
Po 5 rokoch doma som nastúpila do práce. Pre mňa možno ešte väčší šok, ako narodenie detí. Zatiaľ stále netuším, kde je sever a každý večer sa chodím do detskej izby presviedčať, že sme všetci doma a v zdraví. Asi sa na to nedá dopredu pripraviť, ale musela som sa teda veľmi motivovať, aby som nástup zvládla v pohode. Viete, čo som riešila ako prvé, keď som sa dozvedela, že sa definitívne vraciam do práce? Ani kabelku, ani topánky… ale obedár.
Zbožňujem jedlo v krabičkách bento.
Nie hocijaký obedár. Krásny, dizajnový a štýlový. Bento. Brúsila som si naň zuby dva roky. Snívala som, ako si v ňom budem nosiť obedy do práce, chystať doňho jedlo a jesť z neho samé dobroty. V práci som si už iniciatívne stihla podrobne preskúmať možnosti a vybavenie kuchynky, popresúvať nábytok v kancelárii, sprístupniť a zariadiť terasu, aby som mohla obedňajšie prestávky tráviť vonku na vzduchu. S mojím bentom.
Zbožňujem jedlo v krabičkách bento. Rada si prezerám fotky s esteticky naskladanými ingredienciami, často vo forme obrázkov. Nechávam sa inšpirovať skladbou jedál a „nakúkam“, čo kto zaujímavé zase vymyslel. Dnes mám pre vás dva japonské recepty na superrýchly obed do práce, ale nemyslite si, že sa každý deň piplem s vykrajovaním mrkvy či uhorky. Nepohrdnem žiadnymi zvyškami z víkendu a často v bente skončí segedín od mamy, alebo krupicová kaša, ktorú nedojedli deti na večeru. Obedy z benta chutia akosi lepšie, aj keď sú skromné a jednoduché. A napriek tomu, že si ich pripravujem sama a viem, čo v bente je, aj tak sa vždy na jeho otváranie teším a s očakávaním odhaľujem jeho tajomstvá. A ako sa v práci stravujete vy? Motivujete sa jedlom aj vy?
Polievka miso
Vývar daši
- 4 šálky vody
- 15 g morskej riasy kombu
- ½ šálky sušených vločiek bonito (kacuobuši)
- tofu
- huby šimedži (alebo enoki)
- 3 lyžice pasty miso
- jarná cibuľka
Najprv si pripravíme vývar daši. Vodu s riasou kombu pomaly privedieme k varu. Riasu nevaríme. Vyberieme ju, vývar odstavíme a nasypeme doň vločky bonito. Necháme luhovať cca 3 minúty, kým vločky nesadnú na dno. Hotový vývar zlejeme a precedíme cez husté sitko.
Vývar daši privedieme k varu a na miernej teplote v ňom krátko prevaríme huby a na kocky nakrájané tofu. Potom si do menšej misky dáme miso, zalejeme ho trochou vývaru a dobre rozmiešame. Rozmiešané miso vlejeme späť do vývaru, premiešame a ihneď polievku stiahneme zo sporáka. (Miso nevaríme.)
Hotovú polievku miso posypeme zelenou jarnou cibuľkou a podávame.
Čiraši suši (Chirashizushi)
- 1 a ½ šálky ryže na suši (napr. Nishiki)
- 2 lyžice ryžového octu
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžička soli
- 1 mrkva
- 1 – 2 vajcia
- kúsok uhorky
- huby šiitake
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžica mirinu
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica sake
- ikry z lososa
- riasa nori
- sezam
- nakladaný ďumbier podľa chuti
Z ryže vymyjeme škrob (Nishiki už napr. netreba vymývať), zalejeme ju studenou vodou a necháme zhruba hodinu máčať. Potom ju zlejeme a uvaríme podľa návodu na obale. Uvarenú ryžu rozprestrieme v jednej vrstve na plech s pečiacim papierom a necháme trochu vychladnúť.
Zmiešame si ocot, cukor a soľ a touto ochucovacou zmesou kropíme chladnúcu ryžu a premiešavame, aby sa rovnomerne ochutila a vychladla.
Takto pripravenú ryžu (izbovej, resp. telovej teploty) servírujeme s rôznym obložením podľa chuti, napr. mrkvou, oblanžírovanou do polomäka v slanej vode, hubami, povarenými v troche vody a zmesi sójovej omáčky, mirinu, cukru a saké podľa chuti alebo tenkou vaječnou omeletou.
Ďalej môžeme pridať čerstvú, alebo nakladanú zeleninu podľa chuti, surové rybacie mäso v kvalite sašimi, ikry z lososa (alebo tobiko – ikry z lietajúcej ryby), nastrihané pláty riasy nori a nasucho opečený sezam.
K čiraši suši môžeme podávať aj nakladaný ďumbier, sójovú omáčku a wasabi.
Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba
Fí, tak tomuto sa vraví obedár! Úplne si to viem predstaviť, ja tiež väčšinou v obchodoch okukávam rôzne nádobky, taniere a prkotiny do kuchyne ako napr. topánky – z TR som cez víkend dotiahla kufor plný hádaj čoho… haha..hlavne že sa mi kabelka po troch rokoch rozpadá 😀
Obed v práci je asi najobľúbenejšia časť dňa 🙂 tiež si jedlo nosievam z domu, presvedčila som aj A. a veľmi si chváli. Konečne prestal jesť blbosti a po dlhom čase ho prestal páliť žalúdok! A ešte aj ušetríme peniažky…Už sa neviem dočkať teplejších dní, s krabičkou, do parku, zabudnúť na polhodku na všetko. Hneď je deň lepší. Drž sa Zuzka, veľa síl do znova-nášupu do práce!
Ďakujem, Eli! Áno, obedy v práci sú veľká motivácia. Vidím, že nie som sama, kto to vníma takto 🙂 Pozdravujeme vás!
Ejha Zuzi, tak vitaj späť v práci! Nádherný „obedár“ máš a ten obsah, uuf, ako namaľovaný, krásna inšpirácia 😉
Ja síce taký parádny box nemám, nosím si jedlo v bežných plastových dózach, a to veru, skoro každý deň ťahám so sebou okrem kabelky aj jednu tkanú tašku s naloženými krabičkami – ideálne jednou – s obedom, ale zvyčajne aspoň s tromi (obed, šalát/polievka/príloha, a v tretej dezert, občas sa pritrafia aj dve – k rannej káve, a k obednej). Nuž, moje dózičky sú nasledovanejšie objekty v našej firme. A keď sa nestihne navariť doma, navarí sa čo-to v práci, dve platničky to zatiaľ vedia zvládnuť, aj keď chýba rúra 🙁 A čo sa týka stolovania, každú chvíľu zahájime záhradnú sezónu, len sa musí umúdriť počasie a záhradný nábytok ide do záhrady pod čerešňu. Už sa veru neviem dočkať 😉
Prajem pekne pracovné dni a nech sa skoro aklimatizuješ. Si na starom mieste, alebo na novom?
Heh, Adi, tak na teba nemám 🙂 Ja striktne 2 ks ovocia (raňajky a olovrant) a jedna porcia obeda. Zakázala som si nosiť do práce maškrty, dokonca ani kávu (nesku) som nechcela piť. Ale šéf doniesol slušný pákový poloautomat, tak som neodolala a pijem (kvalitnú) kávu (ale bez cukru). Takto sa na tú kávu a obed teším dvojnásobne 😀
Som na novom mieste, ale v rovnakej branži a robím zhruba to isté, čo predtým. Je to masaker, som už len tieň toho, čo som bývala, ale asi to chce čas, 5 rokov je v dnešnej dobe hrozne dlhý čas. Občas teda kukám, že čo sa to tu deje 😀
Ďakujem!
super recepty! a krásne bento. Tiež ma fascinuje servírovanie v týchto krabičkách. Poradíte, prosím, kde také viem zohnať…vďaka 😉
Ďakujem! Ja mám toto konkrétne zo ZOOT, ale videla som ho aj v ponuke Bonami.
E-shop domovskej stránky Monbento naviac ponúka skvelú možnosť vyskladať si farebnosť benta podľa seba: http://en.monbento.com/catalog/product/view/id/3380/category/70?bundle-option-6=11&bundle-option-5=23&bundle-option-4=35&bundle-option-3=&bundle-option-2=&bundle-option-1=&bundle-option-7=155
Ďakujem krásne, weby so zaujímavým tovarom…budem skúmať. Nech sa darí!
Zuzka,to je nadhera ..veru,krasna motivacia v mojej oblubenej farbe 🙂 a ten obed,co si tam „namalovala“ ani nehovorim 🙂 to keby uvidim a som tvoja sefka,tak ta asi hned aj povysim 🙂 ak je este vobec kam 🙂
Hehe, Mati, ďakujem za „povýšenie“, si ma pobavila 🙂
zuzicko, ty uchylacko:) krasne to je a congrats k jobu, si sikulka! BTW, tvoje paradajkove suga, ci jak sa to vola boli nenormalis a slivkove catni este viac nenormalis a uplne najvac je ta coko slivka ci co to je, velmi velmi dobre..samozrejme, nic sa nechyta na ocinovu palenku!
Jóóój, Žužu, až som sa rozcítila. To ma teší, že som takú hlbokú chuťovú stopu zanechala, že aj skoro po roku spomínaš 🙂 Tak, na zdravie! Musíte prísť, máme zásoby, nemíňajú sa! A ďakujem!
🙂 Dnes som si objednala moje Bento 🙂 Teším sa naň moc 🙂
Fíha, super, teším sa tiež!
Dnes som si konečne (už aspoň dva roky som sa na to chystala) navarila svoju prvú miso polievku, síce som dala namiesto tých húb šampióny a kacuobuši už bolo vyše roka po minimálnom dátume spotreby, bola úžasná. Tá chuť bola úplne rovnaká ako v sushi reštike vo Vancouvri kam som na ňu chodila… Ďakujem za recept!
Ja ďakujem za krásny komentár, veľmi ma teší!
PS: Aj ja už mám prehistorické kacuobuši. A nielen kacuobuši. Mraznička, chladnička a špajza by mohli rozprávať… 😀