Ďalší krásny rok s Brnom za nami! Stále platí, že ak treba vypnúť, neplánovane niekam vypadnúť, ísť na dobré jedlo, či kultúru, ako prvé nám vždy napadne Brno. A stále to funguje! Tento rok sme sa ale posunuli a strávili v Brne celé jesenné prázdniny, čo znamenalo, že sme mesto spoznali opäť z inej perspektívy.

… strávili v Brne celé jesenné prázdniny…

Pristupovali sme k Brnu tak, ako ku ktorejkoľvek inej destinácii, čiže s podrobným itinerárom, mapou s cieľmi záujmu a s ubytovaním v mestskej časti, kam nechodia turisti. Bývali sme na skvelom mieste pri mestskom parku Lužánky, na pomedzí štvrtí Ponava, Veveří a Černá pole a konečne tak ponavštevovali kaviarne, kam sme sa predtým z časových dôvodov nikdy nedostali. Dnes už vieme, kam v okolí na kávu, na raňajky, do potravín, či kde je tu najbližšia zastávka MHD. Po piatich dňoch sme si túto lokalitu tak obľúbili, že ju doteraz voláme „náš hoodik“.

Najväčším objavom bola pre mňa kaviareň Poppy Beans Coffee na ulici Staňkova, ktorú som dlhé roky prehliadala a jej návštevu stále odkladala. Teraz si to spätne vyčítam, lebo je to veľmi príjemné miesto s bohatou interiérovou zeleňou a hlavne vynikajúcou kávou. Kaviareň je zastrčená v tichej ulici a využívajú ju skôr miestni, ako turisti. Nám sa tiež náramne hodila nielen na rýchle ranné espressá, ale aj na raňajky. Zo všetkých brunchov a raňajok za posledné obdobie boli tie v Poppy Beans najlepšie. Všetko perfektne dochutené a dotiahnuté do posledného detailu. Máloktorá z novších kaviarní s výberovou kávou má dnes kávu na prvom mieste, ale Poppy Beans taká je. Každý deň sa v stories na instagrame dozviete, aké kávy majú momentálne na mlynčeku na espresso a filter a s kávou sa tu pracuje naozaj seriózne. Na druhú stranu, do Poppy Beans potrebujete najmä cez víkendy rezerváciu, tak sú vyťažení. Nečudujem sa.

Naopak, cez víkendy rezervácie nerobia do kaviarne Coffeetrail na Štefánikovej ulici, ktorú takisto vrelo odporúčam na dobré raňajky a brunch. Nápadité menu, veľa miesta, veľa dobrôt, ktoré si môžete kúpiť na doma a spoľahlivá káva. Rodinka kaviarní Coffeetrail je častokrát naša stávka na istotu, keď sa potrebujeme niekam zašiť a niečo malé zjesť. Len bacha na otváracie hodiny cez víkendy na Štefánikovej a Lidickej, aby ste sa sem zbytočne neprehnali.

Mimochodom, viete, kto je nová pekárenská hviezda Brna? Bread Guy! V kamennej prevádzke na Husitskej som ešte nebola, ale ak ma v nejakom bistre zaujme chlieb, som si takmer istá, že bude od Bread Guy, tak je ten nový chuťový profil rozpoznateľný. Holt, každý dobrý chlieb je osobnosť a chce sa prejaviť… A čo je ešte nové? Na Pekařskej ulici pribudla nová prevádzka od William Thomas Artisan Bakery, čo oceníte najmä cez týždeň, lebo ešte o šiestej večer je tu z čoho vyberať, čo pre remeselné pekárne vôbec nie je pravidlo. Do ulíc vyrazila aj obľúbená fusion reštaurácia Little Saigon. Ich foodtrucky nájdete v Business Parku, pri CTP Ponávka a práve pri parku Lužánky a netreba sa báť. Ak budete potrebovať jedlo so sebou, večeru na ubytko, alebo len kávu so sebou, choďte do toho. Naše deti sa s nimi takto prestravovali takmer každý večer a boli veľmi spokojné.

Keď som už spomínala brunch, využili sme príležitosť a zavítali konečne aj do Klára Bára Wine Café na Čápkovej ulici na ich sezónny jesenný brunch. Podnik poznáme len z hosťovačiek na rôznych gastro podujatiach a samozrejme, z vianočných trhov, na ktorých je ich stánok s ustricami a bublinkami už legendárny. Klára Bára majú ale tiež jednu novinku, chystajú sa otvoriť aj vedľajší, nárožný priestor, kde budú čoskoro kombinovať kávu a víno s knihami pod názvom Kapitola.

