
Tento rok sme boli opäť s deťmi na improvizovanom mikulášskom posedení, organizovanom u muža v práci. Aj tentoraz sme si mali priniesť vlastné občerstvenie. Tak som doniesla (niečo poriadne výdatné) slané aj sladké pre kolegov a ostatných rodičov. Lebo, priznajme si, deti na mikulášskom večierku jedlo zaujíma asi ešte menej ako kultúrny program. Teda okrem nášho syna. Ten Mikuláša a jeho družinu vôbec nevnímal. Jediné, čo ho trápilo, že sa cez nich nevedel dostať dozadu k bufetovému stolu. A reval, keď mu Mikuláš dával balíček nie preto, že sa bál, ale preto, že ho práve vyrušil v jedení… Čo tam po Mikulášovi, keď je všade naokolo toľko jedla!
… deti na mikulášskom večierku jedlo zaujíma asi ešte menej ako kultúrny program.
Kari zemiakový šalát
- 1 kg zemiakov
- 2 lyžice oleja
- soľ
- 400 – 500 g cherry paradajok (alebo 150 g sušených paradajok v oleji)
- 1 lyžička hnedého cukru
- 1 lyžička sušenej mäty
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička čiernych horčicových semienok
- 1 lyžička koriandrových semienok
- 2 lyžičky kari prášku
- 150 g bieleho jogurtu
- 100 g majonézy (cca z 2 menších žĺtkov)
- šťava z 1 limetky
- soľ a cukor podľa chuti
- 2 zväzky jarnej cibuľky
- 3 šaláty little gem
- zväzok koriandrovej vňate
Zemiaky uvaríme podľa veľkosti a varného typu buď ošúpané a rozkrájané, alebo v šupke vcelku do polomäkka.
Medzitým si predhrejeme rúru na 130°C a na plech s pečiacim papierom si poukladáme polovičky cherry paradajok reznou stranou nahor. Posypeme ich cukrom, soľou a sušenou mätou, pokvapkáme olivovým olejom a dáme „sušiť“ do rúry na hodinu, alebo viac, až kým nestratia cca polovicu svojho objemu a šťavy. Potom ich necháme vychladnúť. (Pre urýchlenie môžeme použiť aj sušené paradajky v oleji.)
(Zemiaky v šupke po uvarení olúpeme a nakrájame na menšie kusy.) Uvarené zemiaky na panvici s trochou oleja po dávkach opekáme zo všetkých strán do zlatohneda. (Pre uľahčenie si môžeme zemiaky zapiecť aj v rúre.) Dobre posolíme a necháme vychladnúť, prípadne odkvapkať na kuchynskom papieri, ak sú príliš mastné.
Na dresing si na suchej panvici opražíme horčicové a koriandrové semienka a rozdrvíme ich v mažiari alebo pomelieme na mlynčeku. Korenie zmiešame s kari práškom a rozmiešame v jogurte s majonézou. Dochutíme soľou a cukrom podľa potreby.
Šalátové listy natrháme na menšie kúsky, jarnú cibuľku nakrájame na kolieska, otrháme lístky z koriandrovej vňate.
Zemiaky premiešame s dresingom a následne aj so šalátom, cibuľkou, koriandrom a pečenými cherry (alebo sušenými) paradajkami. Na záver šalát dochutíme limetovou šťavou a soľou a podávame.
Milionárske kocky
- 250 g hladkej múky
- 75 g krupicového cukru
- 175 g zmäknutého masla
- štipka soli
- 100 g masla
- 2 plechovky sladeného kondenzovaného mlieka (môže byť aj karamelové)
- 300 g tmavej čokolády na varenie
- 20 g masla
Rúru predhrejeme na 180°C. Z múky, cukru, masla a soli spracujeme hladké, vláčne cesto, ktoré vtlačíme v rovnomernej vrstve na dno pečiacim papierom vystlanej formy na pečenie, alebo menšieho pekáča či plechu (cca 30 x 30 cm). Cesto mierne popicháme vidličkou a pečieme do zlatista asi 20 minút. Vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.
Na plnku si vložíme do malého hrnca kondenzované mlieko s maslom, za stáleho miešania masu privedieme k varu, stiahneme teplotu a miešame do zhustnutia asi 10 – 20 minút. Plnku rozotrieme v rovnomernej vrstve na celú plochu upečeného základu (vo forme). Povrch uhladíme špachtľou a necháme stuhnúť. Pracujeme rýchlo, plnka veľmi rýchlo hustne.
Na čokoládovú vrstvu si vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu s maslom a polejeme ňou celý zákusok a povrch opäť uhladíme. Necháme v chlade úplne stuhnúť, pomocou pečiaceho papiera, ktorým je forma vystlaná vyberieme zákusok z formy a krájame na malé kocky alebo rezy.
Az ked som tento zakusok ochutnala, doslo mi, preco ma nazov Milionarske kocky 😀 Ale je vynikajuci, vdaka za dalsi recept do zbierky 🙂
No, je to dosť dekadentný zákusok, naozaj len na výnimočné príležitosti a pre čo najviac ľudí, aby to človeka nelákalo spásť polovicu plechu… Som rada, že chutil, niet za čo!