
Ďalší upršaný víkend za nami, slnko nikde. Umyla som dve okná, začalo pršať. Možno jar privolám, keď zimnú sezónu symbolicky ukončím posledným zimným jedlom. Z mrazničky vyberám posledný kus zo zásob mäsa – teľací močink (glejku, lýtko bez kosti) a hľadám inšpirácie. Čo dobré robia vo svete s teľacím, resp. hovädzím, resp. glejkou?
Niečo európske, nejaký ten guláš, ragú, frikasé… hmmm, maďarský teľací paprikáš, teľacie Stroganov… príliš ťažké, príliš smotanové… Chcelo by to niečo jednoduché, tradičné, ale musí to mať šmrnc. Nakoniec to vidím na francúzsky a taliansky duel. Francúzske dusené na burgundský spôsob s perlovou cibuľkou, šampiňónmi a červeným vínom alebo talianske na spôsob osso buco s bielym vínom. Aj vzhľadom k zásobám v chladničke a otvorenej fľaši bieleho vína padlo rozhodnutie na talianske dusené.
Osso buco znamená dutá kosť, pripravuje sa z teľacích nožičiek a špik z kostí sa na záver natiera na chlieb ako gurmánska (ako inak) kalorická bomba. Ten špik si rada odpustím, teľacie mám už vykostené. Ako prílohu Taliani jedia milánske rizoto alebo polentu. Nám bude stačiť bageta. Čo ma však na tomto recepte neskutočne potešilo, je gremolata. To je presne to, čo som hľadala. Voňavá zmes čerstvej petržlenovej vňate, citrónovej kôry a cesnaku, ktorá každé sústo posunie o poschodie vyššie a dodá mu jarnú sviežosť, napriek tomu, že sa vonku opäť schyľuje k dažďu a slnko nevychádza.
A od apríla už len zeleninka a šaláty!
Dusené teľacie lýtko
- 1 teľacie lýtko
- olej
- 4 plátky neúdenej slaniny
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 mrkvy
- 1/2 zeleru
- paradajkový pretlak alebo konzerva krájaných paradajok
- 2,5 dcl suchého bieleho vína
- 5 dcl vody
- tymian
- soľ, čierne korenie
Gremolata
- petržlenová vňať
- citrónová kôra
- 1 strúčik cesnaku
V ohňovzdornom hrnci alebo pekáči na troche oleja opečieme pokrájanú slaninu a vo výpeku krátko podusíme aj pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme očistené a na kocky pokrájané teľacie mäso, mrkvu a zeler. Opekáme, kým mäso nezmení farbu, podlejeme vínom, vodou, pridáme paradajkový pretlak alebo krájené paradajky, vetvičku tymianu, posolíme, okoreníme, prikryjeme pokrievkou a dáme dusiť do rúry na minimálne 2 hodiny na cca 180˚C, kým mäso nezmäkne.
Na gremolatu nadrobno posekáme hrsť petržlenovej vňate s postrúhanou kôrou z 1 malého citróna a 1 strúčika cesnaku. Každú porciu duseného mäsa ozdobíme trochou gremolaty a podávame s pečivom.
Podobné recepty na dusené mäsá z jedného hrnca:
Zázraky z jedného hrnca – Irish stew – dusená jahňacina s krúpami, mrkvou a zemiakmi
Zimné chute z jedného hrnca – Kura s krúpami a hríbmi
Len aby sa nezabudlo… na mäso – Dusené jahňacie s hráškom