
Môj muž je dokonalý „lovec“. Ako sýkorka zháňa do rodinného hniezda samé dobroty. Raz príde domov s kabelou plnou domácich klobások, sušenej krkovičky, inokedy s domácim medom či na Vianoce s čerstvým panettone. Zháňaním dobrých a kvalitných surovín trávime veľa času a už sa v tejto oblasti perfektne vypracoval. Pohotovo zareaguje na každú zaujímavú ponuku. Minule sa po telefonickej porade s iným domácim „lovcom“ dostal k hovädzím líčkam. Keďže je fanúšikom Zdeňka Pohlreicha, ktorý líčka v našich končinách náležite spropagoval, chytil sa na ne aj on. Nastal čas sa s líčkami zoznámiť osobne aj v kuchyni.
S dvojkilovým balením českých líčok z mladého býčka som stála pred najzaujímavejšou úlohou, čo s nimi. Líčka sú, podobne ako močing či krk, vhodné na dlhé, pomalé dusenie. Na guláši nie je nič zlé a z líčok je fenomenálny, ale, predsa len, je to len guláš. Po preštudovaní rôznych receptov teda prišla iná úloha – pre foodblogera a foodstylistu najťažšia – ako zatraktívniť „guláš“. Na prvý raz som sa rozhodla pre chuťovo štandardnejší recept a vylepšila ho prílohami – ochuteným maslom na spôsob „gentleman´s relish“ a chrumkavým šalátom zo šalotky, reďkovky a klíčkov. S jemnou zemiakovou kašou sa mi tak podarilo vytvoriť zaujímavú zmes chutí a textúr, ktorá urobila z jednotvárneho guláša sviatočné veľkonočné jedlo.
Hovädzie líčka s ochuteným maslom a jarným šalátom
- 4 hovädzie líčka
- 2 lyžice oleja
- hladká múka na zapraženie
- 4 stonky zeleru
- 2 póry
- 4 mrkvy
- ½ litra červeného vína
- 2 litre hovädzieho vývaru
- 125 g masla
- 1 konzerva ančovičiek
- ½ lyžičky štipľavej mletej papriky
- ½ lyžičky mletého muškátového orieška
- ½ lyžičky mletej škorice
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- citrónová šťava
- 1 lyžica worcesterovej omáčky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 väčšie šalotky
- 4 reďkovky
- čerstvé klíčky
- citrónová šťava
Hovädzie líčka nakrájame na väčšie kúsky, poprášime hladkou múkou a po dávkach sprudka opečieme vo veľkom hrnci na oleji, kým sa nezatiahnu. Potom ich vyberieme a v hrnci orestujeme na drobno pokrájanú zeleninu asi 2-3 minúty. Zeleninu zalejeme vínom a z dna hrnca zoškriabeme všetko prichytené. Zalejeme horúcim vývarom, privedieme k varu a do hrnca vrátime opražené mäso. Znížime teplotu a pomaly dusíme 2 až 3 hodiny, kým líčka úplne nezmäknú a nezačnú sa rozpadávať.
Na ochutené maslo si rozmixujeme zmäknuté maslo, ančovičky, cesnak a ostatné koreniny a dochutíme citrónovou šťavou. Zmes zabalíme do potravinárskej fólie, vytvoríme z nej valček a necháme stuhnuť v chladničke.
Šalotku si pokrájame na jemné kolieska, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme chvíľku odležať. Reďkovky pokrájame na tenké kolieska a spolu s klíčkami pridáme k šalotke a premiešame.
Hovädzie líčka podávame s plátkom ochuteného ančovičkového masla, porciou šalátu a jemnou zemiakovou kašou alebo chlebom či pečivom.
Ďalšie recepty na guláš, divinu a na jedlá 5 vôní:
Tex-mex alebo ako zatraktívniť guláš II
Sviatočný relax s jedlom a filmom
Jeleň nielen na sviatočné chvíle
Rebierka na 5
Akciový food fusion
Guláš v novom šate
To musela byť dobrota. Dnes sme mali aj my hovädzie líčka a fakt ich nákup nie je práve najjednoduchší. Naposledy som mala možnosť kúpiť si 3 kg, ale bolo to na objednávku a priamo od mäsiara.
Kinguš, tak to ti závidím takého mäsiara, ktorý s podobnými objednávkami nemá problém. Ja takého stále hľadám…