Koľkokrát som sa už presvedčila, že ani nie tak to, čo máte v šaláte, je dôležité to, ako ho máte ochutený. Ak by ste mali k dispozícii 10 kíl nejakej zeleniny a každý deň si z nej dali šalát s iným dresingom, určite by sa vám neprejedla. Problém je v tom, že sa ľuďom zdá príprava zálievok a dresingov zdĺhavá, náročná a možno aj nepodstatná. Ja si to nemyslím a možno aj preto som naučila jesť môjho muža šaláty tak, že si ich sám pýta.
Mágia ochucovania však často nespočíva v drahých prísadách či rafinovaných chuťových kombináciach. Minule ma až vystrelilo zo stoličky, keď som vyskúšala takú banálnu vec, ako paradajkový dresing. Nigella robila taký jednoduchý špenátový šalát a namiesto dresingu len posekala nadrobno šťavnaté cherry paradajky a ochutila ich troškou cesnaku, soli, čierneho korenia, cukru, citrónovej šťavy a olivového oleja. Povedali by ste si, nič moc, ale ja som to vyskúšala (bez cesnaku) a celé balenie baby špenátu som zjedla na posedenie, ako mi to s tým dresingom chutilo. Neuveriteľné! A podobne to bolo s týmto teplým šošovicovým šalátom. Dresing tomu dal taký rozmer, až sme oči vyvaľovali.
Teplý šošovicový šalát s olivovým dresingom
- 250 g zelenej šošovice
- 200 g zelenej fazuľky
- 3 – 4 vajíčka
- 4 paradajky
- rukola
- čierne olivy (najlepšie kalamata)
- 5 lyžíc olivového oleja
- 2 lyžice octu z červeného vína
- 1 malý strúčik cesnaku
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 2 lyžice sekanej čerstvej bazalky
- 1 lyžica kapár
Na dresing si na drobno posekáme čierne olivy, prelisujeme strúčik cesnaku a vymiešame s olejom, octom, horčicou, bazalkou a kaparami a prípadne ešte dochutíme. Na šalát si do mäkka povaríme fazuľku, aj šošovicu. Zlejeme a necháme mierne vychladnúť. Vajcia uvaríme namäkko, ošúpeme, nakrájame na štvrtinky, posolíme a posypeme čiernym korením. Paradajky nakrájame na menšie kúsky a rukolu umyjeme a osušíme. Na veľkom servírovacom tanieri naaranžujeme rukolu s paradajkami, šošovicou a fazuľkami, pokvapkáme olivovým dresingom a navrch poukladáme štvrťky vajíčok. Podávame ešte teplé alebo izbovej teploty ako hlavné jedlo, alebo ako prílohu napríklad k rybe.
Ďalšie inšpirácie na Zelený štvrtok:
Zelený štvrtok
Zelená sa, zelená…
Nečakajte (na) špenát
Nenahraditeľná náhrada
S rozumom = sezónne
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Niečo malé na obed
Nielen na deň zelený
Opat dakujem za fajn tip, apropo mate aj nejaku kombinaciu salatu ktora nesmie ani jeden rok chybat?
Ďakujem! Nemám vyslovene srdcovky, ktoré robím pravidelne každý rok a stále rovnaké… Všetko závisí od momentálnych surovín, ktoré máme k dispozícii a podľa nálady a inšpirácie.
… pre mna je to jednoznacne Cezar salat ( http://www.natanieri.sk/?p=19 ) – ta chut ako keby explodovala v hlave…
Zuzka,presne ako pises..dressing je castokrat „gro“ salatu !!!tento tvoj vyzera skvele,tiez som uz skusala podobny horcicovy dressing,ale bez oliv a kapar,kt.mu urcite dodaju novy rozmer:)
Zuzka, tak tento salat si aj s manzelom zapamatame asi poriadne dlho, pretoze to bolo prve jedlo, ktore sme si uvarili v dome po prestahovani. Jedli sme ho „na stojaka“, z jedinych dvoch tanierov, ktore sme vybalili a bol to super zazitok. Jednak nas riadne zasytil a jednak nas prekvapil komplexnou chutou. Fantasticky! O to viac Ti dakujem za naozaj super recept 🙂
Joj, to ma teší, ďakujem za komentár!