Jedlé dary sú veľmi obľúbené nielen u obdarovaných, ale vítajú ich aj u ostatní účastníci osláv a návštev. Každému sa troška ujde a nič človeka nepoteší viac ako kúsok maškrty navyše. Tak som aj ja prispela troškou do mlyna a prišla na rodinnú oslavu 60-tky s vlastnoručne upečenou tortou. Dlho som rozmýšľala, akú spravím. Je jar, teplo, chcelo to niečo čerstvé a šťavnaté, nič tažké a priveľmi sladké. 60-ku treba odľahčiť! Cheesecake-y majú vždy úspech, ziatiaľ sú u nás neokukané, žiadne nudné cestá a fádne krémy, dajú sa variovať podľa chuti a dozdobiť čerstvým ovocím.
Čokoládové cheesecake-y sú azda najpopulárnejšie medzi ochutenými verziami. A z bielej čokolády sú ešte rafinovanejšie. Neuvedomila som si však, že u nás je biela čokoláda na varenie problém a na naozaj kvalitnú bielu čokoládu môžem zabudnúť. Nakoniec som kúpila obyčajnú tabuľkovú bielu čokoládu od najznámejšej čokoládovej hviezdy u nás a celkom sa osvedčila. Hoci, našli sa experti, ktorí odhalili v torte jej nechcenú „sunarovú“ dochuť. Ale človek sa stále učí a hľadá. Nabudúce vyskúšam bielu čokoládu napríklad od slávnej fialovej kravy. Možno bude lepšia.
White Chocolate Cheesecake
(Cheesecake z bielej čokolády)
- 85 ml roztopeného masla
- 140 g rozmrvených keksov (napr. ovsené Hobbit)
- 450 g jemného tvarohu (zn. Kapucín)
- 100 g cukru
- 4 vajcia
- 1 vanilkový struk alebo 1 a pol lyžičky vanilkového extraktu
- 225 g kvalitnej bielej čokolády
- 225 g smotanového syra (mascarpone a pod.)
- 1 kyslá smotana
- trochu cukru
- bobuľové ovocie, mäta alebo hoblinky bielej čokolády na ozdobu
Rozmrvené keksy zmiešame s roztopeným maslom a vzniknutú hmotu natlačíme v súvislej vrstve na dno papierom vyloženej tortovej formy. Dáme zapiecť do rúry na 10 minút na 160/180˚C. Predpečený korpus necháme vychladnúť a boky formy vytrieme maslom. Do takto pripravenej formy nalejeme tvarohovú zmes, na ktorú si rozmiešame jemný tvaroh s cukrom, vajcami, vanilkou, roztopenou bielou čokoládou a smotanovým syrom. Tortu pečieme na 150˚C zhruba 45 minút až hodinu, podľa toho, ako rýchlo plnka tuhne. Tortu necháme úplne vychladnúť a povrch zarovnáme vrstvou kyslej smotany vymiešanej s trochou cukru. Do smotanovej vrstvy poukladáme ovocie a dozdobíme napr. lístkami mäty alebo hoblinkami bielej čokolády. Tortu dobre vychladíme v chladničke a podávame studenú.
moja oblubena torta od Teba
a najlepsie, ze uz ju pecie aj moja dcera 🙂
dakujem
Wow, paráda, nech žijú šikovné deti! Ďakujem za komentár 🙂
Kazdy cheesecake peciem podla tohto receptu, je naj 🙂
To sa veľmi teším a ďakujem za spätnú väzbu!