Receptov na koláče existuje milión. Rada hľadám nové chute a postupy, rada sa nechávam inšpirovať a prekvapovať. Svet je otvorený a ja často hľadám práve za našimi hranicami, kde objavujem neznáme a nepoznané. Francúzsky mandľový koláč frangipane som sa rozhodla vyskúšať s višňami, ktoré sú práve v najlepšej forme a s napätím som čakala, čo z rúry vyjde. Priznám sa, na prvý pokus mi frangipane nevyšiel. Nevedela som ho dostať z formy. Chuťovo bol však taký dobrý, že som sa dala aj na druhý pokus.
Chuť plnky z blanžírovaných mletých mandlí, masla a cukru je pre tento koláč kľúčová. Uvidíte, ako vás ohromí. Výrazná chuť mandlí nie je pre naše pečenie typická, ale stojí za ochutnanie. Veľmi populárny je frangipane aj s hruškami, na jeseň vyskúšam aj ten. Ak nemáte okrúhlu koláčovú formu s odnímateľným dnom, dajte na dno formy pečiaci papier. Ak nezoženiete blanžírované mandle, vhoďte mandle so šupkou na pár minút do vriacej vody, sceďte ich a šupky ľahko stiahnete rukou. Mandle pred mletím ale nechajte dobre vysušiť. Pre pohodlnejšie jedenie môžete višne aj odkôstkovať.
Chuť plnky z blanžírovaných mletých mandlí, masla a cukru je pre tento koláč kľúčová.
Pri oberaní višní sme si spomenuli na dedkovu griotku. Dedko tu už viac ako päť rokov nie je, ale jeho archívna griotka tu po ňom zostala. Tak sme si hneď aj pripili.
Mandľový koláč frangipane s višňami
- 210 g polohrubej múky
- 50 g práškového cukru
- štipka soli
- 125 g masla
- 1 žĺtok
- 180 – 200 g mletých blanžírovaných mandlí
- 1 vajce
- 50 g práškového cukru
- štipka soli
- 40 g masla
- višne
Na sladké maslové cesto spracujeme múku, cukor, soľ, studené maslo a žĺtok, kým sa nespoja do kompaktnej gule. Formu poriadne vytrieme maslom, prípadne vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie. Cesto vyvaľkáme na tenký plát, ktorý rovnomerne povtláčame na dno a kraje formy. Formu dáme do chladničky vychladiť aspoň na pol hodiny. V rúre, rozohriatej na 190°C cesto rozpečieme, kým sa nezačne farbiť doružova (cca 15 minút). Vyberieme ho z rúry a necháme trochu vychladnúť. Na plnku vymiešame mleté mandle s cukrom, maslom, soľou a vajcom. Túto zmes rozotrieme na predpečené cesto, navrch poukladáme umyté a odstopkované (prípadne aj vykôstkované) višne a dáme piecť do rúry ešte na 20 – 30 minút.
Ahoj Zuzka, po velmi dlhom case, kedy sme sa stahovali a boli dlhe tyzdne bez internetu, sa ozyvam, aby som opat pochvalila Tvoje uzasne recepty a inspiraciu, ktoru nam takto vsetkym posuvas. Dakujem!
Frangipane bol vynikajuci. Robila som ho sice s cucoriedkami, ktore boli dost sladke, no na prve ochutnanie bolo jasne, ze je to skvely kolac a nabuduce s visnami bude bezchybny 🙂
Ďakujem, Alenka, aj ja som celý júl a august bez netu, blogujem len tak sporadicky, tak sa teším, že vás aj napriek uhorkovej sezóne blog inšpiruje…
Frangipane nie je kolac, ale iba ta plnka lol
Nie som odbornik, ale Frangipane oznacuje nielen plnku v koláčoch a pecive, ale istotne existujú aj kolace, ktore sa nazyvaju Frangipane tart. Tieto kolace su plnene frangipane plnkou a su doplnene ovocim ako hrusky, marhule alebo ceresne… Staci si napriklad vygooglit Pear Frangipane Tart.