
Je to už takmer týždeň, čo sa uskutočnila jedna fantastická akcia – historicky prvé stretnutie slovenských foodblogerov naživo. Foodblogerská párty. Iniciátorom stretnutia bol Tomáš z Foodissima, ktorý to nielenže vymyslel, ale vymyslel to naozaj dokonale a štýlovo. Stretli sme sa v novej bratislavskej škole varenia Chefparade.
Na párty som sa veľmi tešila. Nielen preto, že som po dlhom čase mohla ísť medzi ľudí, ale mohla som ísť medzi zaujímavých ľudí, s ktorými mám veľa spoločného. Aj keď ich vlastne ani nepoznám. Napiekla som orechové štangličky, zabalila ich do alobalovej kyberkabelky á-la Jamie Oliver a vyrazila do ulíc.
… historicky prvé stretnutie slovenských foodblogerov…
Škola varenia ma nadchla. Krásny priestor s domáckou atmosférou a priateľským personálom ma hneď dostal. Je to skvelé miesto na súkromnú párty, keď máte malý byt, alebo si nechcete zašpiniť kuchyňu a pritom priateľov privítať po svojom, spoločne si niečo uvariť, upiecť, spoločne sa najesť a zabaviť.
Po úvodnom zoznamovaní a inštrukciách od našich kolegov Milana a Martina zo Chefparade sme sa voľne rozdelili na skupinky k piatim varným centrám a pripravili bohaté menu z celého sveta. Varilo sa indické kura murgh malai s cícerovými plackami, japonská tempura a suši, talianske hubové rizoto s pestom a thajské pad thai a francúzsky kohút na víne.
Vybrala som si thajský tým. Už len preto, že sme ako jediní nemali odborné vedenie, bola pre mňa príprava pad thai výzvou. A dobrodružstvo to naozaj bolo. Po úvodnom chaose z trochu vágneho receptu sme sa rozhodli spoľahnúť na vlastnú kuchársku intuíciu a skúsenosti. A urobili sme dobre. Sama som bola prekvapená, ako správne nás naša intuícia viedla a ako presne sme pad thai dotiahli do konca. Pochvala od Milana z Chefparade nám bola odmenou i zadosťučinením.
Čas letel nadzvukovou rýchlosťou a mňa prinútil predčasne odísť. Verím, že čokoládové koláčiky, ktoré si kolegovia po večeri pripravili ako dezert, boli sladkou bodkou za vydareným stretnutím a prísľubom k ďalším príjemným akciám v podobnom duchu. Do skorého videnia, priatelia!
(PS: Ďalšie informácie o prvom stretnutí slovenských foodblogerov čítajte na Foodissimo.eu)
Orechové štangličky
- 250 g mletých orechov
- 200 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1 lyžica hladkej múky
Poleva:
- 1 bielok
- 150 – 200 g práškového cukru
Mleté orechy zmiešame s cukrom, vajcom a hladkou múkou, spracujeme na cesto a vyvaľkáme na 0,5 cm plát. Potrieme ho tenkou vrstvou polevy, na ktorú sme si do tuha vymiešali bielok s cukrom. Ostrôžkou nakrájame na cca 7 cm dlhé a 1 cm široké štangličky a dáme piecť do mierne vyhriatej rúry cca 150˚C na zhruba 10 – 15 minút, kým nezružovejú.
Fotogaléria:
Kraasne fotky,Zuzka!!!a som velmi rada,ze si tam s nami bola,a pomohla nam vykuzlit paradny Pad Thai :)..a pri pohlade na tvoje orechove stanglicky silno lutujem,ze som si dala len jednu..teraz by som zjedla asi celu kabelku:))
Maťka, ja som potom to pad thai naštudovala a skoro som odpadla, keď som čítala, že „tamarindovú pastu rozmiešame s teplou vodou, cukrom a rybacou omáčkou a polejeme ňou rezance…“!!! Tak, asi vieme variť 🙂
No tak tomu vravim stretko:)
No man zaujalo toto a nejak som to nenasiel v tvojom zozname oblubencov:))) precoooooooooo????
Je to neuveritelne co ten chlap dokaze.
Zuzka,aj ja som si to potom nastudovala doma,a tiez ma pousmialo,ako sme sa vynasli..no ,hlavne Ty:))
Jáááj, Farky, Heston je Heston. Poznáme, poznáme… Na hocijakej jeho šialenej hostine by som veľmi rada bola. Musí to byť zážitok…
Vsak sa zastav Farky u nas niekedy aj s Monikou, mame doma kucharku od Hestona, mozes nieco od neho uvarit 🙂
jeeej zuzka ty si sem predsa zavesila recept na orechove stanglicky! velmi si ma tym potesila, musim ich upiect!
Jasné! Dajte si!