Viete, čo najlepšie účinkuje na jesenné blues? Ružová! Nie okuliare, ale, napríklad… cestoviny. Po a) od čias, keď som ich prvýkrát videla u Jamieho Olivera, som ich chcela urobiť a takto som si konečne odškrtla ďalší bod na „to do“ liste. Odškrtnutie akéhokoľvek bodu v akomkoľvek zozname mi vždy zlepší náladu. Po b) sezónna cvikla a cestoviny momentálne lietajú foodloverským éterom, stačí si vybrať. Po c) akákoľvek fyzická aktivita či ručná práca spoľahlivo zaženie spleen z konca leta. Po d) cestoviny sú liek na všetko. Vždy a v akomkoľvek množstve. Po e) ružovej nie je nikdy dosť… Dôvodov na prípravu domácich cviklových cestovín vám vymenujem, koľko len chcete. Mala som ich naplánované už od jari, inšpirovaná cestovinovým seriálom sestier Chiappových, ale až keď som ich uvidela aj v mojom obľúbenom Gardenistovi, bolo rozhodnuté.
Cviklové cestoviny sú fajn aj v tom, že takýmto spôsobom zjedia cviklu aj tí, ktorí by ju inak nevzali do úst. V cestovinách ju síce veľmi necítiť, ale kombinovať ju môžete ako naozaj. Nešliapnete vedľa, ak si tieto cestoviny dáte so všetkým, čo jeseň práve ponúka. S orechovým pestom, s mangoldom, radicchiom, jesennými bylinkami alebo mladými cviklovými listami. S kozím syrom, bryndzou, hríbmi, karamelizovanou cibuľkou, hruškami, kuracími alebo kačacími pečienkami… Alebo ako ja s vypraženou slaninou a gorgonzolou (gorgonzola sama o sebe je balzam na dušu!), čím si zrejme nakloním aj všetkých milovníkov bryndzových halušiek. (Nezabudnite zapiť „burčákom“, nič lepšie si k nim neviem predstaviť.)
… je mi jedno, či je jar, leto, jeseň alebo zima.
A keď už ani ružové cestoviny nezaberú, otvorím si Kinfolk a je mi jedno, či je jar, leto, jeseň alebo zima. Všetko je tak, ako má byť.
Cviklové tagliatelle s orechmi, slaninou a gorgonzolou
- 1 stredná cvikla
- 500 g hladkej múky 00
- 4 vajcia
- štipka soli
- 6 plátkov prerastenej slaniny
- kúsok masla
- hrsť vlašských orechov
- 75 g gorgonzoly
- hrsť rukoly
- citrónová šťava alebo verjus
- mleté čierne korenie, soľ
- trocha strúhaného parmezánu alebo grany padano
Rúru si predhrejeme na 200°C. Umytú cviklu zabalíme do alobalu a vložíme do rúry na mriežku piecť do mäkka. Podľa veľkosti to bude trvať aj 2 – 3 hodiny, ideálne je upiecť cviklu deň vopred. Po vychladnutí cviklu ošúpeme, postrúhame na jemnom strúhadle a ešte prepasírujeme cez jemné sitko. Takto získaným cviklovým pyré budeme farbiť cestoviny.
Na cestoviny si zarobíme múku s vajcami a štipkou soli ako normálne (100 g hladkej múky na 1 veľké vajce), len bez jedného vajca, ktoré nahradíme cviklovým pyré. Postupujeme po lyžiciach, podľa konzistencie cesta. Ak máme pyré málo, pridávame po lyžičkách studenú vodu. Keď sa cesto spojí, premiesime ho, kým sa neprestane lepiť a zostane pekne elastické a hladké. Cesto sformujeme do gule, prikryjeme utierkou a necháme min. pol hodinu odpočívať.
Odpočinuté cesto opäť premiesime, rozdelíme na menšie časti a rozvaľkáme na pomúčenej doske. Pláty cesta rozkrájame na hrubšie rezance a necháme ich trochu preschnúť.
Na suchej panvici si opražíme vlašské orechy a po vychladnutí ich pretrieme v dlaniach, aby sme z nich odstránili väčšinu šupiek a orechy podrvíme na menšie kúsky.
