Nemôže prejsť ďalšia zima, aby zase nevydalo na niečo extra citrusové. Lebo citrusy sú podľa mňa na zime to najlepšie. Ich žiarivá farebnosť a vitamíny sú presne to, čo proti zimnej sklesnutosti zaberá najlepšie… Ozaj, nepotrebujete dobrý, univerzálny recept na jogurtovo-citrónovú bábovku? My už nejaký ten týždeň trávime víkendy vonku a keďže sa deťom žiaden výlet bez pikniku neráta (na vzduchu predsa chutí najlepšie, najmä po zime), tak bábovka do ruky (spolu s horúcim čajom z termosky a čerstvou kávou z Aeropressu) je ideálnym výletníckym proviantom.
… na miesto džemu (som) servírovala lahodný citrónový krém „lemon curd“, resp. jeho ružovú grepovú verziu.
Ja bábovky vždy len pocukrujem, lebo na cesty sa nám hodí skôr suchá – ľahko sa balí, skladuje, dobre sa je a nezababrete sa s ňou. No doma jeme bábovku väčšinou s nejakým džemom. Nigella, od ktorej mám tento recept, však svoje bábovky zvykne polievať nejakou tou polevou, čo ma inšpirovalo k tomu, že som k bábovke na miesto džemu servírovala lahodný citrónový krém „lemon curd“, resp. jeho ružovú grepovú verziu. Lemon curd si, pravda, môžete aj kúpiť, ale jeho výroba je taká jednoduchá, že už ľahšie to hádam ani nemôže byť.
Jediné, čo vás môže trochu vyviesť z miery, je výsledná hustota krému – lemon curd vám môže vyjsť značne redší, než na aký ste zvyknutí pri kupovaných druhoch, takže ak počítate s lemon curdom ako plnkou do tartov či toriet, alebo na natieranie toastov s maslom, siahnite po inom recepte. Redší krém má však rovnako široké využitie. Napríklad, ako poleva na citrónový chlebíček, či vanilkový koláč alebo ako krém do citrónového tiramisu, rôznych nepečených dezertov, trifle, šľahačkových pohárov a pavlovej. Alebo si ho môžete pre zmenu zamiešať do bieleho jogurtu, kaše, poliať ním palacinky, granolu, lievance, vafle alebo vanilkovú zmrzlinu… alebo si doň môžete namáčať ovocie či drobné čajové pečivo, vašej poživačnej fantázii sa žiadne medze nekladú.
Tak čo, vyskúšate bábovku s grepovým curdom alebo samotnú? Pravdepodobne to bude záležať od toho, či bude cez víkend pršať alebo nie, že?
Jogurtovo-citrónová bábovka
- 450 g polohrubej múky
- veľká štipka soli
- ¾ lyžičky prášku do pečiva
- ¾ lyžičky sódy bikarbóny
- 200 g zmäknutého masla
- 2 citróny
- 250 g krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 veľké vajcia
- 250 g bieleho jogurtu
- + múka a maslo na vytretie a vysypanie formy
Rúru si predhrejeme na 170°C. Bábovkovú formu poriadne vytrieme maslom a vysypeme múkou.
V robote vymiešame maslo s cukrom do penista. Pridáme kôru z 2 citrónov a vanilku. Po jednom postupne zamiešavame vajcia a potom do zmesi striedavo zamiešavame sypké suroviny (zmiešanú múku s práškom do pečiva, sódou a soľou) a jogurt. Nakoniec do cesta pridáme šťavu z 1 citróna a dobre všetko premiešame.
Cesto vylejeme do pripravenej bábovkovej formy a dáme piecť na 60 – 75 minút (po hodine testujeme suchou špajdľou pri stredovom otvore). Bábovku vyberieme z rúry a necháme na mriežke 15 minút odpočívať vo forme, potom bábovku vyklopíme a na mriežke necháme úplne vychladnúť.
Curd z ružových grepov
- 250 ml šťavy z ružových grepov (cca 2 menšie grepy)
- 4 veľké žĺtky
- 100 g cukru
- 75 g masla
Grepy dobre umyjeme kefkou v horúcej vode, osušíme a postrúhame z nich kôru. Grepy odšťavíme a odmeriame 250 ml.
Šťavu aj s postrúhanou kôrou vlejeme do nerezovej alebo sklenenej misy, pridáme žĺtky, cukor a maslo, pokrájané na menšie kusy. Misu položíme na hrniec s mierne vriacou vodou a takto nad parou miešame metličkou, kým sa cukor a maslo neroztopia. Zmes ďalej miešame vareškou až do zhustnutia, minimálne 15 minút. Krém je hotový, keď prejdeme prstom po zadnej strane varešky, na ktorej ostáva výrazná stopa a nezlieva sa.
Hotový krém stiahneme zo sporáka, precedíme cez husté sitko a za občasného premiešania necháme úplne vychladnúť. Krém necháme ešte cez noc odstáť v chladničke a následne podávame ako citrusovú polevu alebo omáčku podľa fantázie.
V chladničke vydrží krém v uzatvárateľnej nádobe niekoľko dní.