Pýtala sa ma kamarátka Maruška, či by som jej nedala nejaký zoznam zaručených kombinácií potravín, ktoré sa k sebe hodia. Viem, že mala na mysli niečo ako „paradajky – bazalka“, ale predo mnou sa zrazu vynorilo nekonečno chutí a kombinácií a zdalo sa mi nemožné zosumarizovať ich do nejakej „tabuľky“.
… melón sa fantasticky hodí k(u) … grilovanej klobáse, neverili by ste.
Dá sa vo všeobecnosti povedať, že napr. všetko chutí lepšie s tukom (chlieb s maslom alebo jahody so šľahačkou), ale či vám chutí tekvica so šalviou, jahody s rebarborou alebo banán s čokoládou? Ktovie? Neexistuje manuál, ktorý by stanovoval, čo sa k čomu hodí a čo s čím funguje. Všetko stojí na osobných preferenciách, skúsenostiach a na tom, či bude daná kombinácia u ľudí natoľko populárna, že sa dostane do povedomia ako napr. jahody so šampanským.
Toto leto sme pojedli strašne veľa melónov, ale často sme nemali šťastnú ruku na dobrý exemplár, alebo sme kúpili priveľký melón a vždy z neho ostala dobrá štvrtina, ktorú už neskôr nikto nechcel jesť. Preto som s ním začala experimentovať do šalátov. Najviac sa mi osvedčil s uhorkami (ideálne s nakladačkami), fetou a mätou. Šalát je skvelý ako ľahký obed v letných horúčavách, ale otestovala som ho aj na grilovačke. Znie to šialene, ale sladký, osviežujúci a chladivý melón sa fantasticky hodí k slanej, pikantnej grilovanej klobáse, neverili by ste.
Druhý recept používam už dávnejšie. To je, naopak, veľmi známa, priam tradičná kombinácia – fazuľa so slaninkou v paradajkovej omáčke – ale v trochu inej, čistejšej podobe. Povaríte struky, vypečiete slaninku a to je celé varenie. (Mimochodom, super spôsob, ako spracovať bielu strukovú fazuľku, ktorá u nás väčšinou končí v mliečnej polievke alebo omáčke.) Zaujímavú úlohu tu hrá práve bazalka, ktorú by ste s fazuľkou asi nikdy nespájali, ale cez paradajky a slaninku sa sem skvele hodí a vy sa nakoniec nad touto netradičnou kombináciou ani len nepozastavíte. Funguje a to je hlavné. A čo také nezvyčajné funguje vám?
Šalát s melónom, fetou a mätou
- červený melón
- uhorky (ideálne väčšie nakladačky)
- červená cibuľa
- šťava z ½ citróna
- olivový olej
- soľ, čierne korenie
- syr feta
- hrsť lístkov mäty
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké polkolieska. Dáme ju do šalátovej misy, zalejeme citrónovou šťavou, premiešame a necháme odstáť.
Uhorky ošúpeme, nakrájame na kocky, pridáme k cibuli, zasolíme, zľahka premiešame a necháme odstáť.
Melón ošúpeme, vyberieme z neho jadierka a nakrájame na kocky. Pridáme ho do misy k uhorkám. Pokvapkáme olivovým olejom a zľahka premiešame.
Nakoniec do šalátu pridáme kúsky syra feta a natrhané lístky mäty, premiešame a posypeme čiernym korením.
Šalát podávame vychladený a spotrebujeme ho čo najskôr.
Teplý šalát z bielej fazuľky so slaninou, paradajkami a bazalkou
- 250 g bielej strukovej fazuľky
- 2 lyžice olivového oleja
- 100 g prerastenej slaniny
- 250 g cherry paradajok
- 1 malá šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice octu z červeného vína
- soľ, čierne korenie
- hrsť lístkov bazalky
Struky bielej fazuľky (vcelku) povaríme v slanej vode do mäkka.
Na panvici si na oleji vypražíme na kocky nakrájanú slaninu. Panvicu stiahneme zo sporáka a pridáme do nej ocot, na jemno posekanú šalotku, pretlačený cesnak a vo zvyškovom teple panvice premiešavame.
Do šalátovej misy dáme uvarené a scedené fazuľky, polovičky cherry paradajok a všetko zalejeme teplým slaninovo-šalotkovo-cesnakovým dresingom. Dobre premiešame, prípadne ešte dosolíme, posypeme čiernym korením a úplne na koniec aj posekanými lístkami bazalky. Podávame ihneď.
Krásný recept, opravdu láká k ochutnání 🙂 Hned ukládám
Vďaka!
Vďačná téma, zaujímavé inšpirácie 🙂 Ako malá som milovala rožok so syrokrémom a s jablkom. Roky rokúce. Keď pripravujem niečo na olivovom oleji, prihodím aj kúsok masla. Keď sa restuje cibuľka, patrí na ňu štipka drvenej rasce. Obľubujeme chuťovky v podobe syra typu Leerdamer s bobuľou hrozna na špajdli. Dokonalosť chutí som zažila, keď mi na vš internáte nápadník/spolužiak ponúkol rovno rukami do úst – syr typu hermelín (vtedy sme o takých neslýchali, bol z Budapešti) a k nemu šťavnaté jahody, syr musí mať izbovú teplotu. Ešte pridám dve obyčajnosti, ale chuťovo mimoriadne uspokojujúce – jednohubky – kolieska klasického rožku natreté maslom, tenký plátok cibuľky a sardelové očká s kaparmi -stačí kúsok. A chlebík natretý maslom, s platkami syru Romadour a plátkami cibule. Zdravím prajem peknú jeseň!
Ó, Andrejka, to sú aké zážitky! Ja z takých menej tradičných obľúbujem napr. ementál s marhuľovým džemom. Do všetkého tuniakového vždy dávam sardelky (aspoň trochu pasty) a veľa citrónu… Ďakujem za komentár, krásnu jeseň!
Brie s džemom z čiernych ríbezlí 🙂
Top!
Aj ja dávam melón do šalátu 🙂 na leto je to jednoducho osviežujúca bomba. Vyskúšala som ho dať aj do studenej paradajkovej polievky Gazpacha (aj s cviklou) a bola to príjemná a chutná zmena 🙂
Áno, melónové gazpacho je super, ďakujem za pripomenutie. A ďakujem za komentár!