
Je na pováženie, že píšem už druhý post o britskom jedle za posledný mesiac. Ešte minulý rok som mužovi hovorila, že si už musím všetky britské recepty na blogu označiť kľúčovým slovom „britská kuchyňa“, lebo ich tu mám už nejako veľa a čo je najzaujímavejšie, patria medzi moje najobľúbenejšie a najčastejšie varené domáce jedlá. Určite je to tým, že britskú scénu podrobne sledujem a som ňou najviac ovplyvnená, ale objektívne musím povedať, že za posledných desať rokov sa britské jedlo dosť zrehabilitovalo, zmodernizovalo a zažíva zlaté obdobie.
Moje domnienky potvrdila aj Fuchsia Dunlop vo svojom poslednom blogposte, kde píše, že sa jej nedávno konečne podarilo britským jedlom potešiť čínskych hostí, čo je vždy oriešok, lebo ulahodiť Číňanovi západniarskym jedlom nie je teda vôbec ľahké a britským jedlom (komukoľvek) už vôbec nie. (Inak, veľmi vtipné zážitky s tromi čínskymi šéfkuchármi vo French Laundry, ako aj postrehy čínskeho gurmána z talianskej gastrocesty, prečítajte si…) Pre Číňanov zostaneme barbarmi tak či tak, ale je príjemné vedieť, že sa stále vyvíjame. Dobrým smerom.
Dunlopovej tip na reštauráciu s výbornou britskou kuchyňou mi prišiel vhod. Chystám sa v lete do Londýna a rada by som niečo z modernej britskej klasiky ochutnala. Zatiaľ skúšam doma, tentoraz „fish pie“, lahodné a odľahčené zimné jedlo z jedného hrnca, ktorého sa nebudete vedieť dojesť. Ja len tajne dúfam, že keď sa taký pokrok podaril v tak kulinársky zosmiešňovanej krajine, akou je Británia, podarí sa aj nám. A ak by sa vám to s tou slávou britskej kuchyne zdalo prehnané – čerstvá správa – pozrite si aktuálne výsledky tohtoročnej súťaže Bocuse d´Or.
Fish pie
- cca 1 kg zemiakov
- 2 lyžice oleja
- 600 ml polotučného mlieka
- 800 g filetovaných rýb
- 1 lyžica hladkej múky
- biele korenie
- muškátový oriešok
- 3 lyžice smotany
- 1 pór
- 2 stonky zeleru
- hrsť kôpru
- hrsť petržlenovej vňate
- 1 citrón
- 25 g strúhaného syra ementálskeho typu
Zemiaky uvaríme v osolenej vode domäkka, zlejeme a s jednou lyžicou oleja z nich spravíme kašu. Dochutíme a odložíme.
Do hlbšej panvice vlejeme mlieko, vložíme ryby, privedieme k varu, odstavíme, prikryjeme a necháme stáť 3 minúty. Potom ryby vyberieme z mlieka, rozdrobíme na menšie kúsky, vložíme na dno zapekacej misy a posolíme. Mlieko si odložíme.
Na lyžici oleja si opražíme múku a za stáleho miešania prilievame zhruba polovicu použitého mlieka, kým sa hmota nespojí a nezhustne. Prilejeme smotanu, rozmiešame a takto vzniknutú bielu omáčku dochutíme soľou, bielym korením, muškátovým orieškom a postrúhanou citrónovou kôrou. Odstavíme.
Rúru si predhrejeme na 180°C.
Bielu časť póru a stonky zeleru najemno pokrájame alebo postrúhame, kôpor a petržlenovú vňať posekáme. Všetko jemne zmiešame s bielou omáčkou, pokvapkáme citrónovou šťavou a navrstvíme na rybu do zapekacej misy. Navrch ešte navrstvíme zemiakovú kašu, posypeme strúhaným syrom a dáme piecť do rúry na 40 minút, kým fish pie nezačne po okrajoch bublať a syr nezozlatne.
Ahoj Zuzka, receptik „bodol“ na zlikvidovanie zasob v spajzi 🙂 a zaroven som stratila akekolvek predsudky voci britskej kuchyni, bolo to fantasicke!
Ahoj, tak to mám ohromnú radosť, ďakujem za komentár!