
Začalo sa to nenápadne. Zo zvedavosti. Najprv základné veci, potom postupne náročnejšie. Hovorím o domácom dorábaní rôznych produktov, ktoré si bežne kupujeme v obchode. Medzi moje najobľúbenejšie experimenty patria domáce produkty z ovocia, zeleniny a byliniek. Napríklad estragónový ocot. Sľubujem si ho už roky. Keď sa mi tento rok krásne rozrástol estragón a musela som ho nejako užitočne spotrebovať, konečne som si ho naložila. Tadá! Mám vlastný estragónový ocot na béarnskú omáčku, do rôznych šalátových dresingov, vaječných a zemiakových jedál.
V posledných rokoch sa veľa zaoberám zeleninou. Učím sa ju spracovávať a mať rada aj tie druhy, ktoré nepatria medzi moje obľúbené. Medzi také donedávna patrili reďkovky. Teraz som sa rozhodla prebytočné reďkovky skúšať nakladať. Krátkodobým marinovaním do rôznych nálevov a korenín sa dá urobiť zázrak aj z nudnej či unavenej zeleniny, ktorá by už inak skončila v komposte. Prelistovala som staré čísla časopisov a vyskúšala recept s badiánom a ďumbierom, z ktorého vznikla chutná príloha. Úspech! Týmto smerom sa plánujem vydať aj s kalerábmi, kapustou či uhorkami.
Do tretice ma prekvapil môj muž, ktorý sa nadchol pre bazový šampus. Videl to v jednej epizóde River Cottage a pustil sa do toho. Zaobstaral si fľaše, nazbieral kvety bazy a dorobil osviežujúci nápoj na letné večery, ktorý nie je sladký. Bol zo svojej dorábacej premiéry taký nadšený, že má už ďalší plán v hlave. Čo to bude, neviem, ani za nič mi to nechce prezdradiť, tajnostkár, ale ak sa mu jeho plán vydarí, určite sa tu s ním čoskoro pochváli.
Bazový šampus
- 15 bazových kvetov
- 700 g cukru
- 4 citróny
- 2 lyžice octu z bieleho vína
- štipka droždia
V 4 litroch vriacej vody rozpustíme cukor a dolejeme ešte 2 litrami studenej vody. Prelejeme do veľkej čistej nádoby, pridáme kôru a šťavu z citrónov, ocot a bazové kvety a premiešame. Prikryjeme gázou alebo bavlnenou plienkou a necháme odstáť pár dní na chladnom a vzdušnom mieste. Ak nezačne bazová zmes sama kvasiť, pridáme štipku droždia a necháme kvasiť 4 dni. Potom ju zlejeme cez husté sitko s gázou do čistých fliaš s pevnými zátkami. Vo fľašiach necháme fermentovať ešte týždeň a podávame poriadne vychladené. Bazový šampus vydrží vo fľašiach niekoľko mesiacov.
Nakladaná reďkovka
- reďkovky
- 3 cm čerstvého ďumbiera
- ½ lyžičky koriandrových semienok
- 1 hviezdička badiánu
- (1 červená čili paprička)
- 2 lyžičky cukru
- 4 lyžice octu z bieleho vína
- ½ lyžičky soli
Do misy pokrájame umyté a očistené reďkovky na tenké plátky, ďumbier na rezančeky a ak použijeme čili papričku, zbavíme ju semienok a posekáme na drobno. Na suchej panvici si opražíme badián a koriandrové semienka, kým nezačnú voňať. Prisypeme cukor a soľ, prilejeme ocot a miešame, kým sa cukor a soľ nerozpustia. Zmiešame so zeleninou a natlačíme ju do 3 dl zaváracieho pohára. Dolejeme horúcou vodou, uzavrieme, necháme vychladnúť a potom odložíme zachladiť do chladničky na noc. Takto nakladané reďkovky spotrebujeme do 3 – 4 dní.
Zuzka, nadhera! My momentalne vo firme ficime na home made sirupoch 🙂 pupavovy, bazovy, matovy, zazvorovy, fialkovy… a vas sampus vyzera uzasne, ja som zial tento rok bazu nestihla 🙁 ale o rok snad vyskusam aj sumive pitie.
A estragon snad budem moct nalozit tento rok aj ja, celkom sa mi chytil v zahradke, tak uvidime 😉 No a nakladane redkovky vyzeraju chutne, perfektny napad!
