Pri všetkej mizérii druho- a treťotriedneho tovaru medzi bežne dostupným ovocím a zeleninou musím pokorne ďakovať osudu, že aspoň niečo máme, lebo ja osobne považujem napr. citróny za základnú potravinu a som naozaj vďačná, že ich môžem mať. (Nič ma nedokáže tak znechutiť, ako keď nemajú slušné, voľné citróny…) Napriek tomu, že aj medzi citrusmi je drvivá väčšina nekonzumovateľný odpad, oplatí sa hľadať ihlu v kope sena. Nájsť môžete skutočný poklad.
Kým jeden z mojich favoritov medzi citrusmi – zelené, sladučké grepy – sa okato pýšia na predných miestach regálov a nedá sa ich nevšimnúť, môj druhý tromf sa skromne krčí na úplnom spodku, zastrčený v sieťkach až kdesi vzadu, kam sa pohodlnému zákazníkovi nechce skloniť – drobné, guľaté, červené pomaranče „na šťavu“.
… môj druhý tromf sa skromne krčí na úplnom spodku, zastrčený v sieťkach až kdesi vzadu…
S týmito supersladkými pomarančmi s tenkou šupkou som sa konečne odhodlala upiecť jeden zaujímavý Nigellin koláč, ktorý mám v hlave už viac ako 10 rokov. Do cesta sa rozmixujú celé, povarené mandarínky aj so šupou. Práve tá šupka ma na ňom vždy lákala aj odrádzala. Pravda, Angličania majú iný, pozitívnejší vzťah k citrusom a obzvlášť k chuti „bitter orange“ a tak som sa výsledku nevedela dočkať. Koláč dopadol na jednotku. (Až na to, že podobné koláče a torty má Nigella minimálne dvakrát také vysoké, ale to pripisujem skôr tomu, že pečenie nie je moja silná stránka.) Horkosť šupiek bola skôr v aróme, ako v chuti a šťavnatosťou koláč pripomínal cheesecake. Ako tak nad tým rozmýšľam, nebolo by od veci recept vyskúšať s kumkvátmi, tie by sa, hádam, nemuseli ani variť.
Koláč z celých pomarančov
- 3 veľké alebo 4 malé pomaranče
- 250 g mletých mandlí
- 225 g cukru
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 6 vajec
Celé pomaranče povaríme 2 hodiny vo vode, zlejeme a necháme vychladnúť. Potom ich aj so šupou rozmixujeme do hladka. Pridáme mleté mandle, cukor, prášok do pečiva, vajcia a rozmixujeme na tekuté cesto. To vlejeme do tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre pri 180˚C minimálne 1 hodinu, alebo kým sa cesto neprepečie. (Zapichnutá špajdľa musí vyjsť z cesta suchá.)
Jejha, dakujem za skvely tip! V chladnicke sa mi povaluje zopar cervenych pomarancov, dokonca bio (z rakuska, kde su lacnejsie ako u nas obycajne), a uz som nevedela co s nimi. Zeby som skusila tento kolacik?
Vyskúšaj, Aduš, je to zaujimavá skúsenosť. Mne hrozne chutil ku káve, taká zvláštna kombinácia horkej a horkej 🙂 Cesto je dosť tekuté, pečie sa dlho, podobne ako cheesecake, sleduj to. Ak ti bude moc tmavnúť, stiahni teplotu… A super je, že je bez múky, mám rada bezlepkové koláče… Apropos, úžasné články a recepty máš!!!
Zuzka,
skúsim, a aspoň poteším svoju „bezlepkovú“ kolegyňu, keď ho vezmem do práce. A ďakujem za komplimentík 😉
Dobry den, myslite ze mandle mozem nahradit aj klasickou mukou? Dakujem
Dobrý deň, tak toto vôbec netuším. Možno by som mandle nahradila hrubou múkou, ale nikdy som to neskúšala a ani nikde na nete som o alternatívach nečítala, keďže všetci riešia opak – ako nahradiť múku 🙂
Ale budem rada, keď vyskúšate a dáte mi vedieť.
Ďakujem za komentár a nech sa koláč vydarí!