
Teraz je ten správny čas pozývať priateľov a rodinu na obedy a večere. Zimné dni sú krátke, záhradkári oddychujú, nikomu sa nič moc nechce. Máte ideálnu šancu vyplniť hluché obdobie príjemnými posedeniami u vás doma, v pohodlí, bez zafajčených šiat, nepríjemných čašníkov a hlučnej hudby. A hlavne s vynikajúcim jedlom a pitím podľa svojho gusta. Vymyslite si nenáročné menu, premyslite vhodné nápoje, dokúpte všetko potrebné a pustite sa s chuťou do toho.
Na toto ročné obdobie sa skvele hodia pomaly varené, dusené alebo pečené jedlá. K nim už len nejaké ľahké zeleninové predjedlo a máte excelentné menu ako z filmu. Dezert spravte deň vopred a dajte zachladiť aj fľaše. V deň D si ráno namarinujte mäso, upracte byt, popoludní pripravte kvetinovú výzdobu, aby ste sa s ňou nezdržiavali tesne pred finále. Roztiahnite jedálenský stôl, krásne prestrite, vyberte sviatočný porcelán, pohrajte sa s dekoráciami na stôl, menovkami, zapnite príjemnú hudbu a pustite sa do varenia. Postavte variť alebo piecť hlavný chod, pokojne aj 3 hodiny pred podávaním. Pomalé varenie pri nižších teplotách je šetrné k surovinám a prejaví sa na výslednej chuti. Občas skontrolujte, premiešajte, prípadne podlejte, ale s hlavným jedlom nebudete mať žiadne starosti. Odlejte si a ochutnajte z vínka, či piva, ktorým podlievate. Musíte predsa skontrolovať, s čím varíte, nie? Očistite zeleninu na prílohu a predjedlo a skontrolujte, či ide všetko podľa plánu.
Hodinu pred večerou sa prezlečte, upravte, navoňajte, opášte sa čistou zásterou a ochutnajte tentoraz aperitív, či má správnu teplotu 🙂 Dozdobte a pripravte do chladničky dezert. Dochuťte hlavné jedlo, dokončite prílohy. Umyte a naaranžujte šalát alebo predjedlo na taniere. Prichystajte si foťák, odložte zásteru, zapáľte sviečky, nalejte aperitívy a nahoďte šarmantný hostiteľský výraz. Hostia sú tu a vy by ste už mali byť v uvoľnenej nálade… Užite si to, nie nadarmo sa hostenie v angličtine volá entertaining – zabávanie. Na pár hodín sa stanete hviezdou vo vlastnej šou. Tak (sa) bavte!
Šalát s granátovým jablkom a plesňovým syrom
- poľný šalát (valeriánka)
- granátové jablko
- syr s modrou plesňou (gorgonzola, dolcelatte, roquefort a pod.)
- 1 lyžica medu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 4 lyžice olivového oleja
- soľ, mleté čierne korenie
Šalát umyjeme a osušíme. Na dresing si zmiešame med, citrónovú šťavu, olivový olej a soľ s čiernym korením. Šalát naaranžujeme na taniere a hojne pokvapkáme dresingom. Posypeme zrniečkami z granátového jablka a nakoniec posypeme rozdrobeným plesňovým syrom.
Dusené teľacie na pive s jablkami a paštrnákom
- 500 – 600 g teľacieho močingu (glejka) alebo iný kus na dusenie
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 lyžička sušeného rozmarínu
- 1 lyžica hladkej múky
- olej
- 200 g prerastenej slaniny
- 1 fľaša čierneho piva
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 2 jablká
- 2 paštrnáky
Teľací močing nakrájame na kocky, osolíme, posypeme mletým čiernym korením a drveným rozmarínom, poprášime hladkou múkou. V hlbšom hrnci alebo pekáči na troche oleja vypečieme kocky prerastenej slaniny, vyberieme a vo výpeku opečieme teľacie mäso, aby sa zatiahlo. Podlejeme 3/4 fľaše čierneho piva, prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a vložíme do rúry, vyhriatej na 150°C na cca 1 hodinu. Potom premiešame, pridáme pár celých strúčikov cesnaku a opäť prikryjeme a pečime. Po ďalšej zhruba hodine pridáme očistené osminky jabĺk, rovnako veľké kúsky paštrnáka a vypečené kúsky prerastenej slaninky. Premiešame, podlejeme zvyškom čierneho piva a necháme odokryté v rúre dopiecť do mäkka. Premiešame, dochutíme soľou a podávame so zemiakovou kašou s opečenou cibuľkou.