Strašnú radosť mám vždy, keď sa ku mne dostane nejaká tá domáca kačica, kura či králik. Alebo keď natrafím na iný, dobrý zdroj v okolí. Naposledy minulý týždeň. Vyskúšala som kura a vajíčka z hydinárskej farmy Lúčny dvor a bola som nadšená. Od istého času už nekupujem anonymné mäso v obchode. Obmedzila som tak mäso na minimum a navodila (podľa mňa prirodzený) stav, že mäso nie je dostupné vždy, všade a za každú cenu. Proste čakám, kedy sa nejaké mäso „objaví“. Ako s tou farmou minulý týždeň. Známym sme spomenuli, že hľadáme dobrý zdroj na hydinu a zrazu prišiel mail s ponukou z Lúčneho dvora. Ako na zavolanie. Práve keď som rozmýšľala, že by bolo fajn splašiť niekde kura a spraviť si cez víkend „čínu“.

Bojujem síce s porciovaním, zatiaľ mi to moc nejde, ale veľmi ma to baví a chcem sa to naučiť. Vždy pri tom vymýšľam, čo s mäsom spravím, ako si narobím zásoby mäsového vývaru do mrazničky, ako oberiem mäso z kostí a budem mať plnku do raviol, ako si dám drobky z vývaru s (domácim) strúhaným chrenom s jablkom, ako budem mať pečienku na toasty/bruschetty, masť na pečené zemiaky… proste ako využijem každý kúsok na maximum a zredukujem odpad a náklady na minimum. Aj z malého kúska mäsa sa bez kompromisov v chuti naje celá rodina a zo zvyškov vzniknú zase ďalšie chutné jedlá. Ako v prípade tohto thajského kari z pečeného kačacieho mäsa. Presne ten typ receptu, na ktorý potrebujete špecifickú surovinu. Čakala som na zvyšky pečenej kačky niekoľko rokov. Ale kto si počká, ten sa dočká.

PS: Práve, keď dopisujem tento post, šíri sa na Twittri kampaň „Meat Pledge“ a ja verím, že to nie je náhoda.

Thajské červené kari s pečeným kačacím mäsom a liči

  • zvyšky pečeného mäsa z kačice
  • 2 lyžice thajskej červenej kari pasty
  • 2 lyžice oleja
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • 2 lyžice rybacej omáčky
  • 1 lyžica palmového cukru
  • 200 g čerstvého alebo konzervovaného liči
  • 100 g cherry paradajok
  • niekoľko listov kaffirovej limety
  • lístky (thajskej) bazalky
  • koriandrová vňať
  • čili paprička
  • limeta

Vo woku rozohrejeme olej, pridáme kari pastu a miešame, kým sa nespojí s olejom a nezačne voňať. Pridáme pečené mäso, pokrájané na kocky, premiešame s kari a pár minút opekáme. Potom prilejeme kokosové mlieko, rybaciu omáčku a pridáme cukor. Rozmiešame a nakoniec pridáme celé cherry paradajky a liči a pár minút spolu povaríme. Na záver pridáme pokrájané limetové listy a odstránime zo sporáka. Kari podávame posypané lístkami thajskej bazalky, koriandrovej vňate, posekanou čili papričkou a pokvapkané limetovou šťavou.

Ďalšie recepty na kari:
Kari s hviezdou Michelina – Bravčové vindaloo
Mulligatawny
Jahňacie resumé – Rogan Josh
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – Thajské kari massaman
Z obrazovky rovno na stôl – Juhoindické zeleninové kari
India pre začiatočníkov – Goanské kari s rybou
Snívam o Ázii – Thajské zelené kuracie kari
Omega-3 – Kedgeree
Soľ nad zlato – Kuracia korma
Ryža z Indie – Zeleninové biryani
Indická hostina – Kuracie kari