Aké thajské jedlo poznáte? Predpokladám, že kokosovú polievku „tom kha“. Bolo to aj moje prvé thajské jedlo, ktoré som ešte v prehistorických dobách na Slovensku ochutnala v Sushi bare Tokyo na Strakovej, čo bol dlhé roky jediný podnik svojho druhu u nás. Na istý čas sa „tom kha“ stala stredom môjho gurmánskeho vesmíru. Z „tom kha-centrizmu“ som neskôr vhupla rovno do mánie voňavej ostro-kyslej polievky „tom yum“, ktorá v Melbourne panovala pred 10-timi rokmi, keď som tam pricestovala. Objavovanie thajskej kuchyne sa mohlo začať.

S varením to bolo podobné. Najprv som dlho omieľala thajskú praženú ryžu z rôznych podivných ingrediencií, ktoré sa tu vtedy dali zohnať. Dnes už varím oveľa autentickejšie vďaka dostupnosti surovín a informácií. V chladničke mám tamarindovú pastu, palmový cukor, kaffirové listy, v mrazničke galangal, citrónovú trávu (inak, práve sa ju pokúšam dopestovať). A veľa ingrediencií už nie je záležitosťou špecializovaných ázijských obchodov. Minule mi v Tescu padol zrak na malú fľaštičku massamanskej kari pasty od mojej obľúbenej značky Bart. Bolo rozhodnuté.

… som vhupla rovno do mánie voňavej ostro-kyslej polievky…

Ďalší level si predstavujem tak, že si osobne prej(d)em Thajsko od juhu až na sever (konečne si dám pravé „khao soi“!), naštudujem si ingrediencie priamo na mieste a absolvujem pár miestnych škôl varenia. Už som si na tieto účely domov zadovážila aj veľký mažiar, aby som si mohla pripraviť kari pastu rovno od základu. Kým sa však do tejto fázy dostanem, nebudem si thajské jedlo doma odopierať a uľahčím si prípravu s rôznymi dostupnými kari pastami z obchodu. Musím si predsa pripomínať, čo všetko ma ešte tam vonku čaká. Len aby sa nezabudlo.

Thajské kari massaman

  • cca 500 g hovädzieho mäsa na dusenie
  • cca 3 lyžice kari pasty massaman
  • 2 plechovky kokosového mlieka
  • 10 toboliek kardamónu
  • 2 tyčinky škorice
  • 3 hviezdičky badiánu
  • 5 – 10 cibuliek perloviek alebo drobných šalotiek
  • 3 lyžice rybacej omáčky
  • cca 500 g zemiakov
  • 1 lyžica tamarindovej pasty
  • 2 – 3 lyžice palmového cukru
  • 5 lyžíc pražených nesolených arašidov (bez šupiek)
  • 2 lyžice arašidového oleja
  • hrsť thajskej bazalky

Mäso pokrájame na malé kocky, premiešame ho s kari pastou a necháme na chvíľu odležať. Medzitým si na oleji na strednej teplote orestujeme kardamón, celú škoricu a badián, kým nezačnú voňať. Pridáme celé, olúpané cibuľky a opražíme do svetlohneda. Potom pridáme mäso v kari paste, poriadne premiešame s korením a necháme zatiahnuť. Prilejeme jednu plechovku kokosového mlieka, 2 lyžice rybacej omáčky a toľko vody, aby bolo mäso ponorené. Privedieme k varu, stiahneme teplotu, prikryjeme a dusíme zhruba 1 a ½ hodiny. Potom prilejeme druhú plechovku kokosového mlieka, zemiaky pokrájané na kocky, arašidy a polovicu bazalky. Premiešame a pridáme zvyšok rybacej omáčky. Teplotu mierne zvýšime, prikryjeme a varíme ďalšiu ½ hodinu, alebo kým sa zemiaky neuvaria a mäso nie je mäkké. Potom kari odstavíme zo sporáka a dochutíme cukrom, tamarindom a zvyškom bazalky. Massamanské kari podávame s jazmínovou ryžou.

Thajská ostro-kyslá polievka s krevetami tom yum goong

  • 1 l dobrého vývaru alebo vody
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 3 lyžice pasty tom yum
  • 3 steblá citrónovej trávy
  • 3 cm kúsok galangalu/ďumbiera
  • 5 listov kaffirovej limety
  • čili papričky (podľa chuti)
  • 1 šálka (cherry) paradajok
  • 1 šálka húb (hliva, šitake, enoki…)
  • 3 šálky lúpaných kreviet
  • 2 limety
  • 3 lyžice rybacej omáčky
  • 1 lyžica (palmového) cukru
  • soľ
  • 2 jarné cibuľky
  • hrsť koriandrovej vňate

Na lyžici kokosového oleja opečieme paradajkový pretlak a tom yum pastu, kým nezačnú voňať. Zalejeme ich vývarom alebo vodou, privedieme k varu, pridáme kúsky podrvených stebiel citrónovej trávy, limetových listov, tenké plátky galangalu/ďumbiera a čili papričky a necháme pár minút variť, kým sa vývar neprevonia. Potom pridáme pokrájané paradajky, huby, jednu jarnú cibuľku a 3 lyžice rybacej omáčky, dobre posolíme a necháme variť pár minút, kým paradajky a huby nezmäknú. Na záver v polievke na 2 – 3 minúty povaríme lúpané krevety. Polievku odstavíme, dochutíme šťavou z celej limety, cukrom a rybacou omáčkou tak, aby bola výsledná slano-sladko-kyslo-štipľavá chuť dobre vyvážená a nakoniec polievku posypeme posekanou jarnou cibuľkou a lístkami koriandrovej vňate. Podávame s kúskom limetky na pokvapkanie.

Ďalšie recepty na kari:
Kari s hviezdou Michelina – Bravčové vindaloo
Mulligatawny
Jahňacie resumé – Rogan Josh
Čakanie na (dobré) mäso – Thajské červené kari s pečeným kačacím mäsom
Z obrazovky rovno na stôl – Juhoindické zeleninové kari
India pre začiatočníkov – Goanské kari s rybou
Snívam o Ázii – Thajské zelené kuracie kari
Omega-3 – Kedgeree
Soľ nad zlato – Kuracia korma
Ryža z Indie – Zeleninové biryani
Indická hostina – Kuracie kari

Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Lepší holub na tanieri… – holubací vývar s raviolami
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba