A je tu ďalší príspevok na tému pasta. Ak ste si náhodou kúpili semolinovú krupicu a neviete, čo s ňou, tu je jeden tip – rímske gnocchi. Nie sú to tie všeobecne známe a rozšírené zemiakové gnocchi, ale semolinové, typické pre oblasť Ríma. Stručne povedané – uvaríte si hustú „krupicovú“ kašu, necháte ju stuhnúť, formičkou z nej povykrajujete kolieska a zapečiete ich s maslom a syrom. Výborná alternatíva k polente, ale aj ako samostatné jedlo alebo sýta príloha.
My sme si dali gnocchi s paradajkovou omáčkou s olivami a kaparami, ktorá výborne kontrastovala s krémovou jemnosťou „ňokov“. Bolo mi ľúto odrezkov po tradičnom vykrajovaní koliesok, tak som gnocchi nakrájala na kocky. (Ani ravioli z tohto dôvodu nevykrajujem, ale krájam nožom bezo zvyškov.) Osobne mám radšej tvrdšie múčne jedlá (cestoviny, aj zemiakové gnocchi, halušky, pirohy, perky, gule a pod.), ale ich mäkká štruktúra mi tu až tak nevadila. A deťom veľmi chutili! Napriek tomu by som nabudúce pre zaujímavosť rada vyskúšala gnocchi z ešte hustejšej krupicovej kaše. Všetky autentické recepty rátajú s 200 g semolíny na liter mlieka, preto vám teraz ponúkam túto možnosť a uvidíte sami. Prípadne mi dajte vedieť, ako chutia rímske gnocchi vám.
Gnocchi alla romana
- 1 l plnotučného mlieka
- 200 g semolinovej krupice
- 2 veľké štipky soli
- 100 g masla
- 100 g parmezánu
Mlieko so soľou privedieme takmer k varu, tenkým prúdom doňho za stáleho miešania metličkou nasypeme semolínu, stiahneme teplotu na minimum a rýchlo miešame asi 5 – 10 minút, kým sa z neho neuvarí hustá kaša. Potom kašu stiahneme zo sporáka, zamiešame do nej 70 g strúhaného parmezánu a 50 g masla a miešame, kým sa maslo nerozpustí a úplne nespojí s kašou. Kašu vylejeme na vymastený plech, alebo na pečiaci papier na plechu, uhladíme ju do rovnomernej vrstvy a necháme v chlade stuhnúť.
Rúru si predhrejeme na 200°C.
Semolinovú kašu vyklopíme, nakrájame na menšie kúsky, alebo z nej formičkou povykrajujeme kolieska. Tie poukladáme do vymastenej zapekacej misky tak, aby sa čiastočne prekrývali, posypeme zvyškom strúhaného syra, kúskami zvyšného masla a dáme na 25 – 45 minút zapiecť do hornej časti rúry, kým sa povrch „ňokov“ nezapečie a nesfarbí do zlatista.
Gnocchi podávame samotné, alebo s nejakou pikantnejšou omáčkou.
Ahoj Zuzka,
kazdy den sem nakuknem a pinujem vsetko, co chcem skusit, len nie vzdy som automaticky prihlasena a tak nezanecham po sebe stopu 🙂
Ale ine tentokrat chcem. Radu 🙂 A nie ohladom jedla, ale ohladom spotrebicov. Zariadujeme totiz dom a v januari pride na rad konecne kuchyna! Myslis, ze nahrievacia zasuvka je uzitocna vec? Vobec som o nej neuvazovala, kym nam ju nenavrhli na zarovnanie spotrebicov… A fakt neviem, ci je to v rodinnom dome pouzivatelna vec. Mozno ju mate, mozno nie, ale myslim, ze mas skor prehlad a vies poradit aj v tomto smere. Dakujem za kazdy nazor 🙂
Alenka, presne na takéto otázky sme vytvorili fórum, aby boli podobné záležitosti dohľadateľné aj pre ostatných, aj pre nás a mohli na ne aj iní ľudia reagovať. Otvoriť novú tému na fóre je rovnako jednoduché, ako zanechať komentár, tak dúfam, že sa nám to tam rozbehne…
Späť k otázke – nemám osobnú skúsenosť s domácim využitím takejto zásuvky. Osobne to považujem za dobrú vec, ale len v prípade, ak sa hodí k vášmu životnému štýlu. Ak budeš často doma organizovať večere pre viacerých ľudí, alebo podobné aktivity, určite to využiješ. Na bežné domáce podmienky to možno nie je, ale niekto si možno potrpí na jedlo na teplých tanieroch, prečo nie?
Ja by som do budúcnosti o takej možnosti do vlastného domu asi uvažovala, ale mám ekologické a ekonomické zábrany. Už aj tak používame veľa elektrických spotrebičov a nie som ochotná všetky naše príjmy míňať na energie, ak to nie je nevyhnutné. Som skôr za úsporné energetické a alternatívne riešenia. V zmysle „simplify your life“…
Verím, že sa dobre rozhodneš. (Na zarovnanie spotrebičov existujú určite aj lacnejšie riešenia a v neposlednom rade sa z nezarovnaných spotrebičov nezrúti svet… 🙂
Zuzka, velmi pekne dakujem za odpoved. Pomohla si nam v rozhodovani. Konecne sme nakloneni na jednu stranu 😀
K foru som sa este nedostala, hoci to tam uz dlhsie planujem presliedit 🙂 Mam totiz viac otazok, ked nas uz o chvilu caka ta nova kuchyna 😉
Tak fajn, som rada.