Najväčšie očakávania sme mali od nového sídla hviezdneho bistra Bango. Na Botanickej 19 sa im najprv podarilo otvoriť japonskú cukráreň s domácimi mochi dezertmi Mochi by Bango a následne sa do susedného priestoru, uvoľnenom po bývalom bistre Botanická, nadobro presťahovali. Cukráreň je maličká, minimalistická, ale dezerty maximalistické. Kreatívne, rafinované a hriešne chutné. Obzvlášť pandánový karamelový veterník, z ktorého ak sa nesčemeríte, tak vám gratulujem.

Z nového večerného menu bistra Bango sme boli nadšení. Knedličky, tataráky, tataki, maki, všetko naše srdcovky, ktoré nikdy neomrzia. Presne takýto typ jedla – drobných, chuťovo výrazných chodov, vhodných na zdieľanie, milujeme a kedykoľvek by sme sa vrátili späť. Nový priestor je členitý, variabilný a predpokladám, že sa ešte bude dolaďovať. Čo je však najväčším prínosom tohto miesta, je veľká, krytá terasa vonku, kde sa už teraz vidíme, ako budeme na budúci rok vysedávať. Už aby to bolo!

No a nakoniec sme sa v tejto lokalite okolo parku Lužánky dostali aj do vínneho baru Kaple, ktorý najnovšie zvíťazil v Gourmet Brno v kategórii vínne bary. V tmavej, podzemnej pivnici s valenou klenbou je atmosféra trochu ponurá, ale určite sugestívna. Nie je to moja šálka kávy, necítila som sa tu dobre, aj na víno mám už trochu iný vkus, ale proti gustu žiaden dišputát. Pán majiteľ má jasnú predstavu o tomto „chráme vína“, púšťa dobré platne na gramofóne, „na oltári“ vám naleje, porozpráva a možno vás aj vezme dozadu (do sakristie?), kde vám ukáže svoje najväčšie poklady. Veď vyskúšajte, uvidíte sami.

Toľko zo širšieho centra. A čo je nové v samotnom centre? Napríklad, nový espresso bar qb scuk v malej pasáži na Českej ulici. Oceníte ho popri nákupoch, alebo trebárs po návšteve Kalina Gallery. Kaviarnička je maličká, s miestami na sedenie len pre šesť-sedem hostí, ale zato pekne zrekonštruovaná, s citom pre funkcionalizmus budovu, v ktorej sídli.

A keď už sme pri rekonštrukciách a galériách, Miestodržiteľský palác Moravskej galérie sa konečne otvoril pre verejnosť a hádajte, kto tu prevádzkuje kaviareň? Neuhádli by ste. Typika! Veľká radosť! V lete má k dispozícii luxusné átrium galérie, tichú oázu pokoja, ktorému nová rekonštrukcia tiež veľmi pomohla.

Určite sa choďte pozrieť aj do expozície a samozrejme, aj do kaviarne, kde na strope uvidíte zreštaurované kúsky dochovanej historickej výmaľby. V ktorej kaviarni s výberovou kávou toto máte? (A ozaj, pôvodná kaviareň Morgal, ktorá tu pred rekonštrukciou pôsobila, sa presunula do Pražákovho paláca Moravskej galérie, takže si ani meno nemusela meniť. Vyskúšame nabudúce.)

Nielen galéria v Miestodržiteľskom paláci sa po dlhej dobe otvorila pre verejnosť, ale aj Kostol Sv. Jakuba. A rovno s novou atrakciou, s prístupom do zreštaurovaného krovu a s vyhliadkou z veže. Brno sa z roka na rok mení k lepšiemu a ponúka nové a nové miesta na odhaľovanie, či už historické, kultúrne alebo prírodné, to je taká paráda objavovať!

Ak by som mala uviesť jedno jedlo, ktoré u mňa tento rok zažíva boom, bola by to pizza. A zo všetkých, ktoré som zatiaľ ochutnala, u mňa bezkonkurenčne vyhráva nová Zaza. Nepamätám si situáciu, že by som chcela ísť niekam na pizzu, ale v Zaze som bola už dvakrát a išla by som zas. Ak budete mať možnosť si vybrať, pýtajte si miesta pri bare. Uvidíte priamo na pec a dostane sa vám prvotriednej starostlivosti od štýlového barmana v bielej košeli s motýlikom a remienkami na rukávoch. Hneď, ako vás osloví „priatelia moji“, budete vedieť, že ste v dobrých rukách. Môj osobný tip: pizza diavola s ndujou a salámou ventricina a k nej pohár primitiva. Slasť! Poznávacie znamenie Zazy? Nožnice na pizzu!

