Všade vidím klobásy. Stále mám na ne chuť. Začalo to podrobným štúdiom španielskej Culinarie, vyprovokovanej sledovaním výborného programu Wild Gourmets v Španielsku. Chorizo sem, chorizo tam… Do toho ešte nejaké marocké pikantné klobásy merguez v inom programe. K tomu sa blížia Vianoce a k nim chuť klobás akosi automaticky patrí. Ešte šťastie, že u nás žiadne chorizo ani merguez nepotrebujeme, máme naše klobásy a paprikové salámy, ktoré sa tým zahraničným absolútne vyrovnajú.
Takže momentálne mám obdobie klobásových jedál. Včera lečo s klobásou, dnes „francúzske“ zemiaky. Minule som narazila v časopise na tento recept s morčacím mäsom, (ktoré som mala mimochodom práve v chladničke) a napriek tomu, že recept patril do sekcie nízkotučných jedál à la „… smotanu nahraďte nízkotučným bielym jogurtom zahusteným škrobom…“, zvolila som jeho tučnejšiu verziu a dorazila som to ešte aj voňavou klobásou. Zdalo sa mi ako dobrý fór doplniť mletú a čerstvú papriku ešte aj paprikovou klobásou. V duchu som si recept nazvala „triple pepper turkey“, škoda, že v slovenčine to tak dobre neznie. Zostane to teda len ako morčacie na paprike.
Morčacie na paprike
- morčacie prsia
- 2 papriky
- olivový olej
- 1 väčšia cibuľa
- 1 nožička klobásy
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 2 lyžice mletej červenej papriky
- 1 konzerva krájaných paradajok
- 1,5 dl sladkej smotany
- soľ, čierne korenie
- petržlenová vňať
Na troche olivového oleja speníme na drobno posekanú cibuľu. Podlejeme vínnym octom a necháme odpariť. Poprášime mletou paprikou, dobre premiešame a postupne na nej orestujeme na prúžky nakrájanú papriku, morčacie prsia a klobásu. Keď mäso zbelie, pridáme krájané paradajky a necháme prevrieť. Dochutíme soľou, prípadne čiernym korením a ak má zmes veľa šťavy, necháme ju vyvariť. Nakoniec prilejeme sladkú smotanu, necháme ju prejsť varom a nakoniec prisypeme poseaknú petržlenovú vňať. Podávame napríklad s cestovinou, ryžou alebo pečivom.