V Berlíne rastú nové kaviarne tretej vlny ako huby po daždi. Boli sme tam v apríli a už dnes by sme mohli ísť znova a za 4 dní by sme nestačili vyskúšať všetky nové podniky. Spätne nám dochádza, akú dokonalú kávu majú v Berlíne. Nepili sme tam, hádam, ani raz zlú kávu. Ale, napodiv, sa pekne vyvíja kávová scéna aj v Bratislave. Takže sme nemuseli nikam cestovať a jeseň sme si spestrili intenzívnym mapovaním novej kávy aj doma.


Veľmi sa teším, že sa v mojom osobnom kávovom rebríčku z roku 2015 nič zásadné nezmenilo, moje obľúbené stálice fungujú a kvalita kávy neklesá. Za najlepšiu kávu (pomer kvality a ceny) v Bratislave stále považujem kávu v Goriffee. Po roku intenzívneho kávičkovania mi už kapučíno nestačí, prešla som na flat white a teda cena 2 € za flat white je v Goriffee na bratislavské pomery bezkonkurenčná (flat white stojí od januára 2017 2,50 €). Zrnkovú kávu si taktiež kupujem väčšinou tu, navyše má Goriffee už aj vlastnú pražičku, tak som sama zvedavá, čo nové ponúkne. Som hrdá, že môžem byť súčasťou úžasného Goetheho inštitútu a užívať si popri tom aj takú dobrú kávu.

Do kategórie staronových podnikov roku 2016 patrí nový Sväg, konkrétne ich nová „kamenná“ kaviareň na Panskej ulici v centre, v ktorej okrem väčšieho počtu miest na sedenie pribudla aj filtrovaná káva, koláče, víno a zrnková káva a kávové doplnky na predaj. Striedmy, ale veľmi štýlový interiér a hlavne nádherné kvety sú aj tu neodmysliteľnou súčasťou kaviarne.
Aktualizácia 11.4.2017: Prevádzka Sväg na Panskej 13 je zrušená.

Ďalším staronovým kávovým počinom roku 2016 je zakotvenie Brew Bar Café v novom Freshmarkete. Miesto pod schodami, kde sa Brew Bar nachádza, sa stalo oporným bodom našich rodinných obedov vo Freshmarkete. Dať si ramen, následne aj výberovú kávu a trebárs si kúpiť čerstvú rybu pod jednou strechou je pre mňa podstatné zlepšenie kvality života v Bratislave. Kto by si to pred rokom pomyslel? A navyše, v Brew Bar Café (aj v Mono café) môžete vždy ochutnať alebo si kúpiť zrnkovú kávu z rôznych špičkových zahraničných pražiarní a vyskúšať si, aká káva sa pije trebárs v Kodani, Berlíne alebo Prahe.

Kto by si to pred rokom pomyslel?

A vôbec, spájanie kávy s nejakou inou službou, alebo aktivitou je, myslím, zaujímavý posun v kávovej kultúre. Kým voľakedy sa za kávou chodilo výsostne do kaviarne a pila sa tam viac-menej len káva, dnes chodí káva za ľuďmi. Dobrá káva sa dostáva na ulicu, na pracoviská, do obchodov, škôl, galérií, na trhy, festivaly.

Spojenie kvalitnej kávy a galérie reprezentuje v Bratislave DOT.Espresso bar na Lazaretskej ulici. Na výstavu by som sa sem asi len tak nevybrala, ale keď sem prídeme na kávu, veľmi rada si pozriem nejakú expozíciu. A to ešte nehovorím o krásnom interiéri, kde sa je stále na čo pozerať a čím inšpirovať.

Rovnako ako Sväg to go rozšíril svoje portfólio o klasickú kaviareň, aj pouličné mobilné kaviarenské vozíky Pána Králička sa rozrástli o kamennú kaviareň – Pán Králiček Priestor a zahustili tak kávovú mapu v okolí Karadžičovej ulice. Nikdy by som si nepomyslela, že na cestovanie z AS Mlynské Nivy sa dá aj tešiť. Teda, ak máte šťastie a čakáte na autobus počas otváracích hodín Priestoru Pána Králička, ktorý sa nachádza len pár metrov od hlavného vchodu stanice. Aké šťastie!