Pekné experimenty pri 2 malých deťoch. Super! Ja som z bazy prvý raz tento rok okrem sušenia skúšala bazový sirup. Máme už pár fľaší v chladničke a je výborný. Z pomaly dorastajúcej zeleninovej úrody plánujem poriadiť zásoby a spracovať, kým nám neprerastie – zatiaľ žiaden konkrétny plán. Navyše, v najbližších dňoch nám začnú dozrievať višne – tak už vyhutujem.
Áno, áno, už sa to rozbehlo, všetko dozrieva, úroda sa na nás valí, deti-nedeti, haha…
Vcera som skoro po 5 mesiacoch otvoril jednu z poslednych flasiek s bazovym „sampusom“. Bazova vona je stále velmi intenzivna. Chut zostala nezmenena.
Zuzka, naložila som estragón do octu, chcem sa opýtať – ako dlho si nechala estragón naložený, scedila si ocot, alebo si ho nechala tak, ako je na fotke? Držala si ho v chladničke či pri izbovej teplote? Vďaka za tipy 😉
Ahoj Adi, nepamätám si presne, či to boli 2 alebo 3 týždne, alebo tak nejako. Na tom veľmi nezáleží. Niekto zvykne po prvých týždňoch luhovanie zopakovať pre ešte intenzívnejšiu arómu. Uvidíš sama, navrhujem priebežne testovať (napr. v šalátovej zálievke), kedy ti už stačí. Ja som vyluhovaný estragón z fľaše vybrala (náročky som stonku do fľaše strčila tak, aby som ju pohodlne vedela celú bezo zvyšku vybrať a nemusela cediť), ale nemyslím, že je na závadu, ak ho tam aj necháš. Mala som ho normálne v skrinke so suchými potravinami, octy nedržím v chladničke. Po čase mi zvyknú zoxidovať a stmavnúť, ale snažím sa mať malé balenia a rýchlo ich spotrebovávať.
Vďaka Zuzka, už ho mám naložený asi tri týždne, dnes ho teda „scedím“ a porozdeľujem do viacej malých fľaštičiek, chcem aj pár známym dať ako darček, takže verím, že mi doma neostane zbytočne veľa 😉
A práve špekulujem aj nad ovocnými octami, lákajú ma maliny, resp. černice…
Aj ja som rôzne porozdávala. Juj, máš pravdu, na ten malinový ocot mám zaostrené už niekoľko rokov…
mozem sa spytat ci flasu neroztrha tlak ktory vznika?
Mal som trochu obavy, kedže som nevedel odhadnúť aký veľký tlak tam vznikne. Ale videl som, že aj v River Cottage použili veľmi podobné, tak som to riskol. Žiadna nevybuchla. Istotne to nie je na archivovanie, skôr na krátkodobé použitie. Pár fliaš som nechal v pivnici v chlade, poslednú som otvoril po viac ako 5 mesiacoch a všetko bolo ok. Napríklad ale, keď robím zázvorové pivo, používam radšej umelohmotné fľaše (od coca coly napríklad). Istotne ale odporúčam skladovať v chlade.
dakujem, uz to mam nalozene 2 dni tak skusim aj tie sklene aj plastove flase 🙂 snad to prezije 🙂
Držím palce 🙂 Však prípadne daj info ako si dopadol, či sa muselo aj maľovať… a samozrejme, či aj chutilo.
Chutilo az tak ze manzelka mi nakazala spravit dalsie tak robim v 30L sude 🙂 pouzil som tie pevnejsie plastove flase ale s tym ze pravidelne som ich otvaral preistotu.
30 L súdok znie viac ako dobre 🙂 Som sa inak chcel spýtať, či používaš nejaké kvasinky… alebo droždie? Alebo ti to začne kvasiť spontánne? Mne sa spontánne kvasenie zatiaľ ešte ani raz nespustilo. Som dostal prednedávnom od kamaráta kvasinky na šampanské, tak rozmýšľam, že ich vyskúšam…
Pouzil som drozdie, ani som neskusal prirodne kvasenie. A kvasinky pouzivam na ovocne vina ked robim.
Nasa mama nepoznala River cottage a robila toto ‚sampanske‘ pres 40 rokmi (bez drozdia).. My decka sme to nechceli pit, lebo to bolo hentake ‚zakalene‘ LOL
😀 Ďakujem za komentár a krásnu spomienku z detstva!