Ďalšie leto je tu. Vždy to toľko trvá, kým sa začne. Kým prídu prvé reďkovky, šaláty, jahody, kým sa rok nepreklopí do svojej druhej polovice a nespustí sa lavína ovocia, zeleniny, cestovania, prázdnin, letných podujatí, návštev, osláv, dlhých večerov a krátkych nocí. Jahody striedajú čerešne a višne, hrášok uhorky a papriky, všetko sa to naraz valí jedno cez druhé a človek nevie, čo skôr. Každý rok sa stane, že na niečo nevyjde krok. Na pikantný ríbezľový džem (na zliepanie lineckého!), na sušené marhule, čili omáčku, slivkovú čokoládu…
A s rastúcimi deťmi sa ten každoročný kolotoč krúti čoraz rýchlejšie, lebo okrem toho, že deťom treba všetko dianie okomentovať (alebo lepšie, deti majú na všetko komentár), do vášho života pribúdajú nové a nové aktivity, na ktoré ste v dospelosti už dávno zabudli. Ako decku mi otec vyrobil hojdačku, kruhy a hrazdu. Dnes lieta v korunách stromov moja dcéra. Na hojdačke, na kruhoch a najnovšie aj na hrazde. Moje spomienky z najútlejšieho detstva sa spájajú s chodením na jahodovú zmrzlinu. Dnes robím ja jahodovú zmrzlinu pre svoje deti.
Dnes robím ja jahodovú zmrzlinu pre svoje deti.
Deti-nedeti, receptom na zmrzlinu sa tu teraz nevyhnem. Čo však môžem urobiť ináč, je objavovať nové a nové kombinácie chutí a možnosti. Drobné bobuľové ovocie je teraz na vrchole a kým ho neprevalcujú kôstkoviny a kým budú takéto horúčavy, sorbety sú ten najlepší spôsob, ako sa s ním (ovocím i počasím) vyrovnať. Pektín (okrem cukru, soli a alkoholu) zabraňuje vytváraniu veľkých ľadových kryštálikov a k dobrému sorbetu sa tak dopracujete aj bez zmrzlinovača. Ale ak aj nie, ani kvalitná ovocná dreň nie je na zahodenie, voda vám v nej možno zamrzne, úsmev na tvári nie. Prázdniny sú tu, hurá na zmrzlinu!
Jahodová zmrzlina s bielym balzamikom
- 300 ml plnotučného mlieka
- 300 ml sladkej smotany
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 110 g krupicového cukru
- 3 vaječné žĺtky
- 600 g očistených jahôd bez stopiek
- 3 – 5 lyžíc práškového cukru podľa chuti
- 4 lyžice bieleho balzamikového octu
- citrónová šťava podľa chuti
- štipka soli
Žĺtky vymiešame s krupicovým cukrom do peny. Medzitým si v hrnci privedieme mlieko so smotanou takmer k bodu varu. Nevaríme. Stiahneme zo sporáka. Pridáme vanilku a pomaly, tenkým prúdom ho za stáleho miešania vlejeme do vymiešaných žĺtkov s cukrom. Hrniec umyjeme a vlejeme doň vaječno-smotanovú zmes. Pomaly varíme pri nízkej teplote zhruba 10 – 15 minút do mierneho zhustnutia. Stiahneme zo sporáka a hrniec prudko schladíme v dreze, naplnenom studenou vodou. Za občasného miešania necháme vo vodnom kúpeli vychladnúť a dáme zachladiť do chladničky.
Jahody rozmixujeme, pridáme ocot a podľa sladkosti jahôd aj práškový cukor, citrónovú šťavu a štipku soli. Aj túto zmes dáme poriadne zachladiť do chladničky.
Nakoniec zmiešame žĺtkovo-smotanovú zmes s jahodovou a vlejeme ju do zmrzlinovača. Vymiešanú zmrzlinu preložíme do dóz a skladujeme v mrazničke max 3 mesiace.
Malinovo-ríbezľový sorbet s griotkou
- 300 g malín
- 300 g ríbezlí
- 150 – 300 g práškového cukru podľa chuti
- 4 lyžice griotky (alebo iného likéru či výrazne ochuteného alkoholu)
- kôra z 1 citróna
- šťava z ½ citróna
- štipka soli
Maliny s odstopkovanými, umytými ríbezľami pomelieme na mlynčeku na drobné ovocie (alebo roztlačíme a prepasírujeme). Pridáme griotku, alebo iný alkohol, citrónovú šťavu a najemno postrúhanú kôru, štipku soli a preosiateho práškového cukru podľa kyslosti ovocia. Dobre rozmiešame, kým sa cukor nerozpustí a zmes nalejeme do zmrzlinovača.
Ak nemáme zmrzlinovač, zmes prelejeme do veľkej dózy a dáme na pol hodinu zamraziť do mrazničky. Potom zmes vlejeme do kuchynského robota a na pár minút vymiešame. Vlejeme naspäť do dózy a dáme do mrazničky. Po ďalšej polhodine proces zopakujeme. Takto po polhodinách (rozbíjania ľadových kryštálov) postupujeme, kým nedosiahneme želanú sorbetovú konzistenciu. Vymiešaný sorbet preložíme do dóz a skladujeme v mrazničke max. 3 mesiace.
Ďalšie recepty na mrazené pochúťky:
Leto do zásoby – vanilková zmrzlina
Black is Black – zmrzlina z čiernych ríbezlí (s kondenzovaným mliekom)
Kávičkujeme – nanuky z vietnamskej ľadovej kávy
Sviatočný relax s jedlom a filmom – medové semifreddo so suchými plodmi
Čert, tataki a vianočná torta alias Vianoce po našom – vianočná semifreddo bomba
zuzicko, co to mas za pristroj k tomu kitchen aidu. Je to echt zrzlinovac? Ta zmrzlinka vyzera DOVI DOPO!
Áno, je to príslušenstvo Kitchen Aid – misa na výrobu zmrzliny. Ďakujem!