
Kde sú tie časy, keď sa karfiol, okrem obligátnej zeleninovej polievky, len vyprážal, alebo dusil ako mozoček? Chvalabohu, je to za nami. Nič proti zeleninovej polievke, vyprážanému karfiolu či mozočku – hneď by som si dala, ale obmedzovať sa len na tieto jedlá by bola veľká škoda. S takou nádhernou a variabilnou zeleninou ako karfiol je hriech neísť ďalej. Karfiol znesie úplne všetky úpravy, od surova až po zaváranie, výborný je sám o sebe, ale sa aj skvele kombinuje s inými chuťami. Mať doma hlávku karfiolu znamená, že dobré jedlo je vždy na dosah.
Keď som mužovi povedala, že idem robiť karfiolové steaky, len prevrátil oči, utrúsil, že chce „medium rare“ a poznamenal, že nech to preboha nenazývam steaky. Dobre, nemusím, ale aj tak je to už zaužívaný názov, pod ktorým sa dá táto úprava karfiolu všade nájsť. Ja som chcela čiastočne vyskúšať kombináciu chutí z Bon Appétitu, ale myslím si, že bude skvelý s akoukoľvek prílohou, teplou alebo studenou omáčkou, pyré, pestom, posýpkou, zálievkou, do sendviča, na hrianky, so strateným vajíčkom či inou zeleninou. Získate však úplne nový pohľad na karfiol. Viac než prekvapivý.
Získate však úplne nový pohľad na karfiol.
PS: Ak si na začiatok netrúfate na karfiolové steaky, vyskúšajte klasiku – polievku Dubarry, karfiolu nadobro prepadnete!
PSS: A ozaj, naposledy som si všimla, že karfiol predávajú pekne v listoch. Bolo mi ich ľúto vyhodiť, použila som ich spolu so špenátom do zeleninového stir-fry a bolo to fajn.
Karfiolové steaky s paprikovo-paradajkovou omáčkou a olivovou posýpkou
- 1 karfiol
- rastlinný olej
Posýpka:
- hrsť čiernych olív, najlepšie kalamata s kôstkami
- pár sušených paradajok
- hrsť petržlenovej vňate
- citrónová šťava
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ, čierne korenie
- pažítka
Omáčka:
- 1 – 2 červené papriky (kápie)
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica balzamikového octu
- cukor, soľ, čierne korenie
Rúru si predhrejeme na 200°C. Umyté kápie dáme piecť do rúry, až kým sa nezačnú na nich tvoriť hnedé pľuzgiere. Potom ich vyberieme, uzavrieme do hrnca alebo igelitového vrecka a necháme spariť. Vychladnuté papriky zbavíme šupiek, stopiek a žiliek so semienkami. Odložíme.
Karfiolový hlúb skrátime, ale len tak, aby sa karfiol nerozpadol. Karfiol rozkrojíme po dĺžke na 2 – 3cm pláty. Na lyžici oleja ich z oboch strán opečieme na panvici do zlatista. Potom ich preložíme na plech, posolíme a dáme dopiecť do rúry pri 200°C na cca 15 minút, kým nezmäknú.
Zvyšky (surových) rozpadnutých ružičiek karfiolu nasekáme na menšie kúsky a zmiešame ich s posekanými, vykôstkovanými olivami, sušenými paradajkami, petržlenovou vňaťou, pažítkou a dochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou, soľou a čiernym korením.
Na panvici na troche oleja opečieme na plátky nakrájaný cesnak domäkka. Potom ho spolu s paprikami, konzervovanými paradajkami rozmixujeme. Privedieme späť k varu a dochutíme medom, citrónovou šťavou, balzamikovým octom, cukrom, soľou a čiernym korením.
Karfiol podávame s omáčkou a olivovou posýpkou.
Zuzka, parádička! Ja na karfiol nedám dopustiť 😉 Určite skúsim aj tvoje stejky, zaujala ma aj tá posýpka. Mňam!
Je to veľmi zaujímavá kombinácia chutí. Trochu som sa bála, ako bude muž reagovať na tú výraznú chuť kalamata olív (on má rád len tie obyčajné zelené sterilizované zo supermarketu), predsa len je to dosť „dospelácka“ chuť (hoci moja malá vyjedla tieto olivy z polovice pissaladéru 🙂 , ale oslovilo ho to a v pohode zjedol, aj pochválil.
A ozaj, ako by si v tomto prípade preložila „olive relish“? Ja som to nazvala posýpka, aj keď sa to moc nesype 😀
Zuzka, jednoducho relish a basta… to čo sa nedá preložiť jednoducho neprekladám… 😉
Kalamatky ľúbim aj ja, mňam.
Hehe, to praktikujem väčšinou aj ja, ale v tomto prípade „… s olivovým relishom/relišom“ znie priam nechutne 🙂
Myslím, že ľudkovia z Jazykovedného ústavu by sa mali začať realizovať 🙂
radšej nech sa nerealizujú, lebo vymyslia ďalší hrôzostrašný slovenský ekvivalent… 🙂
tak toto určite tiež skúsim, bude to dobrá obmena využitia karfiolu 🙂 a dalo by sa to urobiť aj tak, že by som plátky karfiolu dala rovno do rúry piecť? bojím sa že sa mi na panvici rozpadnú 🙁 – alebo je to blbosť? asi to opečenie na panvici má nejaký význam. ďakujem 🙂
No, ono sa to práve preto nazýva steaky, lebo sa to tak upravuje – najprv po oboch stranách nechať zatiahnuť na panvici a potom dopiecť v rúre, ako ozajstné steaky… Neviem ani, či by sa pečením dosiahla taká chrumkavá kôrka po okrajoch. V rúre sa to dosť vysúšalo… A toho rozpadnutia sa netreba báť. Dva pláty presne zo stredu sa určite nerozpadnú a tie ďalšie sú síce krehkejšie, ale pri opatrnom podberaní pri obracaní sa to dá zvládnuť. A ak sa aj rozpadnú, čo na tom? Chutiť budú rovnako. Jedine, že by to bolo na výstavu 😀
no tak to je pravda, našťastie na výstavu to nepôjde 😀 výborne. tak sa pustím do toho, teším sa na výsledok
Super, tak veľa radosti želám. S tým karfiolom treba trpezlivo, je to tvrdá zelenina, na panvici to chvíľu trvá, kým sa opečie, ale čím trpezlivejšie sa opečie na panvici, tým rýchlejšie to bude v rúre dopečené, naozaj už len tých 15 minút… Aj s vychutením posýpky a omáčky sa treba pohrať – vybalancovať slanú, kyslú a sladku chuť… potom by to malo všetko klapnúť.