
Momentálne mám francúzske obdobie. Ani nie tak v kuchyni ako pred TV obrazovkou. Úplne som prepadla Francúzskej odysei Ricka Steina. Veľakrát som o tejto TV sérii počula alebo čítala, ale vidieť to na vlastné oči je niečo úplne iné. Pribudol mi tak ďalší gastroturistický sen – prej(e)sť regióny Francúzska plavbou po kanáloch ako Rick Stein.
So Steinovým programom som zobrala francúzsku kuchyňu opäť na milosť…
Francúzska kuchyňa u mňa prešla viacerými fázami, od nadšenia z jednoduchých vidieckych jedál à la francúzska cibuľová polievka, ratatouille, kohút na víne, hovädzie bourguignon, pissaladière až po rozčarovanie z piplavej a časovo náročnej haute cuisine, ktorá je laikom nedostupná. Ale už som zmierená s tým, že pravú nefalšovanú bujabézu si nepripravím doma, ale dám si ju priamo v Marseille. A podobne lyonský šalát v Lyone, kasulet v Toulouse či šukrut v Alsasku.
So Steinovým programom som zobrala francúzsku kuchyňu opäť na milosť a už niekoľko týždňov skúšam aj francúzske recepty. Tentoraz budú na obed francúzske zemiaky – savojské tartiflette. Už sa neviem dočkať, ako vyskúšam syr reblochon, bude to u mňa premiéra. A Sylvii O. už dlho sľubujem recept na jablkový koláč tarte tatin, tak ho pripájam tiež. Pečie sa s cestom podobným lineckému, ale ja si nateraz uľahčím robotu kupovaným lístkovým. Rovnako ako, napríklad, aj Rick Stein…
Tartiflette
- 1 – 1,5 kg zemiakov
- soľ
- trocha masla
- 200 g údenej slaniny
- 1 cibuľa
- tymian
- 1 syr reblochon (alebo iný syr s bielou plesňou ako brie, camembert, hermelín, encián)
- 4 lyžice smotany
- pohár suchého bieleho vína
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme trocha vychladnúť, ošúpeme a nakrájame na kolieska. Na panvičke vypečieme na malé kocky pokrájanú slaninu s cibuľou. Zapekaciu misu vytrieme maslom a navrstvíme do nej polovicu zemiakov, ktoré priebežne dobre posolíme a posypeme lístkami tymianu. Potom dáme na zemiaky vypečenú cibuľu so slaninou a na ne zvyšné zemiaky. Opäť dobre posolíme a posypeme tymianom. Pokvapkáme smotanou a zalejeme bielym vínom. Syr pozdĺžne rozrežeme na polovice a položíme na zemiaky reznou stranou nahor. Zapečieme v rozohriatej rúre na 180°C, pokiaľ sa syr neroztopí a nezozlatne.
Podávame teplé, alebo izbovej teploty, ideálne s (listovým) šalátom.
Tarte tatin
- 2 – 3 väčšie jablká
- trochu citrónovej šťavy
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- lístkové cesto
Rúru si predhrejeme na 180°C.
Ošúpané jablká bez jadrovníkov nakrájame na osminky a pokvapkáme ich trochou citrónovej šťavy, aby nezhnedli. V hrnci alebo na panvici vyvaríme cukor s maslom na svetlohnedý karamel. Karamel nalejeme do okrúhlej zapekacej formy na koláč a poukladáme doň natesno osminky jabĺk. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10 až 20 minút. Vyberieme z rúry a teplotu zvýšime na 200°C. Jablká vo forme prikryjeme rozvaľkaným plátom lístkového cesta. Presahujúce cesto zapravíme dovnútra formy a utesníme. Do stredu urobíme dierku, aby mohla unikať para. Formu položíme na plech alebo pekáč a dáme piecť na 200°C, pokým sa cesto neprepečie (cca 15 – 20 minút) a po okrajoch formy nezačne presakovať karamel. (Karamel z formy vyteká, preto máme formu položenú na plechu alebo pekáči.)
Koláč vyberieme z rúry a po cca 5 minútach obrátime a vyklopíme na servírovací tanier.
Tarte tatin podávame teplý. Chutí výborne so šľahačkou, crème fraîche alebo vanilkovou zmrzlinou.
Ďalšie recepty na jablkové dezerty:
Jablková inšpirácia od Michelina – Francúzsky jablkový tart
Jedno denne – Nepečená jablková torta
Hra o jablká – Pečené jablká
Tipy na rýchle jedlá z rúry II – Superrýchly jablkový koláč
Niekedy aj koláč dobre (do)padne – Holandský jablkový koláč
Zazimované – Tapiokový puding s jablkovým kompótom
Tekvica nasladko – Tekvicovo-jablkový koláč
Večera na str. 107 – Tian de pommes (Provensálsky jablkový dezert)