Začalo sa to nenápadne. Zo zvedavosti. Najprv základné veci, potom postupne náročnejšie. Hovorím o domácom dorábaní rôznych produktov, ktoré si bežne kupujeme v obchode. Medzi moje najobľúbenejšie experimenty patria domáce produkty z ovocia, zeleniny a byliniek. Napríklad estragónový ocot. Sľubujem si ho už roky. Keď sa mi tento rok krásne rozrástol estragón a musela som ho nejako užitočne spotrebovať, konečne som si ho naložila. Tadá! Mám vlastný estragónový ocot na béarnskú omáčku, do rôznych šalátových dresingov, vaječných a zemiakových jedál.

V posledných rokoch sa veľa zaoberám zeleninou. Učím sa ju spracovávať a mať rada aj tie druhy, ktoré nepatria medzi moje obľúbené. Medzi také donedávna patrili reďkovky. Teraz som sa rozhodla prebytočné reďkovky skúšať nakladať. Krátkodobým marinovaním do rôznych nálevov a korenín sa dá urobiť zázrak aj z nudnej či unavenej zeleniny, ktorá by už inak skončila v komposte. Prelistovala som staré čísla časopisov a vyskúšala recept s badiánom a ďumbierom, z ktorého vznikla chutná príloha. Úspech! Týmto smerom sa plánujem vydať aj s kalerábmi, kapustou či uhorkami.

Do tretice ma prekvapil môj muž, ktorý sa nadchol pre bazový šampus. Videl to v jednej epizóde River Cottage a pustil sa do toho. Zaobstaral si fľaše, nazbieral kvety bazy a dorobil osviežujúci nápoj na letné večery, ktorý nie je sladký. Bol zo svojej dorábacej premiéry taký nadšený, že má už ďalší plán v hlave. Čo to bude, neviem, ani za nič mi to nechce prezdradiť, tajnostkár, ale ak sa mu jeho plán vydarí, určite sa tu s ním čoskoro pochváli.

Bazový šampus

  • 15 bazových kvetov
  • 700 g cukru
  • 4 citróny
  • 2 lyžice octu z bieleho vína
  • štipka droždia

V 4 litroch vriacej vody rozpustíme cukor a dolejeme ešte 2 litrami studenej vody. Prelejeme do veľkej čistej nádoby, pridáme kôru a šťavu z citrónov, ocot a bazové kvety a premiešame. Prikryjeme gázou alebo bavlnenou plienkou a necháme odstáť pár dní na chladnom a vzdušnom mieste. Ak nezačne bazová zmes sama kvasiť, pridáme štipku droždia a necháme kvasiť 4 dni. Potom ju zlejeme cez husté sitko s gázou do čistých fliaš s pevnými zátkami. Vo fľašiach necháme fermentovať ešte týždeň a podávame poriadne vychladené. Bazový šampus vydrží vo fľašiach niekoľko mesiacov.

Nakladaná reďkovka

  • reďkovky
  • 3 cm čerstvého ďumbiera
  • ½ lyžičky koriandrových semienok
  • 1 hviezdička badiánu
  • (1 červená čili paprička)
  • 2 lyžičky cukru
  • 4 lyžice octu z bieleho vína
  • ½ lyžičky soli

Do misy pokrájame umyté a očistené reďkovky na tenké plátky, ďumbier na rezančeky a ak použijeme čili papričku, zbavíme ju semienok a posekáme na drobno. Na suchej panvici si opražíme badián a koriandrové semienka, kým nezačnú voňať. Prisypeme cukor a soľ, prilejeme ocot a miešame, kým sa cukor a soľ nerozpustia. Zmiešame so zeleninou a natlačíme ju do 3 dl zaváracieho pohára. Dolejeme horúcou vodou, uzavrieme, necháme vychladnúť a potom odložíme zachladiť do chladničky na noc. Takto nakladané reďkovky spotrebujeme do 3 – 4 dní.