
Občas máme aj my na obed fastfood, priznávam. Najmä teraz, keď sa v noci veľmi nevyspím a cez deň mi všetko padá z rúk, sa do náročných obedov radšej nepúšťam. Vymýšľam jedlá, ktoré budú rýchle a nenáročné, ale z ktorých nebudem mať výčitky, že jeme gebuziny. Tak som si spomenula na falafel. Tento arabský fastfood – vyprážané vegetariánske fašírky z cíceru s tahini dresingom – je natoľko populárny, že napríklad v egyptských mekáčoch McFalafel suverénne vytlačil z prvej priečky predávanosti aj Big Mac.
Poriadny falafel som nejedla už roky a vyzerá to tak, že v dohľadnej dobe ani nebudem. Ale na pripomenutie chuti mi stačí trochu cíceru, koriandrových semienok a rímskej rasce. Nič na tom nie je. S ochutením falafelu treba postupovať opatrne, nepripraveným našincom nemusí byť po chuti ostrá aróma koriandra, rímskej rasce či pasty tahini. Takisto ak má niekto problém s vyprážaním fašírok v oleji, môže ich upiecť v rúre ako ja. A zvoliť si zeleninovú oblohu a pečivo podľa ľubovôle.
Falafel
- cca 200 – 300 g cíceru
- 1 strúčik cesnaku
- ½ malej cibule
- podľa chuti mletá rímska rasca a semienka koriandra
- petržlenová vňať
- (koriandrová vňať)
- 1 lyžička kurkumy
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- hladká múka, voda
- soľ, čierne korenie
- olej
- tahini
- biely grécky jogurt
- citrónová šťava
- listový šalát
- paradajky, uhorka, cibuľa…
- arabský chlieb
Cícer zalejeme studenou vodou a necháme napučať cez noc. Scedený cícer rozmixujeme s cesnakom, cibuľou, korením, vňaťou, kurkumou a sódou, dobre dosolíme, dokoreníme a pomocou hladkej múky a pár kvapiek vody vypracujeme hmotu, z ktorej sa budú dať formovať malé fašírky. Tie buď vyprážame na oleji alebo poukladáme na plech s pečiacim papierom, pokvapkáme olejom a pečieme do chrumkava v rúre, predhriatej na 180˚C, zhruba 20 minút. V polovici pečenia ich raz obrátime.
Na tahini dresing rozmiešame tahini s gréckym jogurtom v pomere 50:50, dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
Falafel podávame s arabským chlebom, tahini dresingom a čerstvou zeleninou.
falafel aj humus mozem 🙂
cicer v konzerve som minule objavila v dm-ku
dost to ulahci a zrychli pripravu 😉
to ma teší, ďakujem za tip na DM, nabudúce budem vedieť:)