Vo veľkom hrnci si necháme zovrieť vodu na cestoviny. Vodu dobre osolíme a dáme do nej variť cestoviny, kým nevyplávajú na povrch.
Do hlbokej panvice pridáme trošku masla a vypražíme na ňom na kúsky pokrájanú slaninu do chrumkava. Pridáme orechy, prehrejeme, pokvapkáme troškou citrónovej šťavy alebo verjusu a premiešame s čerstvo uvarenými tagliatellami. Skontrolujeme ochutenie, posypeme mletým čiernym korením, prípadne ešte dosolíme.
Tagliatelle podávame s rukolou, kúskami gorgonzoly a jemne posypané strúhaným parmezánom alebo granou.
Ďalšie recepty na domáce cestoviny:
Hrá sa celá rodina
Ako vzniká obed
Ťažko na bojisku, ľahko na tanieri
Pasta party
Tak trochu „après-ski“
Aj ja chcem jesť ako Nigella
Strasti a slasti s Venušiným pupkom
Pesto presto
Víkend s tekvicami
Mamma mía
Kamufláž na sto spôsobov
Zuzka, velmi pekne dakujem za tento recept. Prvy pokus s domacimi cestovinami mam za sebou a bol uspesny, tak sa nebojim skusat dalej 🙂 Tiez nie som velky cviklovy priaznivec, zjem ju iba sterilizovanu ako prilohu. Ale uz sa nam doma kopi jedna cvikla za druhou, tak tieto cestoviny urcite vyskusam!! Potom sa ozvem s vysledkom 😉
Výborne, gratulujem k prvým cestovinám! Určite vyskúšaj aj tieto. Len si ich nenarob veľa do zásoby. Tieto nie sú také trvanlivé ako obyčajné a navyše po vysušení a uvarení sa z nich vyvarí všetka farba a rozpadávajú sa. Takže odporúčam len čerstvé, cca zo 100 – 150 g múky na osobu/porciu, podľa toho, akí ste jedáci.
Dakujem Zuzka, to som ani len netusila, takze velmi uzitocne rady. Ani tie prve cestoviny, co som skusala, som nerobila do zasoby, hned sme ich zjedli. Ale asi by som si mala niekde nastudovat, ako sa spravat k cerstvym cestovinam, ktore chcem na par dni uskladnit. Nech som do buducna pripravena 🙂
Nič špeciálne s nimi netreba robiť, len ich nechať voľne na vzduchu vysušiť (kým nie sú tvrdé). Ja ich potom v mikroténovom vrecku skladujem v chladničke (do 3 dní) alebo v mrazničke. A potom z chladničky/mrazničky rovno do vriacej slanej vody uvariť, kým nevyplávajú na povrch. A hneď zjesť.
Dakujem, Zuzka!!
Toto je cisty food education! uz par dní rozmýšlam nad tým, že do narodeninového balíčka kamoške pribalím takéto home made cviklové sušené cestoviny. Hladám recept a kde ho nenájdem! 🙂 čítam, a čo sa nedozviem. že sušiť e-e. Zuzka, si hviezda 🙂
Eli, ďakujem za komentár, ale som len o jeden krok napred, to je všetko 🙂
S tým cestom treba pracovať rýchlo, po čase začne rednúť a zle sa s ním robí. Posledná várka cesta sa mi pri vaľkaní a rezaní už dosť lepila. Neviem, možno to bola len moja skúsenosť, pri varení fotím, dlho mi všetko trvá…
Perfektné sú tie cviklové cestoviny. Skúste cviklu pokrájať ako keď pečiete zemiaky, dajte do varného zip sáčku, vytlačte vzduch a varte cca 90 minút pri 85 stC. Chuť cvikle zostane 100 percentne zachovaná, čo zvýrazní potom aj cviklovú chuť cestovín.
Stanislav
Ďakujem za tip, cviklu sous vide som ešte nevarila. Vyskúšam.
Chutí výborne aj marinovaná sirupom zmiešaným s aceto balsamico bianco a varená sous vide. Z tekutiny čo po varení zostane v sáčku sa da pripraviť použitím pektínu perfektné ochutené cviklové želé.
Píšem si! Ďakujem 🙂