Do Veľkej noci je ešte ďaleko, ale príležitosť na veľký rodinný obed sa nájde vždy, napríklad aj na meniny. Už od novoročného rodinného obeda, ktorý bol v ázijskom duchu, nosím v hlave predstavu voňavej indickej hostiny. Objavila som skvelý recept na kuracie kari, ktoré nám veľmi chutí. Nie je štipľavé ani prehnane aromatické a zistila som, že kľúčom k jeho úspechu je veľké množstvo čerstvej citrónovej šťavy. Kari vie byť totiž veľmi mdlé, ak nie je správne dochutené a ak je priveľmi štipľavé, jeho chuť sa ešte splošťuje a výsledkom môže byť dlhodobá averzia už len k typickej kari aróme.
Manžel kari zbožňuje. Ale myslím, že má rád skôr také to pseudo kari, čo bol voľakedy hit – kari ryža a kari omáčka k mäsu. Skutočné kari ešte nejedol. Často mi vychvaľoval nemecké kariwursty a ja som len nedôverčivo krčila nosom. Neskôr som sa presvedčila, že ide o klasickú pečenú klobásku s kečupom zmiešaným s kari korením. Obľúbený nemecký fastfood. Radšej som ostala pri horčici, ale nemecké wurstíky mi veľmi chutili.
Dobrým prostriedkom na zmiernenie pálčivej chuti kari je biely jogurt. V indickej kuchyni sa jogurt používa hojne. V jogurte sa marinuje mäso, jedlá sa jedia s jogurtovými dipmi a nakoniec sa všetko zapije jogurtovým lassi naslano alebo nasladko. Ja som sa tiež rozhodla na záver „uhasiť“ indickú hostinu jogurtovým dezertom. Jediný problém bol… jogurt. Na jogurtové poháre sa hodí hustý biely jogurt gréckeho typu, ktorý u nás bežne nedostať. Naše jogurty sú veľmi vodnaté a riedke. Zahustiť ich môžete odkvapkaním v hustej gáze alebo papierovom filtri na kávu. Je to strašná piplačka a odkvapkanie jedného 375 ml balenia jogurtu trvá aspoň 24 hodín. Papierové filtre som vymieňala po 12 hodinách a treba s nimi narábať veľmi opatrne, nasiaknuté vodou sa veľmi trhajú. Neverili by ste, že zo spomínaného 375 ml balenia po 24 hodinách stále kvapkala voda a bolo jej viac ako deci. Na 6 pohárov jogurtového dezertu som jogurty cedila 5 dní…
Kuracie kari
- kuracie mäso
- 2 cibule
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 bobkový list
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 lyžičky mletého ďumbiera
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- 3 lyžice kari korenia
- 1/2 lyžičky cukru
- šťava z polovice citróna
- 1/2 lyžičky kajenského korenia
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 2 lyžičky soli
- olej
Na woku alebo v hrnci na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu a pridáme do nej všetky prísady okrem mäsa. Zmes krátko restujeme a keď začne voňať, pridáme kuracie mäso pokrájané na malé kúsky. Chvíľu ešte restujeme, potom podlejeme vodou a dusíme, kým mäso nezmäkne. Podľa potreby dochutíme a podávame s ryžou, zemiakmi alebo indickými chlebovými plackami.
Voňavá ryža
- dlhozrnná ryža
- 1 cibuľa
- olej
- 1/2 lyžičky mletej kurkumy
- 1 tyčinka celej škorice
- 6 toboliek kardamónu
- 1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
- hrsť sultánok/hrozienok
- hrsť kešu orieškov naturál
Ryžu dáme variť s celou tyčinkou škorice, s kurkumou a soľou. Sultánky namočíme do teplej vody. Na panvici na troche oleja do zlatista orestujeme cibuľu, nakrájanú na polkrúžky. Pred koncom na nej ešte opečieme podrvené zrniečka kardamónu a rímskej rasce a odstavíme. Na suchej panvici opečieme kešu oriešky a stiahneme zo sporáka. Z horúcej uvarenej ryže vyberieme škoricu a zamiešame do nej vypečenú cibuľu s korením, scedené sultánky a opražené kešu oriešky.
Špenátové guľky
- mrazený sekaný špenát
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1/2 lyžičky mletého koriandra
- 1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
- 1 lyžička soli
- 1 žĺtok
- strúhanka
- olej
Z rozmrazeného špenátu poriadne vytlačíme nadbytočnú tekutinu a zmiešame ho s roztlačeným cesnakom, na drobno posekanou cibuľou a korením. Zmes spojíme žĺtkom a rukami tvarujeme do malých guľôčok, ktoré môžeme ešte vyvaľkať v strúhanke. Gúľôčky opečieme na panvici na oleji, alebo ich poukladáme na plech, pokvapkáme olejom a zapečieme v rúre do chrumkava. Podávame s jogurtovým dipom.
Jogurtový dip
- biely jogurt
- cesnak
- petržlenová vňať
- chilli paprička
- horčicové semienka
- soľ
- štipka cukru
Biely jogurt rozmiešame s pretlačeným cesnakom, posekanou vňaťou, chilli papričkou, soľou, štipkou cukru a drvenými horčicovými semienkami.
Jogurtový pohár s mangom
- biely jogurt
- 4 – 6 toboliek kardamónu
- práškový cukor
- pár vláken šafránu
- hrsť pistácií naturál
- 1 mango
Scedený, odkvapkaný biely jogurt vymiešame s cukrom podľa chuti, s vláknami šafranu, rozdrvenými zrniečkami kardamónu a necháme odstáť v chladničke aspoň hodinu. Pred servírovaním ho ešte raz premiešame a vrstvíme do pohárov s očisteným a pokrájaným mangom a posekanými pistáciami. Podávame vychladené.
Ďalšie recepty na kari:
Kari s hviezdou Michelina – Bravčové vindaloo
Mulligatawny
Jahňacie resumé – Rogan Josh
Čakanie na (dobré) mäso – Thajské červené kari s pečeným kačacím mäsom
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – Thajské kari massaman
Z obrazovky rovno na stôl – Juhoindické zeleninové kari
India pre začiatočníkov – Goanské kari s rybou
Snívam o Ázii – Thajské zelené kuracie kari
Omega-3 – Kedgeree
Soľ nad zlato – Kuracia korma
Ryža z Indie – Zeleninové biryani