Štýl japonskej reštaurácie Benihana nemusí vyhovovať každému. Treba mať na to povahu alebo náladu. Nesmie vám vadiť, že vás posadia k tzv. teppanjaki stolu s cudzími ľuďmi. Ani to, že súčasťou jedla bude konverzácia s kuchárom, ktorý je celý čas pred vami. Nevyhnete sa sledovaniu jeho kuchársko-zabávačského predstavenia. V programe nebude chýbať žonglovanie s koreničkou a soľničkou, „machrovanie“ s nožmi či obracačkami. Celé to bude miestami podfarbovať ohňová šou, prípadne spev. Ak na toto nie ste psychicky pripravení, môžete sa cítiť trápne.
Čím viac rovnako naladených ľudí, tým väčšia zábava…
Pri našej návšteve sme si dali tzv. hibači menu – pripravované v štýle hibači – na rozpálenom grile, ktoré zahŕňa buď miso polievku, alebo tradičnú cibuľovú polievku Benihana. Ochutnali sme obidve, obidvom chýbalo niečo k dokonalosti, ale lepšie ochutená bola miso polievka. Možno by som v nej namiesto krájaných šampiňónov privítal radšej šitake. Menu ďalej pozostávalo z osviežujúceho šalátu Benihana so skvelým dresingom z čerstvého zázvoru, z hibači zeleniny a opekanej ryže.
Ako predjedlá sme si vybrali agedaši tofu – opražené tofu s tempura omáčkou, jarnou cibuľkou a bonito vločkami, piri piri krevety s paprikami, hríbmi a pikantnou omáčkou a hovädzie tataki, čo je vlastne prudko opečený sirloin steak so sladkou sójovou omáčkou.
Agedaši tofu som jedol prvýkrát a prekvapilo ma svojou lahodnosťou. Najmä tzv. tempura omáčka vytvorená z vývaru daši, mirinu, sójovej omáčky a cukru výborne dopĺňala delikátnu chuť jemného tofu, ktoré sa pri neopatrnom zachádzaní s paličkami doslova rozpadávalo.
Kým jemne pikantné piri piri krevety ma až tak neoslovili, hovädzie tataki predstavovalo vrchol toho, čo som v Benihane ochutnal. Na jemno nakrájané mäso, doplnené opečenými plátkami cesnaku vyzeralo ako malé umelecké dielo.
Hlavné jedlo tvorili hibači krevety (šťavnaté tigrie krevety s hríbmi), vyzretý filet mignon s hríbmi a steak z tuniaka s terijaki omáčkou a zázvorom. Ako doplnok sme si ešte dali suši set moriawase. Všetky jedlá boli výborné, ale hovädzie tataki už neprekonali. Čo ma zaujalo, bolo grilovanie zázvoru, na ktorom sa dopekal steak z tuniaka. Výsledná chuť stojí za vyskúšanie. Jednoduché, ale naozaj prvotriedne.
Benihana si ma nezískala ani tak svojou šou, aj keď musím povedať, náš gril majster Yusuf (vytrvalo tvrdiac, že pochádza z Považskej Bystrice) preukázal nielen kuchárske, ale aj spevácke schopnosti. Hlavnú prednosť Benihany vidím v možnosti pozrieť si, ako sa niektoré jedla pripravujú a vnímať nielen ich exotické vône pri príprave, ale aj zručnosť kuchárov.
Aké odporúčania pred návštevou dať? Istotne je lepšie tam ísť s dobrou náladou (2 – 3 poháre saké môžu byť dobrým začiatkom) a väčšou spoločnosťou. Čím viac rovnako naladených ľudí, tým väčšia zábava, viac ochutnaných jedál a pestrejšie divadlo.
parada!! to musel byt zazitok 🙂 a dakujem aj za nakuknutie prostrednictvom videjka ..Zuzka mi chvalila tvoje filmarske schopnosti 🙂
Toto videjko treba brat fakt len ako “nakuknutie”, pri nakrucani som povodne neplanoval, ze to pouzijem na stranke… Moje schopnosti su zatial chabe, ale chut zlepsovat mam, tak verim, ze dalsia tvorba bude uz len lepsia a lepsia…