
Najviac som tento rok hrdá na svoju bylinkovú záhradu. Urobila som s ňou veľké pokroky. Založila som levanduľový záhon, ázijský kútik (wasabi, thajská bazalka, vietnamská mäta) a pyšná som aj na supervoňavé ruže. Práca v bylinkovej záhrade je vlastne vždy voňavá a príjemná. Bude mi chýbať tá sloboda kedykoľvek si vybehnúť pre bazalku, vňaťku či mätu a nemusieť sa obmedzovať v množstve.
Toto je „savoir-vivre“ v praxi, priatelia…
Inak sme sa celé prázdniny zabávali s novými hračkami do kuchyne – zmrzlinovačom, vakuovačkou, sous vide mašinkou a sušičkou. Rozšírili sme repertoár jedál a produktov o poctivú zmrzlinu (sorbet, šerbet aj nanuky), experimentovali so sous vide (vajíčka, bravčová panenka, kuracie aj kačacie prsia) a nasušili sme si slivky a paradajky na zimu. Plánujem ešte sušiť mätu, oregáno, rozmarín a tymian a na budúci rok už aj marhule.
Konečne si môžem sama spraviť poriadnu vanilkovú zmrzlinu. Vanilková zmrzlina je pre mňa základná surovina, ktorú mám vždy rada po ruke. Na prilepšenie k teplým dezertom – palacinkám, kramblu, štrúdli, jablkovým či čokoládovým koláčom, suflé, horúcemu ovociu a podobne je neodmysliteľná. A tie smoothies, floaty a affogato, ach! Kúpiť dnes dobrú vanilkovú zmrzlinu bez rastlinných tukov, náhradných sladidiel a aditív je takmer nemožné, preto už nemusím robiť kompromisy a urobím si takú, akú chcem. A keďže som momentálne zaujatá Nigellou, otestovala a prispôsobila som si jej recepty na vanilkovú zmrzlinu a karamelovú omáčku. Oba si ukladám do súkromnej zbierky osvedčených, základných receptúr a ako perličku pridávam na každú porciu zmrzliny s karamelom pár zrniečok hrubozrnnej alebo vločkovej soli. Toto je „savoir vivre“ v praxi, priatelia…
Vanilková zmrzlina
- 500 + 250 ml smotany
- 5 žĺtkov
- 125 + 50 g cukru
- štipka soli
- 1 vanilkový struk
500 ml smotany privedieme takmer k bodu varu, stiahneme zo sporáka, vhodíme do nej rozrezaný a vyškrabaný vanilkový struk aj so zrniečkami a necháme 20 minút odstáť.
125 g cukru so žĺtkami vymiešame do hustej, svetlej peny. Zo smotany vyberieme vyluhovaný vanilkový struk a za stáleho miešania ju do vymiešaných žĺtkov s cukrom pomaly prilievame. Dobre premiešanú smotanovú zmes prelejeme do čistého hrnca, privedieme k varu a pri nízkej teplote pomaly nechávame pobublávať a miešame do zhustnutia, cca 5 – 10 minút. Hrniec stiahneme zo sporáka, vložíme ho do drezu, do ktorého sme si napustili trocha studenej vody a v takomto studenom kúpeli smotanovú zmes za stáleho, rýchleho miešania vychladíme. (Ak máme pocit, že sa nám smotanová zmes pri varení zdrcne, ihneď ju prenesieme do studeného kúpeľa a elektrickým mixérom rozmiešame, kým sa opäť nespojí.)
Do vychladnutej smotanovej zmesi ešte pridáme 250 ml smotany, 50 g cukru a štipku soli a dobre rozmiešame. Takto odložíme v uzavretej nádobe do chladničky zachladiť minimálne na 8 hodín. Následne zmes vymiešame v zmrzlinovači podľa návodu a hotovú zmrzlinu v téglikoch odložíme do mrazničky.
Karamelová omáčka
- 3 lyžice svetlého cukru muscovado
- 2 lyžice kryštálového alebo krupicového cukru
- 50 g masla
- 150 g zlatého sirupu
- 125 ml smotany
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- hrubozrnná alebo vločková soľ
Cukry s maslom a sirupom privedieme k varu, necháme rozpustiť a pri nízkej teplote varíme asi 10 minút. Potom zmes stiahneme zo sporáka a opatrne do nej prilejeme smotanu s vanilkovým extraktom. Premiešame a necháme vychladnúť. Čím je omáčka studenšia, tým je hustejšia. Dá sa pripraviť vopred, odložiť do chladničky a znova ohriať. Podávame ju podľa chuti teplú, izbovej teploty alebo studenú na dezerty, koláče, zmrzliny, ovocie a pod.
Chuť karamelovej omáčky sa zvýrazní, ak ju pri podávaní trošku posolíme hrubozrnnou alebo vločkovou soľou.
Pomóc, zomriem! Paráda. Zmrzlinovač je super vec, to bol prvý doplnok ku KA, ktorý som si vypýtala 🙂 A súhlasím, domáca vanilková zmrzlina je základ, nesmie doma chýbať. Hitom uplynulého leta bol u mňa grilovaný ananás s mätovým cukrom a k tomu samozrejme vanilková zmrzka, ba aj včera v práci sme to mali, len improvizačne, žiadny gril, tak som ananás opiekla na masle. Všetci sa zalizovali 😉 A bylinky sa ti krásne rozrástli. Moje tiež, a najväčšiu radosť mám z fr.estragónu, konečne mám narobený ocot ako sa patrí, s „ruskou“ verziou sa to ani nedá porovnať 😉
Tie najjednoduchšie veci sú najlepšie, že? Grilované ovocie, vanilková zmrzka, bylinky… typické leto. Bude mi to chýbať. Ale aspoň sa mám na čo tešiť na budúci rok, toľko plánov a nápadov…
Ach, placem… Mlieko nemozem a zmrzliny tak uz nie su to, co byvali 🙁
Ale chcem sa spytat- Zuzka, food processor mas tiez od KA?
Alenka, treba sa tešiť z toho, čo môžeš 🙂 Granita, sorbet, ovocná dreň, ovocná drvina, strúhaný ľad…
Áno, aj food processor mám od KA. Tu som o ňom písala http://www.natanieri.sk/po-dialnici-do-gastronomickeho-neba/ … okrem iného.
Zuzka, ten clanok som uz citala asi milionkrat, krasne to tam opisujes, ale aj tak som si nebola ista. Ten krasny klasicky, cerveny miesaci a slahaci mam aj ja, tak sa teraz rozkukavam po food processoroch na doplnenie kuchynskej vybavy 🙂 Ale obavam sa, ze si budem musiet pockat do buduceho roku 🙂
Dakujem za povzbudenie! Minule som skusala vanilkovu zmrzku z kokosoveho mlieka a vobec nebola zla, len bud bola tvrda ako kamen, alebo po chvilke v izbe totalne tekuta 😀
Your garden is just gorgeous!! Where on earth did you get wasabi from? I love herbs as well, and randomly throwing them in dishes, especially desserts. Watermelon and lemon balm go amazingly together! Ice cream is pretty much my favourite food group but I still don’t have an ice cream maker here. I just saw a miso caramel sauce that you would like!
Thanks, Naomi! Wasabi is from one of those internet companies that deliver plants and seeds, just google „wasabi sadenice“ or so and you will find heaps of it… I have tons of lemon balm, not really fond of it (smells a bit like lemon detergent to me:))), but I will give it a go next year, I have seen your post about it… Uuuuuuu, miso caramel, wow! Endless inspiration…