Mám pocit, že nastala renesancia výroby mäsiarskych špecialít v domácich podmienkach. Už dlhšie obdivujem na Wrightfood úžasné výsledky s domácimi sušenými šunkami, slaninami či salámami. Michael Ruhlman má na túto tému novú knižku. Tento týždeň dokonca tvítoval priamo zo zabíjačky mangalice. No a najviac ma potešil klobáskový Scuk a fakt, že v Prahe sa už dajú zohnať čerstvé klobásy. Samozrejme, korunu tomu nasadil famózny Cuketkov post o výrobe vlastných čerstvých klobások, aj s receptom a návodom, ako doma na to.

Minulý rok o takomto čase sme sa pohrávali s myšlienkou na vlastné klobásky. Nielen na slovenské tradičné, ale aj „tie iné“. No spomienky na poslednú zabíjačku, ktorú som absolvovala s tehotenskými nevoľnosťami ma presvedčili, že druhý raz rovnakú chybu neurobím a klobáskovanie sme odložili. Kým sa doňho v zime pustíme, v rámci témy študujeme napríklad aj chorizo. Tentorát sme testovali chorizo na varenie a výsledky sú viac než uspokojivé. Z choriza sme nadšení. Kto vie, možno si spravíme aj vlastné chorizo.

Teplý šalát s avokádom a chorizom

  • 1 – 2 krajce zemiakového chleba (alebo 1 ciabatta)
  • 2 nožičky choriza (na varenie)
  • 250 g cherry paradajok
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • štipka cukru
  • 1 veľké zrelé avokádo
  • 150 g mix listového šalátu
  • 50 g aromatických (mäkkých) byliniek (bazalka, mäta, petržlenová vňať…)
  • rastlinný olej

Na troche oleja na panvici opečieme natrhaný chlieb alebo ciabattu do chrumkava. Chlieb vyberieme z panvice a odložíme do tepla. Do panvice (na sucho) vložíme na kocky pokrájané chorizo a opekáme ho, kým nepustí olej. Potom k nemu pridáme cherry paradajky, nakrájané na polovice a pár minút pri vysokej teplote restujeme, kým mierne nezmäknú. Pokvapkáme octom, pocukrujeme a prípadne ešte dochutíme, ak treba. Šalát s bylinkami jemne premiešame s avokádom, pokrájaným na menšie kúsky a opečeným chlebom. Naservírujeme na taniere a doplníme chorizom s paradajkami. Nakoniec pokvapkáme výpekom z panvice a ihneď podávame.