
Minulý víkend som si po veľmi dlhej dobe pripomenula, ako rada hostím návštevy. Dobré návštevy, ktoré ocenia úsilie a čas, ktorý príprave venujete, nenechajú sa stokrát núkať, s nadšením všetko ochutnajú a ešte vás aj na revanš pozvú k sebe na podobný zážitok. Veľmi rada hostím a myslím si, že som aj dobrý hosť, len by som tých príležitostí privítala oveľa viac. S podobnou skúsenosťou sa mi zverila aj Martinka a tak sme sa namiesto kritizovania našich nepohostinných priateľov dohodli, že sa pozveme a podľa nášho gusta pohostíme my sami. Martinkiní bývajú len kúsok od nášho letného sídla a tak sme sa minulú sobotu konečne stretli.
Vzhľadom na naše obmedzené možnosti s malými deťmi som navrhla len jednoduchý studený bufet z vlastných zdrojov a Martinku som poverila „sladkým“. Aj keď viem, že fantasticky pečie, myslela som si, že prinesie len nejakú drobnosť k vínku, no ona nezostala svojej povesti nič dlžná a objavila sa v bráne s obrovskou tortou! Žiadna nepečená piškótovo-smotanová torta! Originálna, sezónna a neskutočne chutná a krásna torta.
Tém na debatu sme mali neúrekom. Pofotili sme si, povymieňali (ako ináč) domáce jedlé dary a dohodli sa, že sa zase určite uvidíme. Byť hosťom u Martinky musí byť zážitok. Už teraz sa na to s mužom tešíme.
Tuniakový šalát s kari korením
- 300 g konzervovaného tuniaka – kúsky v oleji
- 1 malá červená cibuľa
- 1 malé jablko
- 3 stonky zeleru
- hrsť hrozienok
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica mangového čatní
- 2 lyžičky kari korenia
Hrozienka namočíme do horúcej vody a necháme napučať. Cibuľu si nakrájame nadrobno, ošúpané jablko a zeler na malé kocky. Z jogurtu, majonézy, čatní, horčice a kari korenia vymiešame dresing, ktorý jemne zamiešame do zliateho a na menšie kúsky rozdrobeného tuniaka, cibule, jablka, zeleru a hrozienok. Pred podávaním aspoň na hodinu schladíme v chladničke.
Hummus s pečenou tekvicou
- 1 menšia maslová tekvica
- soľ, čierne korenie, rastlinný olej
- 100 g cíceru
- 2 lyžice tahini
- 2 strúčiky cesnaku
- šťava z 1 citróna
- štipka mletej rímskej rasce
- soľ
- olej
- tekvicové jadierka
Očistenú a na kocky pokrájanú tekvicu posolíme, okoreníme a dáme piecť na plechu s trochou rastlinného oleja pri 170˚C, kým nezačne na okrajoch hnednúť a karamelizovať. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Medzitým si domäkka uvaríme cícer, ktorý sme si nechali cez noc vo vode napučať. Uvarený cícer rozmixujeme s cesnakom, tahini, citrónovou šťavou, rímskou rascou, soľou, trochou vody a oleja na hladkú kašu. Tú ešte premixujeme s upečenou tekvicou a podľa potreby dochutíme. Hummus podávame pokvapkaný olejom a posypaný tekvicovými jadierkami.
Baklažánové chuťovky
- 2 malé baklažány
- olej
- soľ
- harissa
- 2 paradajky
- slaný syr typu feta
- mäta
Baklažán pokrájame na 1cm hrubé kolieska, posolíme a necháme „vypotiť“. Osušené kolieska baklažánu opečieme z oboch strán na panvici, kým mierne nezhnednú a nezmäknú. Kolieska baklažánu potrieme harissou a pokladieme na ne kolieska paradajok, kúsky slaného syra a lístky mäty.
Ďalšie recepty na baklažánové jedlá:
Bez čoho sa nemôže skončiť leto – Imam bayildi, Melanzane alla parmigiana
Baklažány s baklažánmi jesť – Pečený baklažán s mandľovou omáčkou tarator a bazalkovým olejom
Na rozlúčku s prázdninami – Baklažán v paradajkovej omáčke
Zele-renesancia – Krúpový šalát s pečenými paprikami a baklažánom
Bude mi to chýbať – Bažant na klobáse, paprike, šalvii s baklažánom
Zrnko k zrnku – Bulgur s pečenou zeleninou a feta syrom
Štvrtky – Baklažánové vejáre
Ratatouille – Ratatouille
Chuť Mediteránu – Baklažánové rolky s čerstvým syrom a mätou, Baklažánový tanier
Tipy na rýchle jedlá z rúry I – Pečená zelenina
Jej,Zuzka,ako krasne si to napisala….a ako krasne sa pozera na vase fotky!!!!…vsetky slinky sa mi zbehli,ked sa mi v predstavach pripomenuli chute,ktore sme u vas zazili…nas veru teda dvakrat nukat netrebalo,to je pravda ,chi :)))
Uz teraz sa tesime na dalsie spolocne stretnutie 🙂
A pozeram,ze na obzore svieti nove paraaadne logo !! 🙂
Tak, tak, my sa ohlásime, neboj 🙂
Áno, ďalšia novinka. Ešte si zvykám. Je toho veľa pred nami, toto je len začiatok, idea…
tak aj ja by som Ťa pozvala niekedy, ak by si chcela, a aj by som sa pozvala, ak by som mohla raz ;))) pretože keď to čítam a vidím…ach… PS: na aký mail by som Ti mohla napísať? 🙂
Ahoj Andrejka! Budem rada, keď mi napíšeš. Kludne napíš na admin (vieš, čo) natanieri ( vieš, čo ) sk, je to aj v kontakte „O autorke“ dole. Príjemný víkend a pozdravujeme dievčatko!
Hostiť a byť hostený je úžasná, aj keď niekedy náročná záležitosť. Skutočne je pravda, že nie každý hosť je prístupný na novinky a vtedy všetka tá práca stráca zmysel. Som však rada, že ich zopár je, sú to kamaráti a teda mladšia generácia, ktorým rada varím.
Zuzka vidím, že si pre Martinkiných pripravila samé bezmäsité dobroty a tá hrušková torta vyzerá úžasne.
Áno, bezmäsité, lebo viem, že mäso veľmi nemusia a ani ja som nemala čas a energiu riešiť mäso, alebo teplé jedlá. Je pravda, že sa hosťom treba do istej miery prispôsobiť. Viem, že Maťkiní zvládajú aj exotickejšie a náročnejšie chute, tak som sa pokúsila pripraviť niečo, čo by im chutilo a zároveň im rozšírilo chuťové obzory. A vyšlo to.
Tuniakovy salat a salat zo sunky serrano som pripravovala na MDZ party. Skvele!!
Ó, to musela byť párty! Palce hore a ďakujem za komentár!