Manžel nie je doma, mám celý deň pre seba a hlavne, môžem si upiecť kuracie stehná, čo mám odložené na tieto príležitosti. Klasické pečené kura som už strašne dlho nejedla, môj muž je len prsia bez kože a tie sú na pečenie úplne nevhodné. Rozmýšľam, ako stehná upečiem, už sa mi slinky zbiehajú na chrumkavú vypečenú kožu a mäso odpadávajúce od kosti. Rýchla inšpirácia z časopisov – med, citrón, cesnak a rozmarín. To je ono!

Citróny mám doma vždy. Aj keby čo bolo, citróny musia byť. Pijem vodu s citrónom, citrónovú kôru a šťavu dávam takmer do všetkého, čo varím. Úžasne pozdvihnú cestá na koláče, dezerty, prebudia chute šalátu, dodajú iskru konzervovanému tuniakovi aj iným rybacím jedlám. Kuskus, bulgur a arabské jedlá si bez citróna neviem ani predstaviť.

O 11:20 si dám kávu s Billom Grangerom:), umyjem ďalšie okno a balkón, na obed si dám kura so šalátom a popoludní upečiem citrónový koláč. Recept mi padol do oka vo víkendovej prílohe Financial Times. Najviac sa mi na ňom páči, že je z dostupných surovín, ktoré mám bežne doma. Nič zložité, jednoduchý koláč z biskvitového cesta s citrónovou náplňou, ktorý sa jedáva na čaji o piatej.

Citrónový koláč

Korpus

  • 120 g masla
  • 180 – 200 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 50 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 vajce
  • 1 lyžica mlieka

Plnka

  • 2 citróny
  • 4 vajcia
  • 1 žĺtok
  • 150 g práškového cukru
  • 150 ml šľahačky

Studené maslo nakrájame na kocky a rukami spracujeme so soľou, cukrom a múkou na drobivú mrveničku. Do nej vlejeme 2 rozšľahané žĺtky s 2 lyžicami studenej vody a vymiesime na vláčne cesto. Ak je príliš lepivé, pridáme viac múky. Cesto sformujeme do gule a dáme do chladničky vychladnúť. Vychladnuté cesto vyvaľkáme na plát, ktorým vyložíte maslom vytretú a múkou vysypanú okrúhlu nízku formu na koláče. Prstami povtláčame cesto do formy až po okraje a prípadné diery vyplníme prevyšujúcim cestom. Korpus dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 20 – 25 minút na 180˚C. Po vytiahnutí z rúry cesto ihneď potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom. Teplotu v rúre stiahneme na 150°C. Na plnku v mise rozmiešame vajcia a žĺtok s cukrom, prilejeme šľahačku, rozmiešame a nakoniec zamiešame šťavu a kôru z citrónov. Plnku nalejeme do predpečeného korpusu a dáme dopiecť do rúry aspoň na hodinu pri teplote 150˚C. Ak koláč rýchlo hnedne na povrchu, znížime teplotu na 130˚C.