Krásne, veľké strapce stolového hrozna z nášho dvora svietia do ďaleka a pútajú pozornosť všetkých z ulice, vrátane tých, čo vyťali zo záhrad všetky ovocné stromy, nasypali do nich tony kamienkov a na zvyšok vysiali trávu. Nemajú čas pracovať v záhrade a tak radšej celé víkendy kosia. Všetci majú bazény, trampolíny, no ich deti visia na našom plote a drankajú raz marhule, inokedy slivky, hrozno…

Hrozno mi vzácne nie je, od konca leta do prvých mrazov máme vlastné. Do ďalšej sezóny si na hrozno ani nespomeniem. Ktokoľvek, kto ochutnal našu čabiansku perlu, iršaj alebo modré odrody, nechcel veriť, že takto neskutočne chutí hrozno. Poznajú len to veľkoplodé bez chuti a šťavy zo supermarketu a švédskych stolov, čo sa so skutočným hroznom ani nedá porovnať.

Je tu sezóna, čas na staré známe recepty s hroznom a keďže leto stále nepoľavuje, zotrvávame na šalátoch a tentoraz to bude senzačný waldorfský.

Šalát Waldorf

  • 1 zelené jablko
  • 2 stonky zeleru, plus krehké svetlé lístky zo srdiečka
  • hrsť bobúľ bieleho hrozna
  • hrsť vlašských orechov
  • 1 lyžica majonézy
  • 1 lyžica bieleho jogurtu
  • citrónová šťava, cukor
  • soľ, čierne korenie
  • 1 menšia hlávka šalátu

Jablko nakrájame na osminky a potom na plátky, stonkový zeler na tenučké plátky. Hrozno rozpolíme a vyberieme z neho jadierka. Vlašské orechy môžeme na zvýraznenie chuti opiecť nasucho na panvici. Z majonézy, jogurtu, trošky citrónovej šťavy, cukru, soli a čierneho korenia podľa chuti vymiešame dresing. Jablko, zeler, časť hrozna a orechov premiešame s dresingom a podávame na listoch šalátu, posypané zvyšným hroznom, orechami a lístkami zeleru.