
Čakali sme cez víkend hostí. Čím ponúknuť návštevu, keď sa vám nechce vyvárať, ale nechcete ju odbiť večerou na studeno? Niečo na terasu k vínu? Upečte flammkuchen. Veľmi populárne jedlo v nemecky hovoriacich krajinách, obdoba bielej pizze, vídala som ho na jedálnych lístkoch od Viedne až po Berlín všade. V Alsasku známe ako tarte flambée, tradične s čerstvým syrom alebo crème fraîche, cibuľou a slaninkou. No, nepripomína vám to naše osúchy, podpecníky či maďarský kemencelepény?
Že mi to nenapadlo už skôr. Také vďačné občerstvenie. Cesto môžete mať s droždím ako na pizzu, na focacciu alebo len obyčajné – múka, voda, olej, soľ. Len musí byť bezpodmienečne tenučké. Žiaden kysnutý koláč! Skôr suché kôrky, ktoré potom treba hojne zalievať vínom, chápeme sa… Pečte origoš v peci na drevo, ak máte možnosť. Mne sa nechcelo trčať v kuchyni pri rúre, tak som piekla na dvore v elektrickej panvici (v remoske), ale v rúre či na grile sa flammkuchen upečie lepšie a rýchlejšie.
Odporúčam čerstvo nakopané nové zemiaky s rozmarínom!
Najväčšia zábava pri pečení flammkuchen je výber obloženia. Základ je biely (čerstvý syr, kyslá smotana, biely jogurt), ale inak máte voľnú ruku. (Odporúčam čerstvo nakopané nové zemiaky s rozmarínom!) Dokonca aj na sladko s ovocím, cukrom a škoricou sa dá, alebo kyslé ovocie s nejakým tučnejším syrom, napr. ríbezle s brie. Len, preboha, striedmo, žiadne centimetrové pokrytie „co dům dal“. Veľmi tenučké plátky, decentné chute, bylinky, syr, korenie, soľ. Aj keď je flammkuchen ľudové, rustikálne jedlo, ostáva veľmi elegantné a vkusné. Počujete predsa tú francúzštinu – tarte flambée… Très chic!
Flammkuchen / Tarte flambée
Cesto:
- 1 kg hladkej (chlebovej) múky
- 500 ml vlažnej vody
- 8 lyžíc oleja
- 2 lyžičky soli
- biely základ (čerstvý biely syr alebo crème fraîche, kyslá smotana, biely jogurt, žervé, labneh…)
- cibuľa, jarná cibuľka
- údeniny (slanina, sušená šunka…)
- suchšia zelenina na tenučké plátky (cvikla, zemiaky, sušené paradajky, cukina, huby…)
- syr (gruyère, munster, kozí syr, brie…)
- bylinky
- soľ, mleté čierne korenie
S veľkým časovým predstihom si vymiesime z múky, oleja, vody a soli homogénne cesto, zabalíme ho do fólie a necháme na teplom mieste odležať aspoň niekoľko hodín, kým úplne nezvláčnie.
Rúru predhrejeme na maximum (aspoň 250°C).
Z odležaného, elastického cesta si na pečiacom papieri vyvaľkáme alebo vytvarujeme čo najtenšie pláty, potrieme ich bielym základom, poukladáme krúžkami cibule, plátkami slaniny, posypeme bylinkami, soľou a mletým korením. Prenesieme na plech a dáme piecť do dobre vyhriatej rúry na cca 15 minút, kým sa flammkuchen neprepečie.
Podávame ihneď alebo izbovej teploty, nakrájané na veľké kusy.
Mnam, toto by sme mohli skúsiť 🙂
Veru mohli! 🙂
určite to skúsim a dám potom vedieť ako to dopadlo . dúfam bude doma chutiť
mne to velmi chutilo a nielen mne super dakujem za recept
Ó, to ma teší, ďakujem za komentár!
Super, nemá to chybu. Len ja som použil mlieko miesto vody a dal som aj 1/2 kávovej lyžičky mletej rasce do múky.