Nemám vôbec chuť na mäso. Viem však, že by som nejaké mala jesť, aspoň trošku. Tak rozmýšľam, čo s tým. V tomto smere sa mi páčia ázijské jedlá, v ktorých sa používa vždy malé množstvo mäsa a pritom sa nimi zasýti viacero ľudí. Mäsom sa šetrí. Z rôznych dôvodov. Nie ako v Amerike, kde 200 g kus mäsa je len ako jednohubka. Všetky tie obludné pol či trištvrtekilové flaksne mäsa ma znechucujú.
Ale keď sme už pri tej Amerike, mäso mi tam chutilo. Bolo kvalitné a vždy dobre ochutené a pripravené. Presne na to myslím už dávnejšie. Že by som si dala nejaké to americké krčmové jedlo. Chutné mäso a k tomu rôzne dipy, omáčky, zelenina. Stačilo by mi poobhrýzať pár lepkavých kostičiek a mala by som čistejšie svedomie, že som do seba dostala trochu živočíšnych bielkovín a neminula zbytočne peniaze za veľa (u nás aj tak nekvalitného) mäsa. Pôst-nepôst.
Krídelká piri-piri s kapustovým šalátom coleslaw
- kuracie krídla
- 4 červené čili papričky
- šťava z 2 limiet
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička mletého ďumbiera
- soľ, olej
- ½ hlávky bielej kapusty
- 4 mrkvy
- 1 cibuľa
- 3 lyžice majonézy
- 2 lyžice citrónovej šťavy alebo octu z bieleho vína
- soľ, cukor
Kuracie krídla naložíme do piri-piri marinády, na ktorú si zmiešame nadrobno posekané čili papričky, limetovú šťavu, prelisovaný cesnak a mletý koriander, škoricu a ďumbier. Medzitým si postrúhame alebo najemno nakrájame cibuľu, kapustu a mrkvu, nasolíme, okyslíme citrónovou šťavou alebo octom a necháme odstáť.
Kuracie krídla vyberieme z marinády, poukladáme na plech s trochou oleja, dobre posolíme, pokvapkáme olejom a dáme piecť do rúry pri 180˚C na cca 45 minút. Počas pečenia krídla často obraciame a polievame odloženou marinádou, aby sa na nich utvorila lepkavá glazúra.
Pred podávaním šalát premiešame s majonézou a podľa potreby ešte dosolíme, dokyslíme alebo dosladíme. Čím je šalát dlhšie odležaný, tým lepšie chutí.