Pôvodne som chcela domácu zmrzlinu robiť z malín, ale zhodou okolností sa mi do rúk dostali dve kilá čiernych ríbezlí od tety. Paráda. V našej záhrade sú čierne ríbezle nové, na mladom kríčku bolo zatiaľ len pár bobuliek, už som si myslela, že si čierne ríbezle naplno užijem až o rok a zrazu, bác, zmrzlina z čiernych ríbezlí. A veľa! Aj do zásoby!
Čierne ríbezle mám strašne rada. Myslím, že spolu s egrešmi a morušami sú naším najexotickejším ovocím. Mať rád maliny je ľahké, ale mať rád čierne ríbezle už chce trochu vycibrenejší jazýček. Pikantná, možno trochu priečna chuť a špecifická aróma čiernych ríbezlí nie je pre každého. Ale podľa mňa je na zmrzlinu ideálna.
Navyše som objavila recept, ktorý je jednoduchý a rýchly, časovo najnáročnejšia je na ňom len príprava ovocného základu a čas mrazenia. Nepotrebujete ani zmrzlinovač, tento typ zmrzliny pripomína skôr ovocné nanuky a aj zmraziť ich môžete vo formičkách na nanuky a pozapichovať do nich paličky.
Z pol kila ovocného základu vám vyjde osem menších alebo šesť veľkých porcií zmrzliny. My sme za víkend zjedli len polovicu, zvyšok nám dobre padne nabudúce. A, samozrejme, jednu určite nechám aj pre tetu.
Zmrzlina z čiernych ríbezlí
- 450 – 500 g prepasírovaných čiernych ríbezlí
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
- 1,5 dl šľahačkovej smotany
Umyté a očistené ovocie prepasírujeme cez sitko, alebo pomelieme na mlynčeku na drobné ovocie. Do prepasírovanej hmoty prilejeme kondenzované mlieko, šľahačkovú smotanu a mixérom poriadne rozmixujeme. Nalejeme do formičiek a necháme cez noc zmraziť. Z väčšej nádoby môžeme zmrzlinu po čiastočnom zozmrazení servírovať aj naberačkou na zmrzlinu.
Chcela by som sa opýtať, či nemáš nejaké skúsenosti so zmrzlinovačmi, či už s vlastným chladením alebo bez neho. Zvažujem kúpu a chcela by som regulérnu a odbornú radu vrátane skúseností. Z tvojho popisu badám, že si žiaden nepoužila, aj keď z môjho pohľadu išlo skôr o ovocnú dreň ako o klasickú zmrzlinu. Neostali ti v nej ľadové kryštáliky? Ja už som nejaké pokusy so zmrzlinou iba s mixérom skúsila, ale konzistentne to nebolo ono, i keď chuťovo boli fajn. Vďaka za radu, aj keby bola sprostredkovaná.
Nie, zmrzlinovač nemám, ani s ním nemám žiadne skúsenosti. V tejto zmrzline žiadne ľadové kryštáliky neboli, lebo v nej nie je voda. Samozrejme, že toto nie je pravá zmrzlina (s vajcami), ale skôr mrazený dezert.