
Dnes presný recept nečakajte. Po prvé, nepečené guľky sú ako chlieb s maslom. Recept na ne nepotrebujete. Každý ich podľa svojej chuti a šikovnosti zvládne. A po druhé, tohtoročné nepečené guľky vznikli náhodou. Z nepodarkov. Toľko som sa chystala upiecť notoricky známe americké cupcakes, toľko som vyberala recepty a postupy, až som prebrala. Neodhadla som na prvý pohľad recept na cesto a krém sa mi dokonca ani nepodarilo vymiešať. Chuťovo však boli vynikajúce a boli do nich použité drahé ingrediencie, preto mi ich bolo ľúto vyhodiť.
A dobre som spravila. Moja rada znie, ak sa vám nepodarí nejaký zákusok a nie je úplne nejedlý, nič nevyhadzujte. Zamrazte, čo sa dá a nechajte si všetko prejsť hlavou. Ja som po rozmrazení cupcakes zistila, že nakoniec vôbec nie sú také suché a hutné, ako po upečení a krém je stále rovnako vynikajúci a lahodný. Ale vyzeral otrasne a na ozdobu sa nedal použiť. Predsa len som pristúpila k plánu B, urobiť z nich nepečené kokosové gule s mandľou vo vnútri. Použité ingrediencie boli priam luxusné, vynikajúci výsledok bol preto zaručený. A to, že som mala rýchlo postarané o mikulášske dobroty pre dve návštevy a celú rodinu, bolo už len príjemným bonusom na záver. Koniec dobrý, všetko dobré.
Kokosové nepečené gule s mandľami
- piškóty alebo piškótové cesto
- maslo
- mascarpone
- práškový cukor
- vanilkový extrakt
- kokosový rum alebo likér
- kokosové mlieko
- strúhaný kokos alebo kokosové lupienky
- celé lúpané mandle
Piškóty nadrvíme a spojíme so zmäknutým maslom, vymiešaným s cukrom podľa chuti. Do masy pridáme na zjemnenie mascarpone, strúhaný kokos a ostatné ingrediencie podľa chuti a vypracujeme na vláčnu hmotu, z ktorej tvarujeme guľky. Do každej vtlačíme celú mandľu a guľky vyváľame v strúhanom kokose alebo v kokosových lupienkoch, ktoré môžeme aj vopred nasucho opiecť v rúre. Guľky skladujeme v chlade, ale pred podávaním ich necháme mierne odstáť pri izbovej teplote.