
Už je dobre. Už sa to začalo. Teplo, dlhé dni, celé víkendy vonku, záhrada, večerné sedenie pri ohni a neodbytný pocit, že je už načase, aby sa zaviedli 3-dňové víkendy, lebo veď ako to všetko stíhať? Ráno si dlhšie pospať, piť kávu pod orechom, variť, piecť, spracúvať ovocie a zeleninu, starať sa o kvety, občas aj niečo zmajstrovať či vyrobiť. (Upratovanie, burinu a deti nechané napospas osudu s ich farmou slimákov nepočítam. Inak, slimačia farma deti baví už niekoľko týždňov a pekne sa im rozrastá. Jedného si dovliekli až zo Schlosshofu, čo vám poviem…)
Po litroch jahodového džemu, obligátnych jahodových kotejloch a guľkách prišiel čas čerešní a višní a ja som zistila, že z čerešní tu okrem kandizovaných a clafouti nemám nič a vlastne ich ani nijako inak nevyužívame, len na kompót a občasnú bublaninu. Jasné, že najlepšie chutia čerešne rovno zo stromu a najesť sa čerešní do prasknutia patrí každoročne k najobľúbenejším rodinným rituálom, ale predsa, chcelo by to nejakú zmenu a inováciu.
Toľko rokov už obdivujem americké gazdinky, ako si na zimu sterilizujú do pohárov plnky do koláčov – jablkových, tekvicových alebo čerešňových/višňových, že som to už nevydržala a vyskúšala. Zatiaľ som z čerešňovej plnky nadšená, uvidím, aká bude jej trvanlivosť a ako sa osvedčí v praxi. Teším sa, že ju okrem koláča (napr. do pité) môžem využiť do rôznych dezertov – na palacinky, ovocné poháre, trifle alebo len tak – „veľkou lyžicou rovno z pohára“.
…najesť sa čerešní do prasknutia patrí každoročne k najobľúbenejším rodinným rituálom…
Ako bonus – ehm, čerešnička na torte, som si pri príprave cherry pie vyskúšala aj výplet mriežky na mrežovník. A aby to nebola nuda, namiesto jedného veľkého pája som upiekla štyri malé a pohrala sa s rôznymi výpletmi a vzormi mriežky. Nič svetoborné, uznávam, blbosť, ale užila som si to náramne. Dcéra od víkendu papagájuje „uži si čerešne, v zime nebudú“, ja vravím, nech, bude kompót a plnka do koláčov. So bye, bye, Miss American Pie.
Čerešňová plnka do koláča
- (cca na 4 zaváraninové poháre)
- 10 šálok čerešní s kôstkami, bez stopiek
- 1 – 1 a ½ šálky cukru (podľa sladkosti čerešní)
- šťava z 1 citróna
- 2 veľké štipky soli
- 1 šálka studenej vody
- 8 lyžíc škrobu
- 1 lyžička mandľového extraktu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Umyté čerešne s cukrom, citrónovou šťavou a soľou dáme do hrnca a privedieme k varu. Miešame na miernom ohni, kým čerešne nepustia šťavu, mierne nezmäknú a nestratia čerstvú farbu.
Škrob rozmiešame v studenej vode, vlejeme ho do vriacich čerešní a pomaly varíme, kým sa zmes nevyčíri a nezhustne. Odstavíme zo sporáka, pridáme mandľový a vanilkový extrakt a dobre premiešame.
Plníme ešte horúce do umytých zaváraninových fliaš, uzavrieme a sterilizujeme vo vodnom kúpeli pri 82°C asi 20 minút.
Skladujeme pár mesiacov na suchom tmavom mieste a po otvorení pár dní v chladničke.
Cherry pie (Čerešňový koláč)
- (na 1 veľkú 36 cm formu, dve 20 cm formy, alebo 4 menšie zapekacie misky)
Korpus:
- 480 g hladkej múky
- 240 g studeného masla
- 4 žĺtky
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- veľká štipka soli
- 4 lyžice studenej vody
- ½ dávka čerešňovej plnky
- mandľové lupienky
- vajce na potretie
- krupicový cukor na posypanie
- práškový cukor na posypanie
Na cesto si v kuchynskom robote spracujeme múku, s kúskami studeného masla, žĺtkov, vanilky, soli a vody, kým sa nespoja do gule. Cesto zabalíme do vrecúška a dáme vychladiť do chladničky na 20 minút.
Rúru si predhrejeme na 180°C.
Vychladnuté cesto si (na 1 formu) rozdelíme na jednu mierne väčšiu a jednu mierne menšiu časť. Obe vyvaľkáme zhruba na veľkosť formy. Menší plát dáme do chladničky. Väčším plátom vystelieme formu, orežeme, dno popicháme vidličkou a dáme opäť schladiť do chladničky na pár minút.
Korpus(y) predpečieme. Vystelieme papierom na pečenie alebo alobalom, zaťažíme sušenou fazuľou alebo ryžou a dáme piecť na 20 minút, potom papier so záťažou odstránime a dopečieme ďalších 10 minút.
Korpus vyberieme a necháme mierne vychladnúť, posypeme ho mandľovými lupienkami, naplníme čerešňovou plnkou a prikryjeme horným plátom. (Horný plát môžeme rozkrájať na prúžky a tie poukladať na korpus do mriežky, alebo ho inak ozdobiť či povykrajovať.) Okraje pritlačíme.
Povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme krupicovým cukrom a mandľovými lupienkami a dáme dopiecť na 20 – 25 minút, kým sa horný plát neprepečie.
Cherry pie podávame teplý so zmrzlinou, šľahačkou alebo izbovej teploty len tak, pocukrovaný práškovým cukrom.
Ďalšie čerešňové a višňové recepty:
Jó, třešně zrály…
Rubíny zo stromu
Z núdze cnosť
Frangipane
juuj,same nadherne dobroty,Zuzka..neviem sa vynadivat 🙂 uzasny napad pripravit si do zasoby cherry pie filling ..i ked v case,ked mali rodicia ceresne,som akosi nic nestihackovala,iba zopar si ukradnut rovno do ust 🙂
Že? Tiež som z toho nadšená. Na budúci rok zavarím ešte viac, budem na to myslieť. Každý rok niečo vyskúšam a keď sa osvedčí, zavádzam do praxe 🙂 Je toho ale strašne veľa naraz, to je fakt. Tie čerešne nevydržia zrelé ani týždeň, tak by som si teraz dala len tak zo stromu…