Treska. Moja obľúbená morská ryba. Nie je mastná, má pevné, biele mäso, lahodné a veľmi dobre kombinovateľné so zeleninou, zemiakmi aj údeninami. Výborné na rybacie polievky a guláše. A domáca treska s majonézou vás presvedčí, že nie je „treska“ ako „treska“. A čo dneska?
Treska na provensálsky spôsob. Dusené vykostené filety s omáčkou z paradajok, cibule, cesnaku, olív, kapár a sardeliek. Sardelky prehĺbia rybaciu chuť tresky (rovnako ako napríklad oživia mdlého konzervovaného tuniaka) a dodajú omáčke typickú a nezameniteľnú chuť Provensálska. Viacerými druhmi olív a cherry paradajok rozohrám koncert chutí, ktorý dotiahnem čerstvými bylinkami a korením.
Mám v zálohe ešte niekoľko zaujímavých nápadov na úpravu tresky a sama som zvedavá, ako moja súkromná hitparáda receptov na tresku dopadne. Teším sa na to a budem vás rada informovať, ak objavím niečo výnimočné.
Treska na provensálsky spôsob
- filety z tresky bez kože a kostí
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 veľká mäsitá paradajka
- cherry paradajky
- olivy
- kapary
- sardelky
- olivový olej
- citrónová šťava
- soľ, čierne korenie
- balzamikový ocot, cukor
- bazalka, oregano, tymian, rozmarín…
Umyté filety priečne nakrájame na 8 – 10 cm pruhy, posolíme, okoreníme a dobre pokvapkáme citrónovou šťavou. Necháme zhruba 15 minút marinovať. Namarinovanú tresku pripravíme v parnom hrnci, alebo na paráku pár minút, pokým mäso nezbelie. Medzitým si na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, cesnak a olúpanú a nakrájanú mäsitú paradajku a rozdusíme ju na omáčku. Pridáme celé cherry paradajky, olivy, kapary, na menšie kúsky nakrájané filety sardeliek a trochu tymianu a rozmarínu. Omáčku varíme do zhustnutia a dochutíme podľa potreby balzamikovým octom, cukrom, citrónovou šťavou, čerstvou bazalkou, čerstvo mletým čiernym korením a prípadne aj soľou (sardelky, olivy aj kapary sú slané). Tresku podávame s teplou omáčkou a čerstvými bylinkami.