Už mám aj ja svoj recept na kysnuté cesto. Nerobím ho ešte „od oka“ ako skúsené staré mamy, ale je mi už zhruba jasné, čo všetko doňho chcem a ako s ním mám pracovať. Na sladké koláče uprednostňujem čerstvé droždie, pridávam do cesta žĺtky a roztopené maslo. A veľa soli. Jediné, čo sa vždy mení, je množstvo mlieka, to treba naozaj pridávať podľa okolností – teploty a vlhkosti vzduchu, kvality a nasiakavosti múky a „trafiť“. Dostať to do krvi sa dá len praxou. Piecť a piecť a piecť.

Nikdy by som si nepomyslela, že budem piecť tradičné slovenské záviny. Nemám veľmi v obľube kysnuté koláče, ešte tak tie kyslasté ovocné s posýpkou, ale kakaovník, makovník či orechovník sú pre mňa strašne nudné, suché a ťažké, považujem ich skôr za hlavné jedlo ako dezert. No, ale aby som to skrátila, najobľúbenejší koláč môjho muža je práve kakaovník a trvalo mi 6 rokov, kým som mu ho sama upiekla. Asi by som navždy prenechala pečenie týchto koláčov na naše mamy, keby som nevidela toľko rôznych inšpirácií na obdobné kysnuté koláče, najmä zo severských krajín a bol by v tom čert, aby som ja niečo neskúsila. Ja si skrátka nemôžem dovoliť nevariť hento a nepiecť tamto. Ja musím vedieť všetko.

Ja si skrátka nemôžem dovoliť nevariť hento a nepiecť tamto.

Takže som nakoniec došla k záveru – kakaovník z kysnutého cesto áno, ale nie tradične. Chcelo to niečo extra. S formou a tvarom sa dá skvele experimentovať a tvoriť. Prvýkrát som kakaovník ako veniec robila na Veľkú noc, potom som skúšala aj slimáky, aj „trhaciu“ verziu na pull apart bread, ale tých možností, ako formovať kysnuté koláče, je nespočet, toto je len začiatok. Kysnuté koláče mi stále nechutia, ale už ma aspoň baví ich piecť.

Kysnuté cesto

    (rozpočet na 3 dávky – 3 menšie alebo 2 veľké záviny/vence, množstvá sú zhruba deliteľné 3)
  • 1 kg polohrubej múky
  • 1 a ½ lyžičky soli
  • 1 kocka čerstvého droždia (alebo 2 balenia sušeného)
  • 3 lyžice cukru
  • 4 – 6 dl teplého mlieka
  • 3 žĺtky
  • 100 g (roztopeného) masla

Cukor rozmiešame v teplom mlieku, rozdrobíme doň kocku droždia a necháme vzísť kvások.
Kvások prilejeme do misy s preosiatou múkou, soľou, žĺtkami a roztopeným (nie horúcim!) maslom. Vymiesime vláčne cesto. Keď sa prestane lepiť na steny misy, sformujeme ho do gule a necháme ho prikryté utierkou v mise vykysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Kakaový veniec

  • kysnuté cesto (z 1 kg múky)

Plnka:

  • 150 g zmäknutého masla
  • 15 lyžíc krupicového (vanilkového) cukru
  • 3 lyžice kakaa
  • štipka soli
  • (3 štipky škorice)
  • (rozšľahané vajce na potretie – nemusí byť)
  • práškový cukor na posypanie

Rúru predhrejeme na 180°C.
Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, kakaom, soľou a prípadne aj škoricou.
Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na 2 alebo 3 rovnako veľké časti. Každú rozvaľkáme na dlhý ovál, ktorý natrieme plnkou. Cesto po dĺžke zvinieme. Kúsok od jedného konca do závinu zapichneme nôž a závin opatrne pozdĺžne rozrežeme na polovice. Polovice zapletieme do vrkoča, vrkoč skrútime do venca a konce zapravíme.
Veniec prenesieme na plech s pečiacim papierom (plnka pri pečení vyteká!) a ak chceme, môžeme veniec ešte potrieť rozšľahaným vajcom. Dáme piecť do rúry na 25 – 35 minút, podľa veľkosti a hrúbky vencov.
Hotové vence posypeme práškovým cukrom.

Séria šikovných rúk:
Krúžok šikovných rúk: Pľundrové cesto
Krúžok šikovných rúk: Odpaľované cesto
Krúžok šikovných rúk: Lístkové cesto