Odškrtávam si zo zoznamu „To Do List“ položku „parák“, pod ktorou som mala na mysli odskúšanie bambusového paráčika, najlepšie na nejaké plnohodnotné ázijské jedlo. Inšpirácia prišla paradoxne z opačnej strany, od Jamieho Olivera. (Neviem ako vy, ale ja, keď už naozaj neviem, čo mám variť a na čo mám chuť, otvorím ktorúkoľvek knižku Jamieho Olivera a inšpirácia sa zaručene dostaví.)
Natrafila som na čínske parené knedličky pao-c'(baozi), obľúbenú súčasť jedál dim sum. Ochutnala som ich len raz v živote, veľmi ma neoslovili, ale po tom, ako som ich objavila u Jamieho Olivera, som im dala druhú šancu. A dobre som urobila. Od Jamieho som prebrala recept na cesto, ale plnku som si vygooglila inú. A hoci som nikdy nerobila ani len naše parené buchty, výsledok dopadol nad očakávanie dobre. Pochvala od muža hovorí za všetko. (Inak, nazval to „čínske knedlo-vepřo-zelo“.)
Čínske parené mäsové knedličky pao-c'(baozi)
- 1 balenie sušeného droždia
- 2 dl mlieka (alebo vody)
- 1 lyžička cukru
- 250 g hladkej múky
- 100 g škrobovej múčky
- 50 g masla
- štipka soli
- 100 g mastnejšieho bravčového mäsa
- 1 konzerva kreviet
- 2 jarné cibuľky
- 2,5 cm kúsok čerstvého ďumbiera
- 1 lyžica svetlej sójovej omáčky
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica ryžového vína
- 1 lyžica oleja
- soľ, čierne korenie
- obľúbená omáčka na namáčanie
Deň vopred si pripravíme plnku do knedličiek. Bravčové mäso, pokrájané na malé kúsky, orestujeme na troche oleja. Po zhruba 3 minútach pridáme scedené krevety a restujeme, kým bravčové mäso nestratí ružovú farbu. Posolíme, okoreníme, odstavíme a necháme mierne vychladnúť. V kuchynskom robote rozmixujeme jarné cibuľky s ďumbierom, mäsom s krevetami, sójovou omáčkou, ryžovým vínom, cukrom, olejom a 2 a pol lyžicami vody, kým sa masa nespojí. Dochutíme podľa potreby a necháme cez noc v chladničke odstáť. Na druhý deň si urobíme kvások z teplého mlieka, cukru a droždia. Preosiatu múku so škrobom a štipkou soli spracujeme s maslom, pridáme kvások a vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste odpočívať, kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté cesto si rozdelíme zhruba na 16 kúskov, z ktorých v dlaniach vytvarujeme pol centimetra hrubé placky, do ktorých balíme vždy po lyžičke plnky. Dobre uzavrieme a kladieme na dno paráka, vystlaného mastným papierom alebo alobalom, aby sa nám knedličky nerozmočili. Knedličky varíme v pare 10 minút a podávame s obľúbenou omáčkou na namáčanie.
Vyskúšal som tento recept s malými zmena a „po slovensky“ s dusenou kapustou… Tentokrát som bol pochválený… 🙂 Plnka je vynikajúca.
Ďakujem…
To ma teší!