Aj tento rok sme sa dostali k peknej kôpke prepeličích vajíčok a mala som tak možnosť si z nich niečo nové vyskúšať. Už minule som pomýšľala na miniverziu škótskych vajec – namäkko uvarených vajec obalených v mletom mäse, strúhanke a vypražených na oleji. Dávno som ich chcela ochutnať, ale nelákali ma v tradičnej veľkosti. Proste sa mi zdali priveľké.
Dilemou bol „obal“. Ja som chcela vegetariánske, muž klasické mäsové. Keď som argumentovala, že nemám bravčové mäso, ponúkol sa, že „skočí k mäsiarovi“. A hoci sa anonymnému mäsu vyhýbam (nerobím si ilúzie, obchodník vždy povie, čo chce zákazník počuť), urobila som výnimku a pristúpila na kompromis. Spravili sme vegetariánske, aj mäsové.
Inak, muž si až u mäsiara uvedomil, ako málo toho bravčového kupuje. Všetci naokolo kupovali na kilá a on „len“ 20 deka, predavačka sa nezabudla na celú predajňu začudovať „kólko???“. Vraj sa hanbil. Ja by som sa veru nehanbila. A viete čo? Aj tak boli tie vegetariánske lepšie! Aj muž uznal. Nie vždy klasika vyhráva.
Vegetariánske škótske prepeličie vajcia
- 12 – 15 prepeličích vajíčok
- hrsť suchého cíceru, vopred namočeného a do mäkka uvareného alebo 1 konzerva sterilizovaného
- 2 lyžice rastlinného oleja
- kúsok masla
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 strúčik cesnaku
- 1 cvikla
- 1 vetvička tymianu
- soľ, biele korenie
- rozšľahané (slepačie) vajcia
- strúhanka
- rastlinný olej na vyprážanie
Prepeličie vajíčka izbovej teploty vložíme do vriacej vody a varíme dve minúty. Zlejeme, vychladíme a ošúpeme.
Na oleji a masle opražíme nadrobno posekanú cibuľu, najemno postrúhanú mrkvu a na tenké plátky pokrájaný cesnak, kým nezmäknú. Odstavíme.
Rúru si predhrejeme na 180°C.
Uvarený cícer rozmixujeme na jemno. Vmiešame doň orestovanú zeleninu. Ďalej pridáme najemno postrúhanú surovú cviklu, lístočky tymianu a dobre posolíme a dokoreníme mletým bielym korením. Touto zmesou obalíme uvarené vajíčka, namočíme do rozšľahaného vajca a vyváľame v strúhanke. Vyprážame na oleji 1 – 2 minúty a dopečieme v rúre ďalších 5 minút.
Podávame so šalátom, horčicovo-jogurtovým dipom a kyslou, nakladanou zeleninou.