Vedela by som si výročie svadby predstaviť aj inak. Nehovorím, že to musí byť hneď chateaubriand a Dom Perignon, ale niečo nevšedné by to malo byť. Čím by sme tomu druhému dali najavo, že aj napriek povinnostiam a únave si naňho nájdeme čas a dáme si tú extra námahu. Naše výročie už nie je len o nás dvoch a naši najmladší členovia majú úplne iné predstavy o príjemne strávenom večere, takže vymyslieť to tak, aby sa to dalo zrealizovať aj s nimi a doma, je celkom sranda.
… zaspomínali na zborový pokrik personálu „Guacamoooooleeeeee!!!“
Pripraviť pre muža vo všedný pracovný deň na večeru prekvapenie s dvomi „guľami na nohe“ nie je veru ľahké a tak sa vlastne žiadne prekvapenie nekonalo. Mohla som začať s prípravou večere až keď prišiel z práce domov a od jednej „gule“ ma odbremenil. A preto to chcelo niečo rýchle, jednoduché a čo máme obaja radi. Čo sa dá zjesť rukami, postojačky, zastudena… Tak sme si za revu jednej alebo druhej “gule“, medzi vymieňaním plienok a vylievaním šerbľa, na etapy – raz jeden, raz druhý – zjedli večeru a ešte aj zaspomínali na zborový pokrik personálu „Guacamoooooleeeeee!!!“ z Papi´s Tacos & Gorditas v Paso Robles z našej svadobnej cesty.
Rybacie tacos s guacamole
- 225 g múky
- 1 lyžica oleja
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 120 – 130 ml horúcej vody
- filet z ryby bez kože a kostí
- 1 lyžička mletej rímskej rasce
- ½ lyžičky maizeny (škrobu)
- ½ lyžičky mletej údenej červenej papriky
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky kajenského korenia
- ¼ lyžičky mletého koriandra
- 2 lyžice oleja
- 1 avokádo
- 1 malá červená cibuľa
- hrsť mäty alebo koriandrovej vňate
- limetová šťava, soľ
- ½ malej hlávky ľadového šalátu alebo bielej kapusty
- 1 avokádo
- 1 malá červená cibuľa
- hrsť mäty alebo koriandrovej vňate
- limetová šťava
Na pšeničné tortilly si z múky, oleja, prášku do pečiva, soli a horúcej vody spracujeme vláčne, nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na 12 rovnakých častí. Vytvarujeme z nich guľky, ktoré rozvaľkáme na tenučké placky a opečieme na suchej panvici na strednej teplote z oboch strán cca pol minúty, kým sa na nich nezačnú nafukovať bubliny a hnednúť.
Rybací filet z oboch strán obalíme v koreniacej zmesi a necháme pôsobiť zhruba 15 minút.
Na guacamole vidličkou rozmačkáme avokádo spolu s nadrobno posekanou cibuľou a mätou alebo koriandrovou vňaťou, dochutíme soľou a limetovou šťavou podľa chuti.
Na prílohy si nakrájame ľadový šalát (alebo kapustu) na prúžky, červenú cibuľu na polmesiačiky, druhé avokádo na väčšie kúsky, ktoré pokvapkáme limetovou šťavou, aby nezhnedlo a natrháme lístky mäty alebo koriandra.
Rybací filet opečieme na panvici na oleji (alebo na grile) z obidvoch strán zhruba 4 minúty, kým nezačne lístkovať.
Tacos servírujeme tak, že na tortillu navrstvíme trochu guacamole, kúsky ľadového šalátu, ryby, cibule, avokáda a byliniek, pokvapkáme limetovou šťavou a preložíme.
Ďalšie recepty na placky a palacinky
Polievka a palacinky – galettes
Sila živých kultúr – placky dosa
Kari s hviezdou Michelina – chlieb naan
Plackáreň – zeleninové placky
Jedzte ako Francúzi – chlebové placky II
Severoafrické slnko na panvici – chlebové placky I
Ručne-stručne… ping – čínske placky ping
Mexický fastfood – quesadillas
Z núdze cnosť – palacinky s višňovou omáčkou
Gratulujem k vyrociu,Zuzka a este mnoho mnoho dalsich prajem !!! a v tvojom podani ma aj rychla vecera na stojaka svoje caro :))
Ďakujem, Maťka, aj my vám gratulujeme k výročiu!