Mám v mrazničke holuba. Dedinský barter. Čo s ním? Holub jeden a my dvaja… Stále to vidím na vývar, len z toho nechcem spraviť ďalšiu nudnú slepačiu polievku so slížikmi… Chcem si vyskúšať spraviť poctivý mäsový vývar so zeleninou, ale nechcem ho primárne variť na podlievanie iných jedál, chcem z neho hlavný chod a vychutnať si ho čistý, keď už je raz z holuba.
Možno som to už niekde videla, denne napozerám stovky obrázkov jedla, tento mám v hlave už dlho. Vidím číry svetlý bujón a v ňom pár raviol. Obmena slepačej polievky s rezancami a vareným mäsom. Budú mäsové raviolky. Je to jasné. Ešte si pozriem pár tipov na vylepšenie chuti mäsovej plnky a nejaké vychytávky na prípravu vývaru. Po rozmrazení holuba zistím, že je aj s drobkami, výborne, plnka bude aj s pečienkou.
Nemusím zdôrazňovať, že polievka chutila famózne a že sme sa z nej normálne najedli. Mäso z pŕs som odložila na iné jedlo, zvyšné obraté varené mäso bohate stačilo na plnku dvoch riadnych porcií raviol. Cesto na ravioly som urobila z 200 g múky a 2 vajec a z odkrojkov vyšla ešte jedna porcia cestovín na horšie časy. Aj z vývaru mi zostalo do zásoby do mrazničky. Nič nevyšlo nazmar. Tomu sa vraví hospodárne varenie. A vraj lepší vrabec v hrsti… Nie, nie, nie, lepší holub na tanieri.
Holubací vývar s mäsovými raviolami
Vývar:
- 1 holub
- 1 cibuľa
- koreňová zelenina (mrkva, paštrnák, petržlen)
- stonkový zeler
- celé čierne korenie
- vetvička tymianu
- soľ
- kúsok citrónovej kôry
Ravioly:
- 100 g hladkej múky a 1 vajce na osobu
- 1 vaječný bielok
Plnka:
- pečienka
- 1 strúčik cesnaku
- rozmarín
- soľ, čierne korenie
- strúhaný parmezán
- 1 vaječný žĺtok
- maslo
Umytého a očisteného holuba vložíme do hrnca, zalejeme ho studenou vodou a prudko privedieme k varu. Zmiernime var a dierkovanou lyžicou pozbierame penu z hladiny. Cibuľu očistíme, ale poslednú suchú vrstvu na nej necháme. Cibuľu prekrojíme na polovice a reznou stranou ju na panvici nasucho opečieme, aby skaramelizovala. Takto upravenú cibuľu vložíme do polievky spolu s očistenou zeleninou. Pridáme soľ, celé čierne korenie, tymian, citrónovu kôru, prikryjeme pokrievkou a pomaly varíme miernym varom asi 2 hodiny.
Medzitým si pripravíme z múky a vajec cesto na ravioly a necháme ho odpočinúť. Na troche masla na panvičke orestujeme pretlačený cesnak, potom na drobno posekanú pečienku a rozmarín a odstavíme. Ak je holub mäkký, vyberieme ho z polievky, oberieme z neho mäso a pokrájame na drobno. Mäso pridáme k orestovanej pečienke na cesnaku, premiešame so strúhaným parmezánom, mierne dosolíme, dokoreníme, spojíme vaječným žĺtkom a kým si vyvaľkáme pláty cesta na ravioly, odložíme na chladné miesto.
Z polievky vyberieme všetku zeleninu a korenie, dochutíme, precedíme cez husté sito alebo gázu a číry vývar môžeme ešte v čistom hrnci neprikrytý nechať mierne vyvariť, aby zosilnel. Do väčšieho hrnca dáme variť dostatočné množstvo slanej vody na ravioly. Na vyvaľkané pláty cesta poukladáme do dolnej časti kôpky plnky, okolie potrieme rozšľahaným bielkom, preložíme vrchnou časťou cesta, utesníme a nakrájame ostrôžkou na štvorce. Vykrojené ravioly povaríme pár minút vo vriacej vode, vyberieme, vložíme do hlbokých tanierov a ihneď zalejeme horúcim holubacím vývarom, aby nevychladli.
Ďalšie recepty na polievky:
Soul Food – balzam na dušu i telo – avgolemono (vajcovo-citrónová kuracia polievka)
Príma sezóna – tekvicová polievka
Cvikla a spol. – cviklová polievka
Zelená sa, zelená – špenátová polievka
Thajský vánok – thajská kokosová polievka tom kha gai
Rajské – gazpacho (studená paradajková polievka)
Comfort Food – zelerová krémová polievka
3 z 1 – špargľová krémová polievka
Cool ako uhorka – uhorková studená polievka
Ryba pláva v polievke – cullen skink (mliečna polievka s údenou makrelou)
Len aby sa nezabudlo na thajskú kuchyňu – thajská ostrokyslá polievka tom yam
Gril tuning – polievka z grilovaných paradajok a údenej papriky
Mulligatawny – mulligatawny (zeleninová kari polievka)
Zelený štvrtok – polievka z jarnej cibuľky a hrášku
Najlepší doping na svete – karfiolová polievka s kôprom
Keď polievka musí byť – polievka z červenej šošovice
Bento 2.0 – polievka miso (japonská polievka z fermentovanej sójovej pasty miso)
So superstar do Nového roka – boršč
Pohánka a miso – japonská polievka miso s pohánkovými rezancami soba