Päť dní v Brne znamená, že si už môžete naplánovať aj výlet mimo Brna. Málokedy sa nám to podarí, ale tentoraz to vyšlo. Stavieb románskeho slohu u nás nemáme veľa, ale tých pár, čo sa na našom území dochovalo, stojí naozaj za to. Jednou z nich je na Morave trebárs kláštor cisterciánskeho opátstva Porta Coeli s ojedinelým monumentálnym portálom, podľa ktorého sa kláštor Porta Coeli – Brána nebies nazýva. Odporúčam si počkať na najbližšiu komentovanú prehliadku a vypočuť si výklad od výbornej sprievodkyne. Ukáže vám, napríklad, ktoré rozetové okno Baziliky Nanebovzatia Panny Márie je pôvodné, alebo kde sa stavebníci pri projektovaní klenbových rebier „sekli“. Celý kláštorný areál, vrátane pivovaru, je národnou kultúrnou pamiatkou a svojmu pôvodnému účelu slúži dodnes (do krížovej chodby a rajskej záhrady sa preto nedostanete).

Obnovenému kláštornému pivovaru Vorkloster nechýba štýlová piváreň s veľmi pekne zrekonštruovaným interiérom a celkom slušným jedlom. Okrem dobrého remeselného piva a chleba musím oceniť, že každý tanier, ktorý sme dostali, či už s údenou klobásou, kuracími krídelkami alebo marinovaným pstruhom obsahoval ochutený listový šalátik, alebo bohatú oblohu z ochutenej čerstvej zeleniny, čím si ma pivovar Vorkloster získal na celej čiare. Ku kvalitnej kultúre a pamiatkam kvalitná gastronómia nepochybne patrí a takto by to malo vyzerať všade. Výsledný zážitok z miesta by mal byť komplexný a inšpiratívny.

Od septembra chodím do Brna pravidelne na prednášky z dejín umenia a výlet do Porta Coeli mi prišiel náramne vhod, lebo sme práve preberali románske umenie a touto novou optikou som sa na celú látku pozerala úplne inak. A zase si uvedomila, aké máme v Európe šťastie, že sa môžeme len tak zdvihnúť a ísť sa na vlastné oči pozrieť na niečo, o čom mnohí len čítajú a počúvajú. Inak, šťastie sme mali v Brne tentokrát aj na divadlo. Podarilo sa nám ako zázrakom zohnať vstupenky na každý jeden večer a absolvovať fantastický divadelný maratón. Okrem nášho milovaného HaDivadla sme sa konečne prvýkrát dostali aj do Divadla Husa na provázku, do Divadla Bolka Polívku (ktoré momentálne sídli v Bielom dome na Žerotínovom námestí) a do Mestského divadla Brno (kam sme zobrali aj deti).

Jednou z mála vecí, na ktoré sa na budúci rok teším, je práve divadlo. Neboli sme ešte v Janáčkovom divadle, ani v Redute, či v Polárke a veľmi by som chcela ísť aj do študentského divadla Studio Marta, či do iných experimentálnych a nezávislých scén. Brno sa toho totiž vôbec nebojí a prináša témy, ktoré si v Bratislave neviem predstaviť. Ach, to bol taký pôžitok, úľava, ba priam masáž duše, tak veľmi som to potrebovala!

Do Brna chodíme pravidelne aj pred Vianocami, najmä na nákupy jedlých darčekov pre kamarátov a rodinu. Popri zábavných a kreatívnych vaječných likéroch zo Sorry, pečeme jinak sme tento rok nadeľovali dobroty zo stánku Bucheckovcov, ktorí do sortimentu zaradili praktické salámové snacky Slam! a vtipný adventný kalendár v podobe loveckej salámy v spolupráci s renomovaným mäsiarstvom Maso Klouda. Výborné nápady, výborné produkty, tlieskam, ako vždy! A ozaj, aj tento rok boli na gourmet vianočných trhoch na nádvorí Starej radnice ustrice a bublinky v stánku Klára Bára wine cafe a v podchode aj drak v svietiacom svetri od Nahaku. Vianoce ma nebavia, ale v Brne sa na rôznych kreatívnych fóroch aspoň zasmejem. A to dnes nie je málo. Tak len toľko, že nech je tých príležitostí v novom roku čo najviac!