Medzi naše posledné objavy patrila kaviareň Mercek Café Coffee Shop&Chocolate na Záhradníckej ulici, v blízkosti Justičáku. Spojenie kávy a čokolády v tejto malinkej kaviarničke je veľmi vydarené a mne presne takéto podniky v Bratislave chýbajú najviac. Otvorené skoro ráno, presne na krátke zastavenie sa na kávu po ceste do práce, na doplnenie zásob dobrej čokolády, zrnkovej kávy a nápojov a na prehodenie pár slov s ľuďmi. Nechcem priamo písať, že si tu môžete spríjemniť návštevu Justičáku, ale… prečo nie?

O Mercek Café sme sa dozvedeli až na základe projektu Coffeeslava (30. 9. 2016). Veľmi príjemne ma prekvapilo, že sa aj na Slovensku výberová káva vydala smerom aktivizmu. Pri príležitosti Medzinárodného dňa kávy sa rozhodlo 7 spriatelených bratislavských prevádzok (Mad Drop, Brew Bar, Mono café, Pán Králiček, Mercek, U Kubistu a Žufaňa) priblížiť laickému návštevníkovi svet výberovej kávy nenásilnou a príťažlivou formou – rôznymi ochutnávkami, workshopmi, prednáškami, či snúbením kávy s jedlom. A ja nemôžem byť sťastnejšia, že tu pomaly rastie vyspelá kávová komunita a eventy, na aké sme zvyknutí z krajín s rozvinutejšou (nielen kávovou) kultúrou a občianskou spoločnosťou.

A práve kvôli výberovej káve sme sa konečne rozhýbali a navštívili aj bistro Žufaňa, na ktoré sme už dlho počúvali samé chvály. Nejako ma sem ale nič neťahalo. Kaše, ani retro veľmi nemusím, ale na kávu počujem, tak sme išli celá rodina otestovať Žufaňu na večeru. A dobre sme urobili. Domácka atmosféra, pohoda, sympatickí ľudia pred pultom, aj za pultom, viac než príjemné prostredie (aj pre deti), celkovo som sa tu cítila ako u manželovej babky (zhodou okolností bývala kúsok odtiaľ). Aj keď už večer nemali úplnú dennú ponuku, neodchádzali sme hladní. Asi ani doma by som takú dobrú večeru nepripravila.

V Žufani sa vzácne spája dobré jedlo s výberovou kávou a takých miest je v Bratislave stále málo. Jedným z mála podnikov v samotnom historickom centre, kam sa môžem ísť dobre najesť a dať si zároveň dobrý zákusok a hlavne kávu je popri Urban Bistre aj Urban House. Takmer celé leto som sem chodila striedavo na kávu alebo na obed a teda ich halloumi portobello burger je stručne (anglicky) povedané „to die for“. Podobnou zárukou kvality jedla a kávy na jednom mieste je aj bistro U Kubistu. Tu musím spomenúť ich najnovšie vynikajúce experimenty s kvasenou zeleninou, jediné svojho druhu v Bratislave, tie musíte vyskúšať. U Kubistu je to skrátka stávka na istotu, tu nemôžete šliapnuť vedľa.

Keď už sme pri tom spojení jedla a výberovej kávy, musím sa trochu dlhšie zastaviť pri hádam najambicióznejšom gastro počine na Slovensku, ktorý pomaly vzniká v Mozartovom dome na Ventúrskej ulici vo FACHu. Už ako názov prezrádza, FACH sa hlási k starému dobrému poctivému remeslu a ručnej prvovýrobe v štyroch navzájom prepojených prevádzkach – juice shope, kaviarni s pekárňou, bare a reštaurácii. Koncept FACHu je do detailov premyslený, komplexný a po všetkých stránkach „highendový“. Za FACHom cítiť veľmi silnú inšpiráciu Škandináviou – od strohého, minimalistického interiéru, chladnú, až odťažitú atmosféru, cez ponuku výrobkov a jedál až po „škandinávske“ ceny. Nie je to, veru, podnik ľudový a nie každému môže byť táto exkluzívnosť sympatická. Ani ja si nemôžem dovoliť byť pravidelným štamgastom FACHu, ale som rada, že tu takýto podnik je. Za zmienku stojí ich ponuka sladkých pekárenských výrobkov – na rozdiel od všade prítomných cheesecake-kov a raw koláčov, tu sa pečú kysnuté škoricové a kardamomové uzly a vynikajúce sladké chlebíčky. A samozrejme, FACH je zaručeným miestom v centre, kde zoženiete denne kváskové pečivo a chlieb. Len pre zaujímavosť odporúčam ochutnať ich chlieb alebo bagetu a hocijaký iný priemyselne vyrábaný chlieb zo supermarketu a hneď zistíte, že „chlieb“ a „chlieb“ nie je to isté. Apropos, chlebíčky z FACHU sú úplný sen, ak vás zaujala ponuka z pražskej chlebíčkarne Sisters, tu nájdete ich bratislavské náprotivky posunuté ešte oveľa ďalej. A navyše s oveľa lepším chlebom. Ak chlebíčky na špeciálnu príležitosť, tak jedine z FACHu.

Kúsok od FACHU na Panskej pribudla ďalšia nová kaviareň s výberovou kávou Five Points, na mieste bývalého Shtoor Café. Táto kaviareň je priam „nadupaná“ konceptmi, snaží sa vyhovieť asi úplne každému hosťovi. Ak mám ostať len pri káve, je tu vždy na výber blend alebo jednodruhová káva, káva na stojáka „al banco“ za 1 €, kávové nápoje (napr. káva mesiaca, ochutené kávy, ľadové kávy, cascara…) a bohatý vernostný systém. V suteréne je predajňa s kávou, čajom a kávovými pomôckami, doplnkami a darčekmi. A okrem kávy tu aj varia (raňajky, denné menu), pripravujú šaláty, sendviče, nátierky, ponúkajú víno (šumivé, šampanské), pivo, aj koktejly, čaj, horúcu čokoládu (echt!) a dezerty a to som ešte nespomenula interiér „lekárne z 30. rokov“… Ale, pravdu povediac, mne osobne by stačila len tá jednodruhová káva do keepcupu.

A na záver by som ešte upozornila na kávu v SOHO na Laurinskej. Barista je tu šikovný, priestory inšpiratívne (najmä jedáleň na hornom poschodí a výhľady do ulice) a do budúcna sa ráta aj s filtrovanou kávou. Jedlo v Soho nie je podľa môjho gusta, ale za zastávku v kaviarenskej časti to tu stojí, sedí sa tu veľmi príjemne. Hoci… konkurencia je na zlatom kaviarenskom okruhu Laurinská – Panská – Ventúrska – Michalská viac než tvrdá, je z čoho vyberať. V každom prípade, pre nás kávomilcov len dobre.

Už teraz som veľmi zvedavá, o čom tu budem písať zase o rok. Vedela by som si predstaviť spojenie výberovej kávy so zmrzlinou, cukrárňou, barom, kvalitnou reštauráciou, ale aj s umením a kultúrou. Na viacerých miestach sa už rysuje dobrá káva, tak sa nechám prekvapiť. A vy? Kde by ste radi pili dobrú kávu?

Kvíz pre kaviarenských povaľačov: Skúste priradiť k očíslovaným kávam bratislavské kaviarne s výberovou kávou. Svoje tipy môžete písať do komentárov pod článkom. Prvého, kto správne určí k obrázkom názvy kaviarní, pozývame na kávičku do jednej z nich. 🙂

Ďalšie texty o bratislavskej kávovej scéne:
Bedeker bratislavského kaviarenského povaľača
Moja kaviarenská hitparáda

Fotogaléria: