V lete si vystačím s paradajkami a olivovým olejom, ale v zime sa mi žiadajú hutné, aromatické, rafinované chute a jedlá, ktoré prevoňajú byt, zahrejú telo a povzbudia myseľ. Experimentujem s marinádami, korením, objavujem nové druhy mäsa a nedocenené druhy „podradnej“ zeleniny. Za posledných pár týždňov som vyskúšala niekoľko zaujímavých kombinácií chutí a prestriedala pár exotických kuchýň.
Mám rada mäso nasladko, či už s ovocím, alebo so sladkými aromatickými marinádami. Asi najväčší úspech mala kombinácia javorového sirupu, dijonskej horčice a cesnaku s bravčovým mäsom a pečené kura na karibský spôsob (biely rum, limetková šťava, hnedý cukor a škorica). Mojím favoritom je však asi marocká kuchyňa, ktorá je svojimi typickými ingredienciami a jedlami veľmi variabilná. Harissa, tahini, ras-al-hanout, kuskus, bulgur, sušené ovocie, cícer, oriešky, citrusy, kardamón, mäta, petržlenová vňať, med, sezam, granátové jablká, šafrán, čili, koriander… plus mediteránska zelenina, bylinky, olej, ryby, dary mora… s tým sa už dá naozaj vyblázniť.
V Ikei predávajú tažín, brúsim si naň zuby. Pôvodne som myslela, že si zadovážim originál z Maroka, ale vidím, že sa skôr dostanem do Ikey ako do Maroka. A asi už nevydržím čakať dlhšie. Tažín je zázračná nádoba. Taká, do ktorej dáte kopec zeleniny, mäsa alebo rýb, korenie, podlejete, priklopíte a necháte tak. Ideálne na pomalé varenie a dusenie. Odkedy som videla, ako v ňom Kylie Kwong robila aj jahňacie lýtka na záhradnom grile, tak o ňom snívam. Presne také čosi teraz potrebujem…
Marocké kura s marhuľovým kuskusom
- 4 vykostené kuracie stehná celé
- zmes drveného korenia (½ lyžičky škorice, kajenského korenia, rímskej rasce, koriandrových a fenyklových semiačok)
- mleté čierne korenie, soľ
- 4 strúčiky cesnaku
- 300 g kuskusu
- hrsť sušených marhúľ
- hrsť mandlí
- petržlenová vňať
- 1 jarná cibuľka
- citrónová šťava
- rastlinný olej (napr. arganový)
Na troche oleja opečieme zmes korenia, kým sa nerozvonia, pridáme prelisovaný cesnak a nakoniec kúsky mäsa, ktoré ešte posolíme a okoreníme čiernym korením. Restujeme do mäkka. Ak máme väčšie kusy mäsa, podlejeme ich troškou citrónovej šťavy a podusíme pod pokrievkou, alebo zapečieme v rúre.
Suchý kuskus premiešame s pokrájanými marhuľami, mandľami a zalejeme horúcou vodou podľa návodu na obale kuskusu (napr. na 1 diel kuskusu 1 a 1/4 dielu vody.) Pridáme 1 lyžičku soli, 4 lyžice oleja, 4 lyžice citrónovej šťavy, premiešame, prikryjeme a necháme napučať. Po zhruba 10 – 15 minútach ho premiešame vidličkou, prisypeme nakrájanú petržlenovú vňať, jarnú cibuľku a dochutíme ešte soľou a citrónovou šťavou, ak treba.
Opečené mäso podávame spolu s kuskusom hojne pokvapkané citrónom.
Ďalšie recepty na tažín a kuskus:
7+ – Tažín zo siedmich druhov zimnej zeleniny
Kuchynská terapia – Kurací tažín s datľami
Len aby sa nezabudlo… na mäso – Jahňací tažín s hráškom a nakladaným citrónom
Zelenina stále aktuálna – Kuskus so zeleninou
Zeleninová výzva – Papriky plnené kuskusom