Záver leta sa výnimočne vydaril. Všetko stihlo dozrieť, nabrať plno chuti a vône, všetko malo svoj čas, veľa slnka. O čo horšia bola prvá polovica leta, o to lepšia a krajšia bola tá druhá. Už sme ani nedúfali. Bude mi ľúto za všetkými tými na slnku dozretými paradajkami, paprikami, cukinami, baklažánmi. Budú mi chýbať mediteránske chute zeleniny, čerstvých byliniek a ľahkosť stravy.
Mäso mi vôbec nechýbalo. V lete by som vedela žiť len na zelenine. Surovej, nakladanej, pečenej, grilovanej. Na dipoch, nátierkach, polievkach, omáčkach. Pokúšam sa ale myslieť pozitívne a teším sa na to, čo bude ďalej. Orechy, tekvice, cvikla, zemiaky, strukoviny. Pomaličky si začínam robiť chute na rôzne korenisté a aromatické jedlá, na Áziu, na pomaly pečené mäsá… Kým sa tak však stane, do poslednej chvíle si chcem užívať chute zrelého, neskorého leta, aby mi v pamäti zostali čo najdlhšie.
Bažant na klobáse, paprike a šalvii s baklažánom
- bažant (alebo kura)
- 1 nožička mäkkej klobásy
- 3 červené papriky
- 1 hlavička cesnaku
- šalvia
- tymian
- 1 citrón
- 2 baklažány
- 2 červené cibule
- 4 mäsité paradajky
- 2 lyžice octu z červeného vína
- cukor
- soľ, čierne korenie
- štipka mletej rímskej rasce
- olivový olej
- bazalka
- petržlenová vňať
Bažanta (alebo kura) rozdelíme na osminky, posolíme, okoreníme a poukladáme do naolejovaného pekáča spolu s očistenými strúčikmi cesnaku, na kolieska pokrájanou klobásou a na väčšie kúsky pokrájanou paprikou a pár lístkami šalvie. Posypeme postrúhanou kôrou z 1 citróna, lístkami tymianu a polejeme šťavou z polovice citróna. Prikryjeme a pečieme v rúre predhriatej na 180˚C zhruba 45 minút a nakoniec odokryté dopečieme za občasného obracania do mäkka.
Baklažán nakrájame na kocky, vložíme do cedníka, posypeme soľou a necháme asi pol hodinu odkvapkať. Medzitým si pokrájame cibuľu a orestujeme na troche oleja do sklovita. Pridáme na kocky pokrájané paradajky a varíme, kým sa paradajky čiastočne nerozpadnú a nezhustnú. Dochutíme soľou, čiernym korením, cukrom a octom a odstavíme. Odkvapkaný baklažán po dávkach opekáme na oleji do chrumkava a necháme na papierovej utierke odkvapkať. Nakoniec ho pridáme do cibuľovo-paradajkového základu a opatrne premiešame s rímskou rascou, posekanou bazalkou a petržlenovou vňaťou. Bažanta podávame s baklažánovou prílohou a prípadne aj s varenými zemiakmi.
Ďalšie recepty na baklažánové jedlá:
Bez čoho sa nemôže skončiť leto – Imam bayildi, Melanzane alla parmigiana
Baklažány s baklažánmi jesť – Pečený baklažán s mandľovou omáčkou tarator a bazalkovým olejom
Na rozlúčku s prázdninami – Baklažán v paradajkovej omáčke
Zele-renesancia – Krúpový šalát s pečenými paprikami a baklažánom
Hosť do domu na konci leta – Baklažánové chuťovky
Zrnko k zrnku – Bulgur s pečenou zeleninou a feta syrom
Štvrtky – Baklažánové vejáre
Ratatouille – Ratatouille
Chuť Mediteránu – Baklažánové rolky s čerstvým syrom a mätou, Baklažánový tanier
Tipy na rýchle jedlá z rúry I – Pečená zelenina
ahoj,
chcem sa opýtať, odkiaľ zháňaš divinu. Chcela by som z času na čas uvariť divinové mäsko, ale chcela by som vyslovene divinu z voľnej prírody. Bažanty a všetky divé vtáky sa dnes už klasicky chovajú, preto veľký rozdiel medzi divou a tradičnou hydinou, keďže ju kŕmia pravdepodobne rovnakým „svinstvom“, nevidím. Vďaka za tip, aj keď predpokladám, že odpoveď bude: zdroj – od známych.
Áno, od známych, ale z bažantnice, preto som uviedla ako alternatívu kura.