Keď poviete ľuďom, aby vymenovali nejakú zeleninu, drvivej väčšine napadne ako prvá mrkva. Mrkva je alfa a omega aj v slovenskej kuchyni. Varená v slížikovej polievke, dusená s mäsom alebo na sviečkovú. To je asi tak všetko. Dobre, ešte strúhaná mrkva ako univerzálny šalát. Alebo sterilizovaná v čalamáde. Na to, že si toľko ľudí vybaví mrkvu ako zeleninu č. 1, to nie je veľa, že?

A pritom sa dá z mrkvy upiecť aj sladký koláč. Je jednoduchý ako facka a veľmi dobrý. Ak sa pohráte so zdobením, može byť aj efektný. Ja som ho naposledy upiekla švagrinke ako narodeninovú tortu. Myslím, že mala úspech. Najviac sa hostia tešili malým mrkvičkám, ktoré som vymodelovala z marcipánu. Niekedy stačí naozaj málo. Jedzte mrkvu, je zdravá.

Carrot Cake

  • 2 šálky polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžička soli
  • 2 a 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 4 vajcia
  • 1 a 1/2 šálky rastlinného oleja
  • 1 a 1/2 šálky cukru
  • 2 a 3/4 šálky na jemno strúhanej mrkvy
  • 1 plechovka ananásu, kúsky bez šťavy
  • 3/4 šálky sekaných vlašských orechov
  • 1 šálka kokosovej múčky
  • jemný tvaroh alebo mascarpone
  • práškový cukor
  • citrónová šťava a kôra

Rúru predhrejeme na 180˚C. Plech alebo formu na pečenie vyložíme papierom. V jednej miske premiešame sypké suroviny: múku s práškom do pečiva, sódou, soľou a škoricou. Vo veľkej mise vymiešame olej s cukrom a vajcami, potom postupne prisypeme sypké suroviny a nakoniec do cesta zamiešame mrkvu, ananás, orechy a kokos. Vylejeme do formy a dáme piecť na 35 – 50 minút a špajdľou vyskúšame, či je cesto prepečené. Ak ju zapichneme do stredu cesta, vytiahneme a je suchá, je cesto prepečené. Necháme cesto úplne vychladnúť a potrieme ho vrstvou tvarohu/mascarpone, vymiešaného s cukrom a citrónovou šťavou a kôrou podľa chuti.