
Vrátilo sa nám dobré počasie a konečne si môžeme užívať všetko, čo k júnu patrí. Z altánu je zase jedáleň i obývačka, z dvora ihrisko pre deti a zo záhrady špajza. Večer sa dá vonku dlho sedieť a na sobotňajšie večerné grilovanie sa teším celý týždeň. Uložíme deti spať a konečne si vydýchnem. Nemusím zdôrazňovať, že nám vždy neuveriteľne chutí. Jednoduché veci. Grilovaná špargľa, opečené chlebíky, slaninka do sklovita… a pohár vína k tomu.
Fantastický pocit nakrájať si na raňajky čerstvú uhorku, papriku a cibuľku zo záhrady. Natrhať si rôzne listy šalátu, rukoly, byliniek. Jesť na čerstvom vzduchu. O jahodách sa mi aj sníva. Mali sme už jahodové gule s tvarohom, piškótovú tortu s pudingom a jahodami, klasický francúzsky jahodový koláč, jahodovú bublaninu a ani jeden rok nesmú chýbať obligátne jahodové koktejly. Urobila som aj klasický jahodový džem, tentoraz vylepšený vanilkou.
Na začiatku sezóny sa poriadne najem čerstvých jahôd a hrášku a mám pokoj až do ďalšej jari. Tak aj tento rok jeme hráškovú polievku na sto spôsobov takmer obdeň, odporúčam napríklad s mätou alebo s kôprom. Alebo s mozzarellou a pestom. Bolo už aj rizoto, aj slaný koláč. Mám zdatného pomocníka, hrášok mi lúska po večeroch muž pri telke. A takto to dopadlo, keď som mu povedala, aby mi nejaký nafotil…
Jahodovo-rebarborový galette
Cesto:
- 200 g hladkej múky
- 1 lyžica práškového cukru
- štipka soli
- 120 g masla
- 1 žĺtok
- 50 ml mlieka alebo vody
Náplň:
- 200 g rebarbory
- 200 g jahôd
- 75 g kryštálového cukru
- kôra z 1 citrónu
- 3 lyžice mletých mandlí
- 1 bielok
- trocha hnedého cukru na posypanie
Z múky, cukru, soli, na kocky pokrájaného studeného masla a žĺtka rýchlo vypracujeme cesto buď v kuchynskom robote, alebo v rukách, kým nezačne mať konzistenciu mrveničky. Postupne prilievame mlieko alebo vodu, aby sa cesto spojilo do gule. Cesto odložíme zabalené vo fólii do chladničky na minimálne pol hodinu.
Očistenú rebarboru nakrájame na malé kúsky, umyté jahody odstopkujeme a podľa veľkosti necháme buď celé, alebo rozpolíme či rozštvrtíme. Ovocie v miske zasypeme cukrom, postrúhanou citrónovou kôrou, zľahka premiešame a necháme aspoň pol hodinu macerovať.
Rúru rozohrejeme na 200°C.
Vychladené cesto rozvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie na kruh s priemerom cca 35 cm, tenké asi 2-3 mm. Horný papier odlúpneme a vyvaľkané cesto aj so spodným papierom preložíme na plech. Cesto posypeme vrstvou mletých mandlí tak, aby sme po obvode nechali asi 3-4 cm neposypaný okraj. Na mandle navrstvíme macerované ovocie a voľné okraje zahneme do stredu a mierne postláčame. Takto vzniknutú obrubu koláča potrieme rozšľahaným bielkom a posypeme trochou hnedého cukru.
Dáme piecť do rúry na pol hodinu, kým sa cesto nesfarbí do tmavo-zlata. Koláč chutí najlepšie mierne vychladnutý, ale stále teplý. Len tak, alebo so šľahačkou či zmrzlinou.
V chladničke rebarbora a jahody, dumám čo s tým… ako prvé mi napadne galeta. Zapnem comp, kuknem k tebe a čo nevidím? Toto nevymyslíš 😉 Náš hrášok sa ešte len nalieva, ale už sa ho neviem dočkať…. jáj, chute si mi narobila… asi fakt idem do kuchyne niečo vyčarovať
Adi, idééééééééš! 😀 Je to dobrota, ale kolegov s tým nenakŕmiš. My sme to sprášili na posedenie. Ak máš, urob rovno dva!
Zuzka, si to vystihla 😀 Tento týždeň som ich už kŕmila dosť 😉 Galetu urcite urobím, ale stále som sa nevykopla do kuchyne, takže to vidím až na víkend (a skorší odchod z práce zajtra)
Čaute baby, na galette si už dlhšie brúsim zuby. Veľmi sa mi páči jej rustikálnosť, beztvarosť – nádhera. Inak Zuzi, díky za upútavku na hrášok. Keď som ho u teba uvidela, tak si hovorím, uff, môj ešte hotový nie je. Ale prdlajs, včera som len tak náhodne kukla – bo som pár dní na záhrade veľa neodrobila – a veru, aj ja som už prvý nazbierala. Dnes som dokonca objavila aj prvú hotovú uhorku. Ostatné rastú ako z vody, myslím, že bude čas na spracovanie – ešte pár dní a bude tu.
Presne, tá rustikálnosť sa mi na tom najviac páči. Čím nedokonalejšie vyzerá, tým je zaujímavejší, proste domáci.
Mnam, mnam, mnam!! Pred chvilkou sme ho na posedenie zjedli. Piati ludia. Mnam! Vyborny kolacik. Obrovske dakujem za recept. Nie som tak kulinarsky vzdelana, nepoznala som ho, ale som nadsena 🙂 Skusim po sezone jahod a rebarbory aj s inym ovocim. Skusala si? Este raz dakujem…
Teším sa, že chutilo. Na galette sa mi najviac páči, že sa dá robiť s hocijakým ovocím, napríklad s bobuľovým, či kôstkovým. (Samozrejme, vodový melón nerátam 🙂 Zatiaľ som neskúšala, ale s vyslovene sladkým domácim, na slnku dozretým ovocím (broskyne alebo maliny) by som asi dala menej cukru.
Ano, pocitam s tym, ze ked dam sladsie ovocie, tak cukru dam o dost menej. A urcite potom este napisem, s cim som skusala a ako nam chutilo 😉 Mne sa strasne pacilo to cesto 😀
Asi mam nejaku uchylku, ale v rukach spracovavat takto krasne vlacne cesto je uplna radost 🙂
A tiez som bola nadsena z tej rychlosti pripravy. Dopoludnia som si pripavila cesto a nechala ho v chladnicke. K obedu prisli moji rodicia a priniesli aj rebarboru. No a kym sa usadili, ja som cesto vyvalkala, naplnila a dala piect. Uplna rychlovka. Naozaj este raz dakujem!
Áno, to cesto je fantastické. Na spracovanie, aj jedenie. Inak, so suchším ovocím ako jablká, hrušky nebude mať koláč toľko šťavy a nebude tak „tiecť“, ale všetko bude chutné, určite. Prípadne sa dá pohrať s dochutením – vanilka, škorica, muškátový oriešok… Presne takéto „rýchlovky“ ma bavia a najradšej zaraďujem do jedálnička. Naučím sa recept naspamäť a dám to hocikedy, keď treba. Veľká pomoc.
Ďakujem za komentáre.
Jahodovo-rebarborovy kolacik vyskusany. Vynikajuci!!
Super, teším sa! Ďakujem za komentár.