Jahody nikdy neboli mojou srdcovkou, ale je to zrejme tým, že nie som naučená na dobré jahody. V našej záhrade sa jahodám nikdy veľmi nedarilo a odkedy si pamätám, vždy sme si jahody namáčali do kryštálového alebo práškového cukru. (Červený cukor v cukorničke a od jahôd zababrané papierové vrecko práškového cukru je jednou zo spomienok na prázdniny u babky.)
Keď nosila spolužiačka Zuzka do školy nádherné, voňavé jahody zo záhrady, nemohla som tomu veriť. Až keď som na vlastné oči videla škandinávske jahodové polia, uverila som, že veľké a sladké jahody existujú. V čase, keď už u nás nebolo po jahodách ani slychu, sa trhmi všetkých severských mestečiek šírila omamná vôňa jahôd a chutili rovnako božsky.
Ale! Nech už máme jahody akékoľvek, dá sa im vždy pomôcť. Ja som tentoraz vylepšovala naše jahody marinovaním v alkohole. Jemný alkoholový opar jahodám výnimočne svedčí. Zdá sa, že šampanské s jahodami nikdy z módy nevyjde, ale netreba sa držať pri zemi, kvalitný alkohol dá jahodovým dezertom rozlet a vy si budete priať, aby tých kyslých jahôd bez šťavy bolo ešte dosť.
Jahody s limoncellom a bazalkou
- 500 g jahôd
- 50 g cukru
- 200 ml vody
- 150 ml likéru limoncello
- čerstvá bazalka
Z cukru a vody vyvaríme sirup, do ktorého prilejeme limoncello a necháme vychladnúť. Očistené a pokrájané jahody a polovicu nasekanej bazalky zalejeme vychladnutým sirupom a marinujeme v chladničke zhruba 15 minút. Podávame v pohároch posypané zvyškom nasekanej bazalky.
Jahody Romanov
- 500 g jahôd
- 1 pomaranč
- 4 cl pomarančového likéru Cointreau
- šľahačka
- práškový cukor
Očistené a pokrájané jahody marinujeme v pomarančovej šťave, likéri a troche kôry asi 15 minút. Podávame so sladkou šľahačkou a dozdobíme pomarančovou kôrou.
🙂 a nechces si otvorit vlastnu restauraciu? 😀
originalne chute. zkadial cerpas inspiraciu?
MNAM, slintam nad vsetkym.. ak by si mala niekedy cestu do spanielska – madrid, tak sa isto ozvi, zijem tu 🙂
Nie, nie, prišla by som o nervy! Na Slovensku reštaurácia? Vyprážaný syr a obedové menučka za 2,99… Nie sú suroviny, nie sú zákazníci, nie sú podmienky…
Inšpirácie čerpám z cestovania po svete, z časopisov, televízie, kuchárskych knižiek a tak.
Ale ty si pri zdroji dobrej gastronómie, v kultúrnej krajine, sa máš…!