
Odkedy je jogurty aj naša dcéra, vyrábam si ich doma. U našich som vyhrabala starý československý jogurtovač (obyčajná plastová škatuľa s jednou valcovou žiarovkou, he…), ale už som ho úspešne robila aj v rúre pri 30˚C a zatiaľ sa mi vždy podaril. Domáci biely jogurt zje dcéra ochotnejšie ako kupovaný, nie je taký kyslý. Okrem toho už nemusím jogurty vláčiť z obchodu a vyhadzovať plastový odpad.
Jogurt zatiaľ robím z kupovaného jogurtu so živou kultúrou, ale už som si zohnala aj pravú jogurtovú kultúru, takže čoskoro pristúpim k výrobe kvalitnejšieho a lepšieho domáceho jogurtu. Zároveň som si zadovážila aj syridlo a skúsim aj prípravu domáceho syra, resp. tvarohu, kefíra a iných mliečnych výrobkov. Je mi jasné, že parmezán si doma nevyrobím, ale taká mozzarella, mascarpone alebo feta by nemal byť problém.
Teším sa na leto a varenie s jogurtom. Na hustú konzistenciu jogurtu gréckeho typu na dezerty či dipy. Na redší, slabší jogurt na marinovanie mäsa alebo studené letné polievky. Na jogurtové mlieko, zmrzlinu a smoothie. A, samozrejme, na baby food a prvú narodeninovú tortu pre dcéru.
Kura marinované v jogurte s mrkvovým pyré, smotanovým pórom a mrkvovým šalátom
- kuracie prsia
Marináda:
- 1 – 2 biele jogurty
- šťava a kôra z 1 citróna
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička drvenej rímskej rasce
- 1 lyžička garam masaly
- ½ lyžičky kurkumy
- soľ, čierne korenie
Pyré:
- 3 – 4 mrkvy
- 90 g masla
- 3 tobolky kardamónu
- soľ
Pór:
- 1 veľký pór
- 90 g masla
- 150 ml sladkej smotany
- soľ, čierne korenie
Mrkvový šalát:
- 2 – 3 mrkvy
- petržlenová vňať
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 – 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- ½ lyžičky drvenej rímskej rasce
- soľ, čierne korenie
Umyté a osušené kuracie prsia narežeme po dĺžke na menšie rezne a naložíme na pár hodín do jogurtovej marinády. Pred pečením z nich marinádu dôkladne odstránime, posolíme a sprudka opečieme z obidvoch strán na grilovacej panvici a dopečieme v rúre, alebo ich dáme rovno piecť do vyhriatej rúry na 180˚C cca na 20 minút, podľa hrúbky mäsa. Medzitým si v slanej vode uvaríme všetku očistenú a pokrájanú mrkvu a v druhom hrnci podobne uvaríme pokrájaný pór. Dve tretiny uvarenej mrkvy rozmixujeme s trochou vody, v ktorej sa varila, s maslom, drvenými zrniečkami kardamónu a soľou na jemné pyré, ktoré udržiavame teplé. Povarený pór dobre scedíme a na panvičke ho necháme prevrieť so smotanou. Pred podávaním v ňom ešte rozmiešame maslo a dochutíme soľou a drveným čiernym korením. Zvyšnú uvarenú mrkvu jemne premiešame s dresingom z oleja, citrónovej šťavy, nadrobno posekaného cesnaku, rímskej rasce, soli a čierneho korenia a posypeme posekanou vňaťou.
Nááádhernééé 🙂
Ďakujem, zrejme sa mi to nadšenie podarilo zachytiť…
Varenie s jogurtom mám veľmi rada a teším sa na ďalšie recepty :).
Na blog sa pravidelne vraciam a čo-to som už aj vyskúšala.
Presne, jogurt je vynikajúca potravina. Určite ešte zaradím nejaký recept.
Ďakujem za podporu a komentáre.
velmi pekne 🙂
Ahoj, ja som nadsena z tvojich receptov, je to dalsi level varenia akosi dotyk vsetkych zmyslov. Som ohurena. Budem rada, ak zaradis nejaky dobry recept na domaci jogurt, lebo mne sa zatial nepodaril. Dakujem za tvoje recepty.
Ďakujem za komentár.
Ja robím jogurt veľmi jednoducho – liter mlieka (z obchodu, nie trvanlivého, používam Horské plnotučné) nechám zohriať v hrnci na cca 80 stupňov (od oka, keď sa z neho začne pariť a stena hrnca sa už nedá chytiť rukou). Potom hrniec rýchlo schladím v dreze v studenej vode na cca 40 stupňov (od oka), vyberiem, rozmiešam v ňom jeden biely jogurt so živou kultúrou (ja používam Rajo ProBia), ponalievam do fľaštičiek, uzavriem a dám na 5 hodín do jogurtovača (dá sa aj do rúry na „rozmrazovací“ režim, alebo pod perinu, hocikam, kde je stála teplota 30 – 50 stupňov) Potom dám na noc vychladiť do chladničky a je hotovo.
Zatiaľ vždy sa mi podaril. Tak nech sa ti vydarí!
Ak sa smiem spytat, kde sa da zohnat jogurtova kultura?
Jasné! Ja som v BA kúpila v Climaxe (dobrodružná výprava do čias socializmu…), ale predávajú aj cez internet na http://www.climax.sk.