
Keď som bola malá, mama zvykla na Silvestra robiť tieto sladké jednohubky – piškóty s banánom v čokoláde. Pre mňa to bolo zjavenie… Omamná, luxusná chuť banánov a čokoládou zmäknutých piškótov. Takmer neprístupná dospelácka pochúťka, s ktorou bol Silvester naozaj očakávanou udalosťou s nádychom exotiky. Ale ani dnes tomu nie je inak. Tieto minisendviče na špáradle na mňa stále zaberajú.
Vlastne je to stále o tom istom. U mňa bodujú jednoduché, ale efektné dezerty. Západniari krútia hlavou nad našimi múčnými jedlami typu dukátové buchtičky, parené buchty, žemľovka a nechápu, ako nimi môžme kŕmiť deti v školských jedálňach. A aj naše pečenie, či už cukrárenské zákusky, nedeľné domáce koláče a buchty z kysnutého cesta a zaváraného ovocia, alebo narodeninové torty s ťažkými margarínovými krémami a polevami zo stužených tukov. Akokeby sme nechceli pochopiť, že sa doba zmenila, že nám to nie je treba a nechceli sa rozlúčiť s nostalgiou socializmu a nedostatku. Napriek tomu, že patrím k ľuďom, ktorí musia obed zakončiť sladkou chuťou, hoc aj kávou či kúskom ovocia, neholdujem stredoeurópskym dezertom á-la palacinky, konzervované ovocie so šľahačkou či štrúdľa.
Márne hľadám v našich jedálničkoch decentné sladké chuťovky z čerstvého ovocia či ľahulinké čokoládové peny. Príliš drahé a prácne? Vhodiť mrazené polotovary do vriacej vody a na tanieri posypať grankom je predsa oveľa jednoduchšie, však? Nechápte ma zle, dám si rada punčák aj laskonku, ale tak raz za rok. A hlavne chcem aj niečo iné. Rada pečiem torty a koláče, ale usilujem sa ich robiť svieže, ľahké, moderné a z kvalitných surovín. Ale ak čakám hostí na obed alebo večeru, netrápim sa s piplavým pečením. Vyseknem nejaký pohár, najlepšie deň vopred a u hostí zaručene zožnem úspech. Väčšinou ani netušia, aký obyčajný a rýchly dezert som im pripravila, ale ako vravím, jednoduché môže byť efektné.
Citrónový pohár
- celozrnné keksy, napr. Hobbits
- 3 citróny
- 180 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 2 žĺtky
- 120 g zmäknutého masla
- 1 lyžica škrobovej múčky
- 1 balenie plátkovej želatíny
- 1 lyžica cukru
Vajcia a žĺtky vyšľaháme s práškovým cukrom, primiešame škrob, šťavu z 2 a pol citróna a maslo. Túto zmes zahrejeme na miernom ohni nad parou, kým nezhustne. Odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Medzitým rozdrvíme keksy (najlepšie to ide v mixéri) a z tejto drviny natlačíme na dno pohárikov (z krému nám vyjde 8 jednodecových alebo 4 dvojdecové poháre) asi 1 cm vrstvu (do dvojdecových trochu viac). Na ne opatrne nalejeme citrónový krém a dáme do chladničky stuhnúť. Želatínu roztopíme podľa návodu na obale a zamiešame do nej šťavu z polovice citróna rozmiešanú s cukrom. Túto zmes v tenkej vrstve nalejeme na citrónový krém do pohárov. Necháme poriadne stuhnúť a ozdobíme podľa fantázie.
Mascarpone krém s likérom
- 100 g mascarpone
- 80 g čokolády na varenie
- 1 lyžica práškového cukru
- šťava z polovice citróna
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 2 lyžice likéru, napr. smotanového alebo kávového
Čokoládu roztopíme nad parou a necháme trochu vychladnúť. Mascarpone vymiešame s citrónovou šťavou a cukrom. Šľahačku vyšľaháme a pomaly do nej zamiešame roztopenú čokoládu, ochutené mascarpone a likér. Ak krém dokonale nezmiešame, zostane krásne mramorovaný. Naplníme do pohárov a necháme dobre vychladnúť v chladničke. Poháre dozdobíme podľa fantázie a podávame studené.
Som neuveritelne stastna, ze som natrafila na tento web. Je krasny, chutny a ma prijemne texty.
Dakujem!
Tesi ma, ze sa ti paci, Renee. Motivuje ma to pisat dalej.
Neda mi nepridat sa k oslavnym chvalam na tento blog. Mnamkovy text, este mnamkovejsie fotky, uz len vyskusat nejaky ten recept :). Tesim sa na dalsie prispevky…
Dakujem, beruska! Vyskusaj a daj vediet, ci recepty funguju.