Manžel nie je doma, mám celý deň pre seba a hlavne, môžem si upiecť kuracie stehná, čo mám odložené na tieto príležitosti. Klasické pečené kura som už strašne dlho nejedla, môj muž je len prsia bez kože a tie sú na pečenie úplne nevhodné. Rozmýšľam, ako stehná upečiem, už sa mi slinky zbiehajú na chrumkavú vypečenú kožu a mäso odpadávajúce od kosti. Rýchla inšpirácia z časopisov – med, citrón, cesnak a rozmarín. To je ono!
Citróny mám doma vždy. Aj keby čo bolo, citróny musia byť. Pijem vodu s citrónom, citrónovú kôru a šťavu dávam takmer do všetkého, čo varím. Úžasne pozdvihnú cestá na koláče, dezerty, prebudia chute šalátu, dodajú iskru konzervovanému tuniakovi aj iným rybacím jedlám. Kuskus, bulgur a arabské jedlá si bez citróna neviem ani predstaviť.
O 11:20 si dám kávu s Billom Grangerom:), umyjem ďalšie okno a balkón, na obed si dám kura so šalátom a popoludní upečiem citrónový koláč. Recept mi padol do oka vo víkendovej prílohe Financial Times. Najviac sa mi na ňom páči, že je z dostupných surovín, ktoré mám bežne doma. Nič zložité, jednoduchý koláč z biskvitového cesta s citrónovou náplňou, ktorý sa jedáva na čaji o piatej.
Citrónový koláč
Korpus
- 120 g masla
- 180 – 200 g hladkej múky
- štipka soli
- 50 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 vajce
- 1 lyžica mlieka
Plnka
- 2 citróny
- 4 vajcia
- 1 žĺtok
- 150 g práškového cukru
- 150 ml šľahačky
Studené maslo nakrájame na kocky a rukami spracujeme so soľou, cukrom a múkou na drobivú mrveničku. Do nej vlejeme 2 rozšľahané žĺtky s 2 lyžicami studenej vody a vymiesime na vláčne cesto. Ak je príliš lepivé, pridáme viac múky. Cesto sformujeme do gule a dáme do chladničky vychladnúť. Vychladnuté cesto vyvaľkáme na plát, ktorým vyložíte maslom vytretú a múkou vysypanú okrúhlu nízku formu na koláče. Prstami povtláčame cesto do formy až po okraje a prípadné diery vyplníme prevyšujúcim cestom. Korpus dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 20 – 25 minút na 180˚C. Po vytiahnutí z rúry cesto ihneď potrieme rozšľahaným vajcom s mliekom. Teplotu v rúre stiahneme na 150°C. Na plnku v mise rozmiešame vajcia a žĺtok s cukrom, prilejeme šľahačku, rozmiešame a nakoniec zamiešame šťavu a kôru z citrónov. Plnku nalejeme do predpečeného korpusu a dáme dopiecť do rúry aspoň na hodinu pri teplote 150˚C. Ak koláč rýchlo hnedne na povrchu, znížime teplotu na 130˚C.
ja by som tiez vypekala kolaciky, ale u nas doma ich moc nejeme… zato som posledne spravila tekvicove sufle /bolo super/ a dnes sa chystam ne ten salat cezar.
Ani ja nepeciem casto, len na urcitu prilezitost. A takmer vzdy vsetko rozdam. Ak nieco zostane, zamrazim na „lepsie casy“:)
Som zvedava, ako sa ti podaril cezar…
no cézar bol výborný 🙂 vdaka za recept.
v poslednom čase robím skôr zeleninové jedlá, včera som robila zapekaný fenikel. strašne dobré, mňam. mám takú francúzsku kuchárku.
raz sme varili aj ten hovädzí bourgignon, strašne dlho to trvalo a rýchlo to bolo preč. ale na nejaký rodinný obed, keď sú ľudia skôr na mäso, to stojí aj za tú námahu.
Gratulujem k cezaru a tesim sa na dalsie pozitivne spravy!